Işık “Türkiye artık dümeni kırılmış bir gemi değil”

2023’e 10 kala düzenlenen “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı” Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla Ramada Otel’de gerçekleştirildi. 25. si d?

Tekirdağ 5.01.2014 12:45:00 0
 Işık “Türkiye artık dümeni kırılmış bir gemi değil”
“KULLANILMAYAN BİLGİNİN TOPLUMA FAYDASI YOKTUR”
 
Toplantıda ilk olarak Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya bir konuşma yaptı. Bilginin üretilmesi kadar bilginin kullanılmasının da önemli olduğunu belirten Yerlikaya “Kullanılmayan, yani faydalı olmayan bir bilgi topluma hiçbir katkı sağlamayacaktır. Bilgiyi üretmek üniversitelerimiz başta olmak üzere kariyer sağlayabilir. Fakat günümüz dünyasında bilgi, bilim toplum içindir, tercihi yapılmıştır. Bilim ve sanayinin işbirliğinden teknoloji doğacaktır. Bu birliktelik olmazsa teknoloji olmayacaktır. Türkiye’de ileri teknoloji olmasını istiyorsak, bu üniversitelerimizle birlikte sanayicilerimiz ile birlikte, bunların bir, beraber buluşuyla sağlanacaktır” dedi.
 
“DEVLETİMİZ ARTIK SANAYİSİNE UZAK DEÐİL”
 
Türkiye’nin bugün oldukça güçlü, dinamik ve rekabetçi bir sanayi sektörüne sahip olduğunu ifade eden Vali Yerlikaya, 
“Ülkemizin ihracatının yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşmaktadır” dedi. Ülkemizin 2023 yılında hedefinin dünyanın 10 .ekonomisi olmayı hedeflediğini anımsatan Yerlikaya “Önümüzdeki 10 yıl içerisindeki belirlenen hedefe kavuşmamız, yüksek teknolojiye ulaşmamız ve bunu kullanmamıza bağlı. Devletimiz artık sanayicisine uzak değil. Devletimiz sanayicisiyle bir, beraber.  Trakyadaki üç kardeş vilayette yaklaşık 17-18 civarındaki organize sanayi bölgelerinde ve bölge dışında olan sanayicisiyle beraber, İstanbul’un komşusu olarak ileri teknolojiyi kullanarak ve var olan üç kentimizde ki üniversitelerimiz ile beraber,  tek yüreğiz. İki binin üzerinde sanayicimiz var. Biz sanayicimizin huzurla üretim yapmasını istiyoruz. Üretim lokasyonunda çevreyle, sosyal hayatla bir, beraber, barışık üretim yapmasını istiyoruz” diye konuştu.
 
“EKONOMİK GÜCÜN ARTIRILMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ”
 
Kırklareli Valisi Mustafa Yaman da “Kamu-üniversite- sanayi buluşması ekonomik gücün artırılması açısından çok önemlidir. Eğitim gücü ve teknolojik gücün içselleştirilmesi ve derinleşmesi ancak üniversitelerimizin sanayi ile entegre edilmesiyle mümkündür.  Üniversite ile sanayimizi buluşturduğumuzda, teknolojik gelişme ve uzmanlaşmanın artmasıyla, daha az kaynakla daha çok üretim yapılacaktır” dedi. Edirne Valisi Hasan Duruer ise  “Ülke olarak ortaya koyduğumuz 2023 hedefini yakalamak için kamu-üniversite-sanayi işbirliği çok önemlidir. Girişimcilik ve yenilikçiliğin geliştirilmesi için üniversitelerimiz öncelikli rol üstlenmeli, bu konuyu sahiplenmelidir” dedi.
 
 “GERİDE KALDIÐIMIZI GÖRÜYORUM”
 
Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Sovyetler dağılmış, Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazanmış ve Türkiye ile işbirliğine can atıyorlar. Rahmetli Özal da Cumhurbaşkanı olarak o dönemde Türk Cumhuriyetlerinle Türkiye’nin arasını, ilişkilerini güçlendirelim oranın doğal kaynakları ile insan kaynaklarını birleştirelim ve gerçekten kısa zamanda Türkiye’yi ve bölgeyi ayağa kaldıralım düşüncesiyle çok ciddi kaynaklar gösterdi. Eğer o gayretler sonuç verseydi o zaman Türkmen gazını kullanıyor olsaydık acaba gazın fiyatı bu günkü fiyatla aynı mı olurdu? Nasıl 50’lerin sonunda bebek davası köpek davası denip hükümete yönelik operasyon yapıldıysa, nasıl dünya 70’leri Ar-Ge ile bilim ile teknoloji ile geçirirken biz birbirimizle uğraşarak geçirdiysek 90’ların hemen başında Türkiye’nin bu fırsatını değerlendirmemesi için terör bir anda fırladı. O dönemde bir anda tırmandırıldı. Türkiye bir anda kendi içine kapandı. O bölgede büyük değişim ve dönüşümünü ıskaladı. Güney Kore-Türkiye karşılaşmasını yaptığımız zaman maalesef bu gün ne kadar geride kaldığımızı görüyoruz” dedi.
 
“2023 BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
 
Bakan Işık, Türkiye'nin 2002 yılından sonra istikrarla önemli adımlar attığını dile getirerek “İihracat arttı. Milli gelir 230 milyar dolarlardan 800 milyar dolar sınırına geldi. Kişi başına düşen milli gelirimiz 3300 dolardan 10 bin 500 dolara geldi. Artık Türkiye biz daha fazlasını başarabiliriz noktasında. Türkiye artık dümen kırılmış bir gemi değil. Hedeflerini belirlemiş, o hedefler etrafında ne yapmasını bilen ve bu noktada gerçekten önemli mücadele veren ülke” dedi. 2023 hedefine de dikkat çeken Işık “2023 bizim için çok önemli. 2023 Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılı. Trakya en fazla şehit kanın olduğu topraklardandır. Bu topraklar bize ecdadımızın yadigarı, gelecekteki kuşakların bizdeki emaneti. Bize bağımsız bir ülke bırakmak için ecdadımız canını verdi. Bizde çocuklarımıza güçlü ve istikrarlı bir ülke vermek için canımız pahasına çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
 
“TÜRKİYE ARTIK KENDİ MARKASINI ÜRETMELİ”
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, artık çok daha güçlü iş birliğine ihtiyaçları olduğunu belirterek “Türkiye'nin artık kendi markasını üretmesi gerekiyor. Türkiye’nin yaptığı ihracatın kilogram fiyatı 1.53 dolar. Avrupa'da 7 dolara kadar çıkıyor. Her ürettiğimizi 1.5 dolara satarken Almanya 7 dolar ortalama ile satıyor. Biz biraz önce hedefleri yakalamak için mutlaka Almanya’nın sahip olduğu teknolojiye birikime sahip olmak durumundayız. Bunu da sanayicinin üstüne yıkmamalıyız. Bizim aslında güçlü bir insan kaynağımız var. Türkiye’nin en önemli zenginliği insan zenginliği, insan kaynağıdır. Türkiye’nin en fakir olduğu alanlardan biri de organizasyon kabiliyetidir. Organizasyon becerimiz var aslında ama harekete geçirecek bir irade yok” dedi.
 
ÖDÜLLER VERİLDİ
 
Konuşmaların ardından Bakan Işık tarafından SANTEZ ve AR-GE dallarında proje yapanlara ödülleri takdim edildi. Toplantı Bilim ve Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Ersan Aslan’ın moderatörlüğünde, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Osman Şimşek, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Yener Yörük, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mustafa Aykaç, SANTEZ Proje Yürütücüsü  Prof.Dr.Bülent Eker, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ve Trakya Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altınel’in panelist olarak katıldığı “2023’e 10 kala, Ar-Ge ve Yenilikte Tekirdağ, Kırklareli, Edirne” konulu panel ile sona erdi.
 
Haber / Gülveren VATANSEVER
 

0282 726 91 91
0282 747 65 10