Demir: Siyasi tercih adaleti yaralar

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Tekirdağ Şubesi tarafından hazırlanan "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Anayasa" isimli konferansta konuşmacı olarak İstanbul Cumhuriyet Sav

Tekirdağ 13.05.2014 17:17:00 0
Demir: Siyasi tercih adaleti yaralar

GÖREVİ MECLİSE AKIL VERMEK DEĞİL

Anayasa Mahkemesi’nin asıl amacının işte bu sosyal mukavele olan bu toplumun koyduğu kuralları, belgeleri o kurallara ve yasalara uygun mudur değil midir bunları denetlemek olduğunu ifade eden Demir “Anayasa Mahkemesi’nin görevi meclise akıl vermek değildir. Hükümete akıl vermek değildir. Hükümeti frenlemek hiç değildir. Anayasa Mahkemesi’nin görevi hatta anayasayı korumak da değildir. Çünkü bizim Anayasa Mahkememiz anayasayı koruma kurulu değildir. Anayasanın bir milimini deldirmem mantığı ile hareket edemez. Neden? Çünkü bizim hak ve özgürlüklerimizi geliştirmeye çabalamalıdır. Meclisin bizim hak ve özgürlüklerimizi düzenleyen bizim hak ve özgürlüklerimizi genişleten yasalarını anayasayı da öyle yorumlamalıdır. Ama bizde maalesef bundan önce anayasa mahkemeleri birer vesayet kurumu gibi çalıştılar. Anayasayı da, meclisi de toplumun taleplerini de dinlemediler” dedi.

ASIL KURUCU GÜÇ MİLLETTİR

Asıl kurucu gücün millet olduğunu ifade eden Demir “Bu milletin iradesi de mecliste somutlaşır. Meclisin iradesinin üzerinde bir irade olamaz. Milet iradesi, halkın iradesi, halk nedir? Bir milletin şu an yaşayan kesimidir. Şu an yaşayan milletin iradesi halkları iradesine tabi değildir. Yani 1960 yılında yapılan anayasa 2014 beni bağlamaz. 2014’te yaşayan bu millet anayasayı yeniden yapar kendi iradesini de ortaya koyar. Bu çok önemlidir. Anayasa Mahkemesi’nin temel kavramı bu ülkedir. Herkes her şeyi söylüyor ama bu ülkeyi söylemiyorlar. 1982’de darbeceler bir anayasa yapacak ve biz de bunu bir daha değiştiremeyeceğiz. Böyle bir şey olur mu? Bu millet isterse her şeyi değiştirir. Bizim Anayasa Mahkememizin asıl görevi, faaliyeti anayasada yazdığımız hak ve özgürlükleri korumak ve geliştirmek üzerine olmalıdır. Bu genel bir kavramdır. Anayasa Mahkememize yeni bir yetki verdik. Bireysel başvuru. Çok önemli bir şey ve gelişmedir bireysel başvuru. Asıl gayemiz neydi? Bireysel başvuruda zaten başvurulacak yol hak ve özgürlüklerle ilgilidir. Hak ve özgürlüklerin kısıtlanması ya da sekteye uğramasıyla ilgilidir. Ama şu anda Anayasa Mahkemesi’nin önünde yaklaşık 16 bin başvuru vardır. Bunların altından kalkma ihtimali yoktur. Bu Anayasa Mahkemesi üyelerimiz maalesef bunu bu hale getirdi. Anayasa Mahkemesi hiç hukuk yollarını tüketmeden yapılan başvuruları kabul etti. Siyasi bir tercih yaptı. Siyasi bir tercih her zaman adaleti yaralar” dedi. Konuşmasının ardından basın mensuplarının “Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde Danıştay’da Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yaptığı konuşma ve ardından yaşanan bu olayı nasıl yorumluyorsunuz” sorusu üzerine Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, “Sayın Başbakan bu konuda doğru yapmıştır” dedi. Toplantının ikinci bölümü basına kapalı yapıldı.

Haber / Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10