İnek sütü üretimi yüzde 41.7 arttı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkemizde yerli sığır sayısı azaldıkça, sağılan inek başına süt verimi de toplam inek sütü üretimi de daha fazla ar

9.02.2014 12:10:00 0
 İnek sütü üretimi yüzde 41.7 arttı
2007’DE SIĞIR SAYISI 11 MİLYONDU
2007 yılında 11 milyon olan sığır sayısının, süt ve et krizinin yaşandığı 2008 yılında 10,9 milyona, 2009’da 10,7 milyona indiğini, 2010 yılında 11,4, 2011 yılında 12,4, 2012 yılında ise 13,9 milyona çıktığını ve 2007-2012 döneminde yüzde 26,1 arttığını ifade eden Bayraktar, “2007 yılında yerli sığır sayısı 3,3 milyon, toplam sığır sayısı içindeki oranı yüzde 29,7 iken, bu rakamlar 2012 yılında sırasıyla 2,5 milyon ve yüzde 17,7’ye indi. Kültür melezi sayısı, 2007 yılında 4,5 milyonken, bu rakam 2012 yılında 5,8 milyona yükseldi. 2007 yılında yüzde 40,5 olan kültür melezi oranı, 2012 yılına kadar 1 puan artarak yüzde 41,5 oldu. Oransal ve sayısal açıdan en fazla artış kültür ırkında yaşandı. 2007 yılında 3,3 milyon olan kültür ırkı sığır sayısı, 2012 yılında 5,7 milyona yaklaştı. Kültür ırkının toplam sığır içindeki oranı ise 2007-2012 döneminde yüzde 29,9’dan yüzde 40,8’e yükseldi” dedi.
 
“İNEK BAŞINA ORTALAMA SÜT VERİMİ 2 BİN 942 KİLOGRAMA YÜKSELDİ”
Bayraktar, 2007 yılında 2 bin 667 kilogram olan yıllık ortalama inek sütü verimi, 2008 yılında 2 bin 758, 2009’da 2 bin 803, 2010’da 2 bin 847, 2011 yılında 2 bin 899, 2012 yılında ise 2 bin 942 kilograma ulaştığına, 5 yılda 275 kilogram arttığına dikkati çekti. Süt üretimindeki artışa paralel olarak süt tüketiminin artırılması, ihracat olanaklarının araştırılması gerektiğini belirten Bayraktar, “16 milyon tonu inek sütü, 1,4 milyon tonu koyun, keçi ve manda sütü olmak üzere 17,4 milyon ton olan toplam süt üretimi, artış hızına bakılırsa çok yakın bir gelecekte 25 milyon tonlara çıkacak. Tüketimde artış sağlanamaması veya ihracat yapılamaması halinde, arz-talep dengesizliği sektörde sıkıntıya yol açacak. Okul sütü gibi programlar süte olan talebi artıracak. Çocuklara süt sevdirilirse, süt ve süt ürünleri tüketimi artar, buna bağlı olarak kırmızı et üretiminde de artış yaşanır ve Türkiye kırmızı et sorununu da çözmüş olur” dedi.
 
Haber / Sevay KARDEŞ

0282 726 91 91
0282 747 65 10