Yeni yapılanma ve gümrük mevzuatı anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda dün saat 14.00'da düzenlenen "Ticarette yeniden yapılanma ve gümrük mevzuatı" konulu seminere konuşmacı olarak Güler Dinamik Gümrük Müşavirli?

Çerkezköy 24.04.2014 23:02:00 0
Yeni yapılanma ve gümrük mevzuatı anlatıldı

İÇGÜDÜSEL HAREKET ETMEYE ZORLUYOR

Katılımcıları bilgilendiren Kenan Güler, “Dünyadaki ticaret değişikliği 11 Eylül’deki Amerika’da meydana gelen terör saldırıları sonrasında başladı. Bu olaydan sonra ticarette ciddi anlamda sıkıntılar başladı” dedi. Küreselleşen dünyada teknolojinin de devreye girmesiyle her alanda olduğu gibi uluslar arası ticarette de gelişmelerin yaşandığını ifade eden Güler “Küresel ekonomik gelişmeler, ülkeleri farklı stratejikler geliştirmeye, ticaret ve ticaret birinci elden etkileyen faktörleri düzenlemeye ve bu sayede avantajlı bir konum elde edebilme içgüdüsüyle hareket etmeye zorluyor” dedi.

AKTİF DAVRANMAMIZI GEREKTİRİYOR

500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için uluslar arası örgütlerin (WTO-WCO) aldığı kararların ticarete ve gümrük işlemlerine yansımalarının takip edilmesinin Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde sistemsel açıdan da güçlü hale getireceğini söyleyen Güler “Serbest ticaret anlaşmalarının sürekli gündeme geldiği ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için agrasif girişimlerin olduğu böyle bir ortamda, eşyaların serbest güvenli ve hızlı dolaşımı için globalleşme yönünde ciddi adımların atıldığını görüyoruz. Biraz da uzaktan izlemek zorunda kaldığımız bu yeni gelişmeler, bizlerin ticari geleceğinin kurgulandığı bu dönemde aktif davranmamızı gerektiriyor” dedi. Gerek kamu gerekse özel sektör olarak hazır olma zorunluluğunun olduğunu ifade eden Güler “Aksi halde, çok daha uzak olmayan bir gelecekte, akredite ve güvenli global tedarik zincirinin parçası olmayı başaramamış devlet ve ihraçatçılar, yada oyun dışında kalacak, yada hedeflerine ulaşma yolunda engellerle karşılaşacak” dedi.

İHRACAT VE İTHALATTA NELER YAPILMALI?

İhracat ve ithalatta neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi konularında da bilgiler veren Güler “Şirketler ihracat ve ithalatlarında çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Gümrük sisteminin elektronik alt yapısı henüz Türkiye’de yeterli şekilde oturmadı. Bu nedenle sanayicilerimiz ve tüm şirketler yapacakları gümrük işlemlerinde dikkatli davranmalıdır. Ayrıca ithalat ve ihracat işlemleri için şirketlerin sertifika sahibi olması gerekiyor. Bunun en önemlisi de İSO 27000’ belgesidir. Biz buna YYS sertifikası diyoruz Bu belgeye sahip olan şirketler daha güvenli şekilde işlerini yapacakları gibi maliyetlerini de işlemler sırasında düşüreceklerdir. YYS sertifikası mutlaka alınmalı. Peki kimler almalı, Bu belgeyi İhracaatçılar, Üreticiler/tederikçiler, İthalatçılar, Taşıma Acenteları, Taşıyıçılar, Antrepo İşletmeleri, Gümrük Müşavirleri ve tedarik zinciri olanlar almalıdır” dedi.

Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10