Öztrak: Başbakan sorumluluğu Merkez Bankası'na yüklüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak dün yaptığı basın açıklamasında bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir Başbakanının, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) BaşkanlarÄ

Tekirdağ 28.05.2014 16:26:00 0
Öztrak: Başbakan sorumluluğu Merkez Bankası

 BU ÜSLUP KABUL EDİLEMEZ

Başbakanların TCMB başkanlarına bu üslupla hitap etmelerinin kabul edilemeyeceğini dile getiren Öztrak “Çünkü bu üslup hem Başbakanları hem de Merkez Bankası Başkanlarını küçük düşürür. Başbakanlar TCMB Başkanlarıyla kamuoyu önünde tartışmaz, basın aracılığıyla konuşmaz. Devlette para politikalarının ciddi olarak tartışılacağı forumlar vardır. Bu forumları kullanmak yerine çıkıp oy devşirme amacıyla kamuoyu önünde Merkez Bankası Başkanını azarlarsanız bunun sonucu her iki tarafa da duyulan güvenin yitirilmesi olur. Güven yitirilirse fatura ülkeye ve ülkenin borca batmış vatandaşlarına çıkar. Nitekim, Başbakanlık makamında oturan kişinin bu konuşmalarının etkileri döviz piyasasında görülmeye başlanmıştır” dedi.

 EKONOMİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİR

Başbakan’ın TCMB Başkanı hakkında “Vakti dolunca gereğini yaparız” demesinin TCMB Başkanını vaktinden önce topal ördek durumuna sokarak, Banka’nın önümüzdeki dönemde kullanacağı araçların ve iletişim stratejisinin piyasalar üzerindeki etkisini büyük ölçüde yıprattığını ifade eden Öztrak “Dünyada Merkez Bankası Başkanları bir açıklamalarıyla ekonominin seyrini değiştirir. Erdoğan’ın, itibarını yerle bir ettiği ve piyasaları yönlendirme kabiliyetini bitirdiği Merkez Bankası’nın bu noktadan sonra para politikasını nasıl yürütebileceği merak konusudur” dedi.

KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMESİ GEREKEN BAŞBAKANDIR

Erdoğan’ın enflasyon hedeflerinin tutturulamamasının sorumluluğunu Merkez Bankası’na yüklediğini ileri süren Öztrak “Oysa, Merkez Bankası enflasyon hedefini tek başına belirlememektedir ve bu konuda Merkez Bankası’na para politikası aracılığıyla, hükümete ise maliye politikası aracılığıyla düşen sorumluluklar vardır. Ayrıca, enflasyon hedefi, AKP hükümeti işbaşına geldiğinden bu yana tutturulamamaktadır. Bugüne kadar Merkez Bankası Başkanlarını azarlamayan hükümetin başının, neden şimdi bu yola tevessül ettiği başka bir soru işaretidir. Ekonomideki başarısızlıkların sorumlusu, enflasyonun sorumlusu, faizin sorumlusu, büyüyememenin sorumlusu sadece Merkez Bankası değildir. Bunda mutlaka başta Başbakan olmak üzere hükümetin de sorumluluğu vardır. Burada kendine çeki düzen vermesi gereken Merkez Bankası değil Başbakanlık koltuğunda oturan zattır” dedi.  

Haber / Gülveren VATANSEVER

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10