Hema elektrikli araç projesinde finalde

Kazananın hükümet tarafınan 100 milyon TL teşvikle ödüllendirileceği TÜBİTAK destekli elektrikli araç projesinde finale kalan 6 şirket belli oldu.

Çerkezköy 11.03.2014 11:01:00 0
Hema elektrikli araç projesinde finalde

6 ŞİRKET FİNALE KALDI

Kazanan hükümet tarafından 100 milyon TL teşvikle ödüllendirecek. Hinale kalan 6 proje; Hema Endüstri ve Magna ortaklığı, Karsan, Isuzu, Hisarlar, Malkoçlar ve Derindere’den oluşuyor. Kazanın mart ayında açıklanması beklenen projede hem elektrikli otomobil hem elektrikli ticari araç modelleri yer alıyor. Bu kapsamda ÇOSB’de faaliyet gösteren Hema Endüstri, Magna’nın Mila modelinin üzerinde geliştirdiği elektrikli otomobille finale kaldı. Karsan ise New York için geliştirdiği taksi projesinin elektrikli versiyonu, Isuzu ve Hisarlar ticari araç projeleri, Malkoçlar ve Derindere ise elektrikli otomobil projeleriyle finale kaldılar.

 

10 PROJE İKİNCİ AŞAMAYA BAŞVURDU

TÜBİTAK, geçen yılın Temmuz ayında yaptığı açıklamada yüzde 100 Ar-Ge desteği verilecek yerli elektrikli araç üretimi çağrısına 20 proje başvurusu yapıldığını ve bunlardan 10’unun ilk aşamayı geçtiğini duyurmuştu. ‘Elektrikli Araç Teknolojilerinin Gelişirilmesi’ başlıklı çağrıya üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturduğu Proje Yürütücüsü Kuruluşları ile Elektrikli Araç Üretici Kuruluşlarının oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından başvuru yapılmıştı. Üretilecek elektrikli aracın segmenti yurt içi ve yurt dışı pazar imkânları ve rekabet şartlarına göre üretici kuruluşlar tarafından belirlenmişti. Tamamı yerli firmalar tarafından yapılan başvurular arasında 12 otomobil, 3 hafif ticari araç, 2 otobüs projesi yer almış, 3 projede ise segment belirtilmemişti. Sonuç olarak TÜBİTAK’a yapılan 20 proje başvurusu mali ve teknik olarak değerlendirilmiş, yapılan değerlendirme sonunda 10 proje elenirken, kalan 10 proje “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” çağrısının ikinci aşamasına başvurmaya hak kazanmıştı.

 

Haber / Kemal ALTUNOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10