Erker: Hastalıklar ürün kaybına sebep olacak

Vize Ziraat Odası Başkanı Demir Aypar Erker, "Aşırı yağışlı ve ılıman geçen kış mevsimi beraberinde bölgede hiç görülmeyen bitki hastalıklarını da getirdi. Verimde hayal kırıkl?

Bölgede Gündem 2.06.2014 15:29:00 0
Erker: Hastalıklar ürün kaybına sebep olacak

ÜRÜN KAYBINA SEBEP OLUYOR

Erker, çiftçilerin aşırı ürün kaybına, dolayısıyla da ekonomik kayba uğramasına sebep olacak hastalıkların ana sebeplerinin araştırılması için Vize Ziraat Odası olarak İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını belirterek “İlçe Tarım Müdürlüğümüzde gerekli hassasiyeti göstererek Trakya Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Fülek’i ilçemize davet ederek, tarlalarımızda görünen hastalıkların sebeplerinin araştırılmasını sağladı” dedi.

TOHUM SEÇME KONUSUNDA DİKKATLİ OLUNMALI

Vize’de araştırma yapan Trakya Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Adnan Fülük'e göre, bitki hastalıklarının ana sebebinin iklim şartları olduğunu kaydeden Erker, "Aşırı yağışlar ve ılıman geçen kış beraberinde kök hastalıklarını ve bölgemizde bu güne kadar görülmeyen sarı pas hastalığını da getirmiştir. Ne yazık ki, bundan sonra yapacağımız zirai mücadeleler hastalığın oluşmasını ve oluşan hastalığın durmasını sağlamayacaktır. Çiftçilerimizin buğday ekim döneminde tohumluk olarak sarı pasa dayanıklı çeşitler ekmeleri gerektiği bizzat Enstitü Müdürümüz tarafından ifade edilmiştir. Çiftçilerimizin tohum seçme konusunda bundan sonra daha dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi.

RANDEVULU OLARAK GERÇEKLEŞECEK

Toprak Mahsulleri Ofisinin bu yıl da Vize’de randevulu sistem ile buğday almaya devam edeceğini ifade eden Erker “Önümüzdeki ay başlayacak olan buğday ve arpa hasat döneminde tüm ürün alımları randevulu olarak gerçekleşecek” dedi.

Haber / Cem BÜLBÜL

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10