Öğrencilere KKKA hastalığı anlatıldı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ve Dünya Aşı Haftası kapsamında Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi tarafından seminer düzenlendi.

Çerkezköy 21.04.2014 23:18:00 0
Öğrencilere KKKA hastalığı anlatıldı

BULAŞICI BİR HASTALIK

Dün saat 10.30’da Özel İdare İlkokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Erkan Çakmak, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında öğrencileri bilgilendirdi. Çakmak, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastalığın hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabildiğini söyledi.

KENE TUTUNMASI İLE BULAŞIR

Hastalığın daha çok vücuda kene tutunması ile bulaştığını ifade eden Çakmak “Ayrıca, kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas yoluyla da bulaşabilir. Hastalık, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı, otlakların bulunduğu yerlerdir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahip” diye konuştu. Çakmak hastalığın belirtileri ile ilgili de bilgiler vererek “Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan hastalığın belirtileridir” dedi. Çakmak, bu belirtilerin görülmesi halinde en kısa zamanda bir doktora görünülmesi gerektiğini vurguladı.

AŞININ FAYDALARI

21-27 Nisan tarihleri arasında kutlanan Aşı Haftası ile ilgili de sunum yapan Çakmak, aşıların, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüsün, mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak, salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilmesi ile elde edildiğini belirtti. Aşının, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını ifade eden Çakmak “Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz” dedi.

TEHDİT EDEN FAKTÖRLERE KARŞI BİLİNÇLENİYORLAR

Seminerin sonunda okul müdürü Esat Aktaş, verdiği bilgilerden dolayı Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Erkan Çakmak’a teşekkür etti. Bu tür seminerler sayesinde öğrencilerin sağlıklarını tehdit eden faktörlere karşı bilinçlendiğini ve kendilerini hastalıklardan nasıl korumaları gerektiğini öğrendiklerini söyleyen Aktaş, böylece sağlıklı nesillerin yetişmesi kapsamında önemli bir adım attıklarını dile getirdi.

Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10