Yılda 175 bin hastaya kanser teşhisi konuluyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer 4 Şubat Kanser Günüyle ilgili yaptığı açıklamada kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci

Çerkezköy 3.02.2014 19:56:00 0
 Yılda 175 bin hastaya kanser teşhisi konuluyor
ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ETKİSİ YÜZDE 95
Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu, kanserin oluşumunda genetik faktörlerin etkisi yüzde 5–10 iken, çevresel faktörlerin etkisinin yüzde 90 ila 95 arasında olduğunu ifade eden Yüceer “Çevreyi temizlemek, suyu, toprağı, insan sağlığına uygun hale getirmek ve bunların denetlemesini yapmak Devletin birincil görevidir. Ancak, günümüzde, yargı kararlarına, halkın itirazlarına rağmen yapımı devam eden ve yapılması planlanan santraller, madenler, suyu, toprağı, havayı geri dönülemez bir biçimde tahrip etmektedir. Doğal güzellikleri ile ülkemizin en müstesna bölgelerinden biri olan Trakya’da, son yıllardaki plansız ve sağlıksız sanayileşmenin insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığının inkar edilemeyecek bir gerçektir” dedi.
 
ERGENE KANSER SAÇIYOR
Özellikle Çerkezköy ve Çorlu’daki fabrikaların bıraktığı kimyasal ve evsel atıklar nedeniyle içinde canlı barındırmayan Ergene Nehri’nin yapılan son araştırmalarla kanser saçtığının ortaya konduğunu söyleyen Yüceer “Ergene temizlenmeden, Tekirdağ yeni bir çevre felaketi ile karşı karşıya bırakılmakta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İl Çevre Düzeni Planı değiştirilerek, deprem kuşağında yer alan Şarköy, Malkara ve Marmaraereğlisi’ne termik santral yapılmasının önünün açılmaktadır. Santrallerden çıkan maddelerin asit yağmurları şeklinde havayı kirlettiği, toprak ve suyu etkilediği, doğal bitki örtüsünü ve ormanları yok ettiği bilimsel bir gerçektir. Tekirdağ, hatta Trakya, doğrudan bu tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır. Elektrik üreteceğiz diye insan sağlığının hiçe sayılması, çevre ve doğanın yok edilmesi asla kabul edilemez. Çevresel sıkıntılar ortadayken, ülkemizde kanser tedavisinin önündeki engellerden biri kanser ilaçlarının temininde yaşanmaktadır. Döviz kurunun sabitlenmesi, kur farkının ödenmemesi ve SGK’nın yaptığı ıskonto nedeniyle ortaya çıkan düşük fiyatı gerekçe gösteren ve kar marjı düşen ithalatçı firma özellikle kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçları ithal etmemektedir” dedi.
 
ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Kanser ilaçlarının 1 yılı aşan sürede dahi temin edilemediğini söyleyen Yüceer “Yurt içi temini mümkün olmayan ilaçların Türk Eczacılar Birliği aracılığı ile getirilmesi 3 ayı bulabilmekte bu süre tedavi sürecinde ciddi gecikmelere neden olmaktadır. Parası olan aileler ilacı karaborsadan alırken, maddi durumu uygun olmayan aileler ise temin edememektedir. Zamanla yarışılan, tedavisi oldukça güç ve pahalı olan kanserle savaşımda, bu önemli sorunun ivedilikle giderilmesi gerekmektedir. Kanserde erken teşhis çok önemli. Tüm kanser hastalarına acil şifalar diliyorum” dedi.
 
Haber / Sevay KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10