Başbakan Erdoğan’a Trakya gezisini sordu

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Başbakan Erdoğan’ın Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’ni kapsayan Trakya gezisini TBMM gündemine taşıdı.

Çerkezköy 10.12.2013 11:43:00 0
 Başbakan Erdoğan’a Trakya gezisini sordu
BİR ZULME DÖNÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi veren Yüceer, “Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’ni ve ilçelerini kapsayan Trakya geziniz, Trakyalılar için adeta bir zulme dönüşmüştür” dedi. Sivil polislerin, günler öncesinden Başbakan’ın güzergahı üzerindeki ev sakinlerine “Dışarı çıkmayın, misafir kabul etmeyin, protesto olursa size işlem yaparız” yönündeki tehditkar ifadelerinin basına yansıdığını ifade eden Yüceer “Yine sivil polisler, mitingden birkaç gün önce potansiyel suçlu olarak gördüğü yurttaşlara “Başbakan’ın olduğu yerin yanına yaklaşırsanız gözaltına alırız” diyerek tehdit etti. Yurttaşların en temel Anayasal hakları ihlal edildi” dedi.
 
OHAL UYGULANDI
Protestoları engellemek için iktidarı tarafından bir süre önce gündeme getirilen önleyici gözaltı kavramının, daha yasalaşmadan Trakya’da uygulanmaya başlandığını kaydeden Yüceer, onlarca yurttaşın “potansiyel eylemci” olduğu iddiasıyla, kimileri de pankart açtığı için gözaltına alındığını ifade etti. Yüceer, “Günlerce adeta OHAL uygulanan Trakya’da, cadde ve sokaklar, civar şehirlerden takviye olarak getirilen polisler tarafından abluka altına alındı. Polis, kentlerin girişlerinde arama noktaları oluştururken, Başbakan’ın gideceği ilde ana yollar bir gün önceden kapatıldı. Miting alanına yakın yerde deposu bulunan esnaf, işyerinden mal çıkaramadığı için mağdur oldu” dedi.
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN’A SORDU
Yüceer, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması “İl ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere gittiğiniz şehirlerde kaç polis görev yapmıştır?  Civar şehirlerden kaç polis getirtilmiştir? Trakya geziniz kapsamında il ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kişi GBT taramasından geçirilmiştir? Trakya geziniz öncesi ve sırasında polis tarafından kaç önleyici gözaltı yapılmıştır? Yurttaşların mitinglerden önce “potansiyel eylemci” iddiasıyla gözaltına alınması hangi yasaya veya mevzuata dayanmaktadır? Trakya geziniz sırasında veya öncesinde kaç yurttaşımız gözaltına alınmıştır? Bu kişilerin gözaltına alınma gerekçeleri nedir? Polisin yurttaşların evine misafir gelip gelmemesi, evinden dışarı çıkıp çıkmaması yönünde uyarılarda bulunması amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanmış mıdır?” sorularını sordu.
 
Haber / Faik Onur KAYA

0282 726 91 91
0282 747 65 10