24 bin hasta organ bekliyor

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda kamuoyu bilincinin artırılması amacıyla Bakanlık ve Avrupa Birliği tarafından birincisi düzenlenen “Organ Bağışında Uyum İÃ

Bölgede Gündem 14.01.2014 15:59:00 0
 24 bin hasta organ bekliyor
AMAÇ KAMUOYU OLUŞTURMAK
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda Türkiye genelinde ciddi bir kamuoyu oluşturmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurguladı. Organ nakli konusunda önümüzdeki günlerde, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapacaklarını anlatan Bakan Dr. Müezzinoğlu, bu kapsamda özellikle halkla sürekli iç içe olan din görevlileri ile muhtarlarla ortak çalışmalar yapacaklarını söyledi. Halka yetkin ve etkili ağızlardan organ bağışı konusunda bilgilendirmeler yapılacağını belirten Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Bu anlamda özellikle muhtarlarımız gibi her köye ve her mahalleye ulaşabilen daha iyi, daha güzel işler yapma derdi olanlarla toplumsal duyarlılığı arttırabilmeyi istiyoruz. Aynı şekilde her mahalle ve köydeki imamlarımızın bu anlamdaki duyarlılığa öncülük etmelerini bekliyoruz. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra ‘bütün organlarımı veya ne gerekiyorsa o organı bağışlıyorum’ diyebilme anlayışını toplumun bütün kesimlerine ulaştırmalıyız” dedi.
 
YETERİ KADAR BAÐIŞÇI YOK
Organ bağışı ihtiyacının toplumun bütün kesimlerince bilinmesine rağmen yeteri kadar bağışçı sayısına ulaşılamadığını kaydeden Bakanı Dr. Müezzinoğlu, bu önemli sağlık sorunu konusunda farkındalık düzeyinin yüksek ancak duyarlılığın düşük olduğunu söyledi. Bugün itibariyle organ nakli bekleyen yaklaşık 24 bin hastanın bulunduğunun bilgisini veren Dr. Müezzinoğlu, “Bu insanlar, organ buldukları takdirde hayatlarını kaldıkları yerden sürdürebilecekler, bulamadıklarında ise maalesef daha zor bir yaşam onları bekliyor olacak” dedi. Ülke genelinde Sağlık Bakanlığımızca ruhsatlandırılan tam donanımlı 111 nakil merkezi ile yeterli ve deneyimli nakil ekiplerinin bulunduğunu hatırlatan Bakanımız Dr. Müezzinoğlu, “Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, organ nakillerinin büyük çoğunluğu canlıdan yapılmaktadır. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır” ifadelerini kullandı.
 
Haber / Kemal ALTUNOÐLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10