"Belgelerle Osmanlı döneminde Tekirdağ"

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Namık Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nün birlikte düzenlediği "Belgelerle Osmanlı Döneminde Tekirdağ " konulu se

Tekirdağ 20.05.2014 14:19:00 0
"Belgelerle Osmanlı döneminde Tekirdağ"

BİR GÜN AÇIK KALDI

Tekirdağ Valiliği, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ortaklığında açılan 'Belgelerle Osmanlı Dönemi’nde Tekirdağ' adlı sergi büyük ilgi gördü. 1565-1912 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin Tekirdağ ile ilgili 46 belge, 7 fotoğraf, 4 mimari çizim, 1 harita, görüntü ve özetlerinin yer aldığı belgeler, Valilik önünde 1 gün süre ile vatandaşların ziyaretine açıldı.

 

 

3 AYLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Osmanlı döneminde 1565-1912 tarihleri arasında Tekirdağ ile ilgili yazışmaları gün yüzüne çıkartarak vatandaşa sunduklarını ifade eden NKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Nuran Koltuk, “Tarih bölümünde okuyan 20 öğrencisi ile birlikte 3 aylık çalışma sonucunda sergiyi açtık. Tekirdağ’ın tarihiyle ilgili arşiv belgelerine ulaşmak ve bunları halka iletmek istedik. Bu yüzden 3 aylık bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın ön aşamasında devlet arşivleri vardı. Devlet arşivlerinden Osmanlı dönemine ait kayıtları rica ettik. Onlar çok titiz bir çalışma gerçekleştirdiler ve 52 belge sergilenme aşamasına geldi. Ancak katalog çalışmasında 65 belgemiz yer alıyor” dedi.

 

 

20 ÖĞRENCİ GÖREV ALDI

Tekirdağ’ın tarihiyle ilgili ilk belgenin 1565’den başladığını ve 1912’ye kadar devam ettiğini ifade eden Koltuk “Bu aralıktaki dokümanlar hem sergi hem katalog olarak yer alıyor. Üç aylık bir emek sarf edildi. Çalışmayı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü olarak tüm hocalarımız ve öğrencilerimizle birlikte yürüttük. Burada 20 kadar öğrencimiz de görev aldı. Serginin kurulmasından katalog çalışmasının yapımına kadar üstlenmiş olduk” dedi. Sergi açılışına Vali Ali Yerlikaya, Eşi Hatice Nur Yerlikaya, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Budak, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü  Prof.Dr. Osman Şimşek, Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği  üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Haber / Kemal ALTUNOĞLU

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10