Yüceer “Torbada delik var”

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, TBMM Genel Kurul’da kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak bilinen yasa tasarısı üzerine yaptığı konuşmada iktidara sert eleştirilerde bulunarak “Torba Yasa’nÄ

Çerkezköy 4.12.2013 15:25:00 0
 Yüceer “Torbada delik var”
508 HEKİM TAM GÜNE GEÇTİ
Yüceer, üniversite ve sağlık personelinin tam gün çalışmasına dair yasanın 2010 yılında CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürüldüğünü anımsatarak AYM’nin tam gün çalışmasıyla ilgili hükümleri Anayasa’ya aykırı bularak iptal ettiğini,  Sağlık Bakanlığı’nın, iptal kararının üniversite öğretim üyeleri dışındaki kamuda çalışan hekimleri kapsamayacağına dair ibaresinin de Danıştayın 5. Dairesi kararıyla durdurulduğunu kaydetti.
Yüceer,  bu kararlara rağmen 2011 yılında,  650 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye ilişik bir şekilde yeniden getirildiğini ifade etti. Yasayla, üniversite hastanelerinde görev yapan ve muayenehanesi olan öğretim üyelerine gelir getirici faaliyet kapsamında olduğu gerekçesiyle hastalara el sürme yasağı getirildiğini kaydeden Yüceer, öğretim üyelerinin de üniversite hastanelerinde sadece eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunabileceğinin bildirildiğini kaydetti.  Branşında çok özel olan hekimlerin hasta bakamamasından dolayı yaşanılan dramların aylarca kamuoyunun gündemine geldiğini kaydeden Yüceer, “Özellikle, KHK’ya eklenen geçici maddeyle, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl boyunca, öğretim görevlilerine ücretsiz izin kullanma hakkı tanındı. Hekimler bu hakkını kullandı ve adeta bir yaprak dökümü yaşandı. Muayenehanesi olan hekimler de hastalara el süremediği için üniversite hastanelerinde ciddi anlamda maddi ve manevi kıyımlar yaşandı. Tam Gün Yasası'nın yürürlüğe girdiği 26 Ağustosla 21 Kasım arasındaki üç ayda 246 hekim emekli oldu, 1.157 hekim istifa etti, 26 hekim ücretsiz izne ayrılırken muayenehanesini kapatarak tam güne geçen hekim sayısı 508 oldu” dedi.
 
BUNUN ADI KURAL TANIMAZLIK DEĞİL Mİ?
CHP tarafından AYM’ye götürülen 663 sayılı KHK’nın da bazı maddelerinin iptal edildiğini belirten Yüceer, bir gecede çıkarılan 12 tane KHK’nın eksiği, yanlışı çok olunca yedi ay sonra tekrar Genel Kurul gündemine getirildiğini söyledi. 663’ün içinde Tam Gün Yasası’nın da olduğunu bildiren Yüceer, “Buradaki çelişki, yanlış nedir ? Bu yasalar, uygulamalar eğer hukuka uygunsa Anayasa Mahkemesi bunu neden iptal ediyor? Bir diğer taraftan, hukuka uygun olmayan, yasaya uygun olmayan uygulamaları neden tekrar tekrar Genel Kurula, Meclis çatısı altına getiriyorsunuz? Bunun adı "yasa tanımazlık" değil midir? Bunun adı "hukuk tanımazlık" değil midir? Bunun adı "kural tanımazlık" değil midir?” diye sordu.
 
Haber / Sevim BOZKURT

0282 726 91 91
0282 747 65 10