STK'lar Kadınlar Günü'nü kutladı

Eğitim-Sen Çerkezköy Temsilciliği, Eğitim-Sen Kapaklı Temsilciliği, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanlığı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şubesi,

Çerkezköy 9.03.2014 17:16:00 0
STK

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Önceki gün saat 13.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ayşegül Duman “Siyasi iktidarın yolsuzluk haberleriyle birlikte tüm kirli politikalarının gözler önüne serildiği bir dönemde 8 Mart Kadınların Birlik Dayanışma ve Mücadele günü için alanları dolduruyor; yeni bir gelecek yaratmak için kendi irademiz ve emeğimizle mücadelemizi büyütüyoruz. Kadınların bedenleri, emekleri ve kimlikleri üzerindeki erkek egemen tahakküme sessiz kalmıyor, dünyanın her yerinde özgürlük türkümüzü söylüyoruz. Hem erkek devlete hem de cinsiyetçi kültürün her gün yeniden üretilmesine karşı kadınlar olarak geleneksel rollerimizi kırdık; bugün özgürlük barış ve eşitlik için alanları doldurduk. Bizi görmezden gelenlere, taleplerimize kulaklarını tıkayanlara karşı kadınlar olarak ‘eğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir yolsuzluğu, yoksulluğa ve savaşa karşı alanlardayız’ diye haykırıyoruz” dedi. Duman, kadınların emeklerinin yolsuzluk, rant ve yağma için kullanıldığını ileri sürerek “Ayakkabı kutularından çıkan milyon dolarlar, para sayma makineleri ve son olarak da ses kayıtları ile iktidarın yolsuzluk ve rant düzeni gözler önüne serilmiştir. Yıllardır en temel ekonomik ve demokratik taleplerimizi görmezden gelen siyasi iktidarın gerçek yüzü de ortaya çıkmıştır. 12 yıldır kadınların yaşam koşullarının zorlaşması ve görünmeyen emeklerinin artması pahasına izlenen ekonomik politikalar kuma harcamalarının kısılmasına, özelleştirmelerin artmasına neden olmuştur. En temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlar kadınların ev işlerinde daha fazla çalışmasına, haneyi geçindirmek için harcadıkları emeğin artmasına neden olmuştur. Bu kapsamda öncelik kamusal olarak sunulması gereken çocuk basım hizmetlerine verilmiştir. Kadınlar olarak, kadınların ikili emekleri üzerine yükselen iktidarın rant, yolsuzluk ve yağma düzenini kabul etmiyoruz. Ev işlerinde görünmeyen emeğin sahibi biz kadınlar insan onuruna yakışır bir hayat için mücadelemizi ilmek ilmek örmeye devam ediyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

HER GÜN BEŞ KADIN ÖLÜYOR”

Türkiye’de her gün ortalama beş kadının öldürüldüğünü ifade ederek “Bu vahim durum hepimizi derinden etkilemektedir. Rakamlara göre son yedi yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 artmıştır. Bu sadece kadınların sorunu olmaktan çıkıp toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Her gün kadın cinayetlerinin olduğu bir ülkede hiçbir şekilde barış sağlanamaz. Savaş koşullarında en ağır bedeli ödeyen biz kadınlar bir yıla yakın süredir silahların susmasından dolayı memnun ancak çözüm için hiçbir mekanizmanın kurulmamasından dolayı endişeliyiz. Savaştan zarar gören tüm kesimler barışın inşa sürecine katkı sunmalı, eşitlik ve demokrasi talepleri dikkate alınmalıdır. Geçmişe yapılan tüm faili meçhul cinayetler zorunlu göç ve çeşitli ayrımcılık politikaları ile yüzleşilmeli hakikat komisyonları kurulmalıdır. Kadınların bedenleri üzerinde yürütülen taciz, tecavüz ve şiddet yöntemlerinin tekrarlanmaması için öncelikle geçmişle hesaplaşılabilmelidir” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10