Ekmek israfı azaldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 'Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile israf edilen günlük ekmek miktarı geçen yıl yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adet oldu' dedi.

17.01.2014 18:23:00 0
 Ekmek israfı azaldı
“OLUMLU SONUÇLAR ALDIK”
Bakan Eker, 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılan "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası"nın bir yıllık etkilerine yönelik araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Kampanyada olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Eker, üreticilere, çiftçilere, hanehalkına müteşekkir olduklarını ancak hala kat edilecek bir mesafe bulunduğunu söyledi. Buğdayın anavatanının Anadolu olduğunu, Türkiye'nin bu nedenle ayrı bir sorumluluk taşıdığına işaret eden Eker, "Eğer canlılar yediklerinden ve içtiklerinden ibaretse, ki öyledir, buğday bizim bedensel varlığımızın özünü oluşturan temel besin maddelerinden birisidir" diye konuştu.
 
"ÜRETİMDE VE TÜKETİMDE YÜZDE 10'LUK AZALMA"
Kampanyaya destek verenlere teşekkür ederek, bir yıllık uygulama sonuçlarının değerlendirildiği araştırma sonuçlarını açıklayan Eker, “Bir yıl boyunca geniş kapsamlı olarak yürütülen kampanya öncesinde günlük ekmek tüketim miktarı 95 milyonken, geçen sene itibarıyla 86 milyona, ülkemiz genelinde yıllık ekmek tüketimi 2012 yılında toplamda 35 milyarken, 2013 yılında 31 milyara düştü. Sonuçta tüketimde yüzde 10'luk azalma meydana geldi. Bu tasarruftur, israf önlenmiştir. İsraf etmeme, hassasiyet, duyarlılık etkili olmuştur. Tüketimin azalmasının doğal bir sonucu olarak ekmek üretiminde de azalma oluşmuştur. Satmayacakları, satamayacakları ekmeği üretmek yerine, satabilecekleri kadar ekmek üretmek gibi bir tasarrufa gidilmiştir. Böyle bir zincirleme etki oluşturmuştur. 2012 yılında günlük 101 milyon, yıllık 37 milyar adet olan ekmek üretimi, 2013 yılında günlük 91 milyona, yıllık ise 33 milyar adede geriledi. Üretimde de tüketime benzer yüzde 10'luk azalma tespit edildi” dedi.
 
" SATABİLECEKLERİ KADARDAN DAHA FAZLA EKMEK ÜRETMESİN"
Bakan Eker, 2012 yılında 5 milyon 950 bin adet olan günlük ekmek israfının yüzde 18 azalışla 4 milyon 900 bin adede düşürüldüğünü, günlük 1 milyon 50 bin, yıllık 384 milyon ekmeğin israf edilmekten, çöpe atılmaktan kurtarıldığını bildirdi. Günlük israf edilen ekmeğin mekanlara göre dağılımı konusunda da bilgi veren Eker, geçen yıl israf edilen ekmeğin 3 milyon adedi, 2012 yılında olduğu gibi fırınlardan kaynaklandığını ifade etti. Hanelerde israf edilen ekmek adedinin bir yılda 2,3 milyondan 1,4 milyona, lokanta, yemekhane ve otellerde israf edilen ekmeğin adedinin ise aynı dönemde 600 binden 500 bine düştüğünü kaydetti.
 
Haber / Kemal ALTUNOÐLU

0282 726 91 91
0282 747 65 10