Dumanlar "Gelişmeleri görmezden gelmek vicdansızlık olurdu"

Çerkezköy'de 20 yıldır Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarlığı görevini yürüten Şükrü Dumanlar, 20 yıllık muhtarlık tecrübesi ile siyaset arenasına girdi. Çerkezköy Belediye BaÅ

Çerkezköy 20.02.2014 13:07:00 0
Dumanlar

NEREDEN NEREYE GELDİĞİNİN GÖZLER ÖNÜNE SERİLMESİ LAZIM

Seçimlerde neden Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in yanında yer aldığını açıklayan Şükrü Dumanlşar “Öncelikle ilçenin nerden nereye geldiğinin bir kez daha gözler önüne serilmesi gerekiyor. 24 Mart 1994 yerel seçimlerinde Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahalle Muhtarlığı görevine seçildim. O dönem GMKP, ilçenin en büyük mahallesiydi. Yaklaşık 5 bin nüfusu ve 2 bin 476 seçmeni bulunuyordu. Muhtar olarak görev yaptığım ilk 5 yıl içinde Bağlık Mahallesi açıldı. Bağlık Mahallesi’nin Mimar Sinan ve Çamlıbel olmak üzere yalnızca 2 sokağı vardı. Bu sokakların yolları da stabilize idi. Şuanda Fatih Mahallesi diye tabir edilen alanda ise tek bir bina vardı, onun da yapımına yeni başlanmıştı” diye konuştu.

 

 

 

 

GÖÇ HIZI DAHA DA ARTTI

Dumanlar, 1994’te 5 mahalle ve yaklaşık 20 bin nüfuslu Çerkezköy’ün dönem yoğun bir göç aldığını ifade ederek “Fakat inşaat sektörü henüz hareketlilik kazanmamıştı. Öyleki Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımız, kalacak yer bulamadığı için dükkanlarının altını meskene çevirip burada ikamet etmek zorunda kalıyordu. Geçen süre zarfında İstanbul sanayisinin bölgemize taşınmasıyla birlikte Çerkezköy’e göç hızı da arttı” dedi. 1999 seçimlerinde ülke genelinde esen DSP rüzgarından etkilenen Çerkezköylülerin, o dönem Mehmet Uz’u Belediye Başkanlığı’na seçtiğini ifade eden Dumanlar “Bu dönem yaşanan Marmara Depremi ve Mehmet Uz’un kişisel tabuları Çerkezköy’de inşaat sektörünün önünde adeta bir set oluşturdu. Dolayısıyka Çerkezköy’e yapılması gereken konutlar, o dönem Kapaklı’ya yapıldı. Bu sayede Kapaklı nüfusu, o dönem içinde beklenenden 2-3 kat daha hızlı arttı” diye konuştu.

 

ÇERKEZKÖY’Ü MODERN BİR ŞEHİR HALİNE GETİRDİ

2004 seçimlerinde Türkiye’de siyasetin kulvar değiştirdiğini ifade eden Dumanlar, halkın yeni kurulan AK Parti’yi hem genelde hem yerelde iktidara taşıdığını söyledi. Bu çerçevede Çerkezköy’de de Ali Ertem’in Belediye Başkanlığı’na seçildiğini anımsatan Dumanlar “Ertem başkanlığında GMKP’de inanılmaz bir değişim yaşandı. Öyleki şuanda mahallemizdeki yapıların yüzde 98’i bu dönem inşa edildi. Bir taraftan ilçe modernize edilirken, bir taraftan da toprak sahiplerinin menfaatleri doğrultusunda gelişmeler yaşandı. Kısaca Çerkezköy, Ali Ertem ile birlikte köy tabusunu yıkarak modern bir şehir haline geldi. Bu ilçede doğup büyüyen ve halkın sorunlarına çözüm arayan birisi olarak tüm bu gelişmeleri görmezlikten gelmek, vicdansızlık olurdu” dedi.

 

HALKA KARŞI KENDİMİ BORÇLU HİSSEDİYORUM

Ali Ertem’in belediye başkanlığı ile birlikte Çerkezköy’ün tüm mahallelerinin kentleştiğini söyleyen Dumanlar, Ali Ertem döneminde Çerkezköylülerin ‘makta’yı unutup, onun yerini alan doğalgaz ile tanıştığını belirtti. En ufak bir yağışta elektriklerin kesilmesine ve kentte görsel kirliliğe neden olan elektrik hatlarının büyük bölümünün Ali Ertem döneminde yeraltına alındığını söyleyen Dumanlar “Öncesinde sandık üzerinde, kahve köşelerinde, barakalarda hizmet vermeye çalışan muhtarlar, şimdi her mahallede inşa edilen kalıcı hizmet binalarında halkımıza hizmet veriyor. Burada başkanımız Ali Ertem’in katkılarını görmezlikten gelmek Çerkezköy’ün geleceğine ipotek koymak olurdu” dedi. 20 yıllık muhtarlık görevi süresince kendisini Şükrü Dumanlar yapan halka karşı kendisini borçlu hissettiğini, halka olan borcunu en iyi şekilde ödeyebilmek adına yerel seçimlerde Ali Ertem’in yanında yer almaya karar verdiğini belirten Dumanlar “Bugüne kadar muhtarlığın verdiği yetkiler çerçevesinde halka hizmet etmeye çalıştım. Vatandaşlarımızın gösterdiği teveccüh ve yüklediği sorumluluğun her zaman bilincinde oldum. 20 yıllık muhtarlık hizmetimi burada noktalarken, halka olan borcumun geri kalanını ise Çerkezköy için çalışan, düşünen ve üreten Ali Ertem’in ekibinde yer alarak ödemeye karar verdim” diyerek bu kararın tüm Çerkezköy halkına hayırlı olmasını temenni etti.

 

MEYVE VEREN AĞAÇ TAŞLANIR

Diğer siyasi partilerin Çerkezköy Belediyesi’nin hizmetlerine yönelik yaptığı eleştirilere de değinen Şükrü Dumanlar “Hizmet eden kişi tenkit edilir. Hiçbir şey yapmayan insan hata da yapmaz. Belediye Başkanımızın bu nedenle çok eleştirildiğine inanıyorum. Atalarımızın da dediği gibi, ‘Meyve veren ağaç taşlanır’” dedi.

 

BAŞARILI ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK

Dumanlar, 2009 seçimlerinden sonra Avrupa Uyum Yasaları çerçevesinde her ilçede Kent Konseyleri kurulmasına karar verildiğini anımsatarak “Bölgemizde ilk Kent Konseyi, Çerkezköy’de kuruldu. İlçedeki sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, dernekler, kamu kurum ve kuruluşlarından oluşan Genel Kurul’da Çerkezköy Kent Konseyi Yürütme Kurulu oluşturuldu. Ben de Yürütme Kurulu’nda yer aldım. Yaptığımız araştırmada o an için yalnızca iki ilde Kent Konseyi kurulduğunu tespit ettik. İki ayda büyük mesafeler kat ettik. 2 ay sonunda Kent Konseyi Başaknı Zeki Baydar görevinden istifa etti. Yönetmelik gereği, onu yerine Yürütme Kurulu’nun en yaşlı üyesi olarak ben getirildim. 2 dönem boyunca çok başarılı çalışmalara imza attık” diye konuştu.

 

UYUMLU BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dumanlar, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanlığı yaptığı sürede Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’in, her zaman kendisine manevi destekte bulunduğunu ve kendinin hiç yalnız bırakmadığını ifade ederek “Hatta öyleki Kent Konseyi’ne 3’üncü dönem de başkanlık etmem için ısrar etti. Fakat çok yorulduğum için kabul edemedim” dedi. Gerek muhtarlık gerekse Kent Konseyi Başkanlığı görevi boyunca Ali Ertem ile uyumlu bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Dumanlar, yeni dönemde seçimleri kazanarak birlikte uyumlu bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

 

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10