Deva ilaç üretim tesisi açıldı

Türkiye'nin önde gelen ilaç üreticilerinden birisi olan Deva Holding'in yeni ilaç üretim tesisi olan inhaler tesisinin açılışı Cumartesi günü yapıldı.

Çerkezköy 15.06.2014 12:22:00 0
Deva ilaç üretim tesisi açıldı

TESİSİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ

Bin 700 metrekare büyüklüğündeki dev tesis Cumartesi günü saat 14.00’de Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, ÇTSO Deva Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass, Altur Turizm’in sahibi ve Galatasaray Eski Yöneticisi Abdurrahim Albayrak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürdal Adal, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Ali Osman Orhan, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Optimed Hastanesi Başhekimi Recep Çalışkan, Çetin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin tarafından hizmete açıldı. Yılda yaklaşık 500 milyon kutu ilaç üretim kapasitesine sahip DEVA, yeni tamamlanan inhaler ilaç üretim tesisinde üreteceği ilaçlarla devletin sağlık bütçesine büyük katkı sağlamayı hedefliyor. DEVA’nın yeni tesisi, Türk ilaç sektörünün yabancı ilaçlara bağımlılığından kurtulması noktasında dev bir adım olacak.

“15 MİLYON TL’LİK YATIRIM”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass, “Toplam maliyeti 15 milyon TL olan astım ve kronik Obsrüktif akciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünlerin üretileceği tesis, dört ay gibi Türk ilaç sektörü için rekor sayılacak bir sürede hazır hale getirildi. Türkiye’de üretilmediği için ithal edilmek zorunda kalınan ilaçlar için devletin kasasından her yıl milyonlarca dolar döviz çıkıyor. Deva olarak faaliyete geçecek yeni tesisimizde astım ve KOAH hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ürünler üreteceğiz. Böylece ilaç sektörü olarak ithalatın azalmasına katkı sağlayacak cari açığın dengelenmesinde de rol oynamış olacağız” dedi.

“ARTIŞ HEDEFLİYORUZ”

Hass “Yeni tesis, öncelikli olarak Türkiye pazarı için üretim yapacak olmasının yanında dünya pazarına ihraç edilecek ürün imalatına imkan veren mükemmeliyete de sahip. Bu tesisten önemli ürünler ihraç etmeyi planlıyoruz ve bu tesisin, hükümetimizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına aktif şekilde katkı bulacağına inanıyoruz” dedi. Yapılan tahminlere göre dünyanın ilaç sektöründe inhaler pazarının 2018 yılında yaklaşık 60 milyar dolara ulaşacağını kaydeden Hass, yüzde 40’lara en büyük talebin yine ABD’den geleceğinin altını çizerek asıl ihracat hedeflerinin ABD ve Avrupa pazarları olduğunu vurguladı. Hass “Deva’nın dünya standartlarındaki Çerkezköy İnhaler tesislerinde 21 üretim personeli ve inhaler ürün geliştirmelerinde 10 arge personeli görev yapacak. 2013 yılında ihracatını yüzde 38 artıran şirketimiz, özellikle inhaler gibi fark yaratan ürünlerin ihracatına başlamasıyla birlikte bu yıl daha da büyük bir ihracat artışı gerçekleştirmeyi hedefliyor” diye konuştu.

“GURU R DUYUYORUM”

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz da ilaç sektörünün ülkenin ekonomisinde savunma sanayinden sonra ikinci değeri olan çok önemli stratejik bir ürün olduğunu ifade ederek “Bu anlamda gururla ifade edebiliriz ki 10 yıl içersinde her alanda ciddi gelişmeler kaydetmiş buluyoruz. Özellikle kurumun kurulmasından sonra geliştirdiğimiz mevzuatlarda bu alanda yatırımların en üst düzeyde olması için büyük gayretler içersindeyiz. Açacağımız tesisimiz bunun canlı örneğidir. Avrupa düzeyinde hizmet verecek bir tesisi hayata geçirmiş olacağız. Şuana kadar önceki dönemlerde ilaç sanayinde Argeye ülke olarak çok büyük yatırımların olmadığını, ciddi çalışmaların zayıf olduğunu görüyorduk. Arge anlamında son dönemlerde biyoteknolojik anlamda ülkeye ciddi yatırımlar olduğunu, fikri gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirilecek bu tesisin çok anlam ifade ettiğini gururla söylüyorum” diye konuştu.

“MUTLULUK DUYARSANIZ AZ PARA KAZANSANIZ DA OLUR”

Dünya’da ilaç üreten 36 ülke arasında Türkiye’nin olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Eczacı Mehmet Domaç “İlaç üretenlere teşekkür etmek istiyorum. Philipp Hass  Deva’yı satın alarak ülkeye ciddi yatırımda bulundu. Deva’yı almakla kalmadı yatırımı yeniledi ve geliştirdi. Ne yapılırsa bu ülke için yapılan her işin teşekkür etmek gerekiyor. Özellikle yaptığı arge yatırımı ülkemizin geleceği için çok önemlidir. İnevasyon bizim için vazgeçilmezdir. İleride Türkiye kendi ilacını bulma imkanına kavuşacaktır. Bu da Türkiye’nin bir kez daha ilaç da dünyada etkin olacaktır. Hükümet tarafından argeye yatırım yapanlara ciddi katkılar sağlandı. Ülkemizin gelişmesine yatırım yapacaklardır” dedi. Bu tür işlerin sağlık alanındaki işlerin yüz güldüren işler olduğunu ifade eden Domaç “Bu alanda yapılacak her yatırım insanlığa, yaşam kalitesine yapılandır. Sanayici ve üretici olarak bir ülkede yaptığınızdan mutluluk duyuyorsanız az para kazansanız da olur. Önemli olan ülkeye ve kendinize yaptığınız katkıdır. Bu alan giderek artan rahatsızlığa çözüm olan alandır. Astıma, kohaya çare bulmak için yapılan alandır. Dünyada artan ve yaygınlaşan alanda orayı tedavi için yapılan alan olduğu için önemlidir” dedi.

“ÖNEMLİ ALT YAPI YATIRIMLARI YAPTI”

İlaç üretiminin çok stratejik bir alan olduğunu kaydeden AK Parti İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise “Olağan dönemlerde bunun önemini algılamakta zorlanıyoruz. Ekonomik krizlerde, savaş ve olağan durumlarda ilaç sektörü önemlidir. İlaç sektörünün silah sektöründen daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. Türkiye her alanda olduğu gibi 2002’den bu yana ilaç alanında da önemli alt yapı yatırımları yaptı. Türkiye başta organizasyon ile birlikte alt yapıyı daha kolay işleyen hale getirdi. Mart 2010’dan bu yana Türkiye’nin ithal ettiği ilaçları fabrikaları bizim kurumumuz yerinde denetliyor. Ona göre ithalatına onay veriyor. Bu kurum Türkiye’de bu sektörü idare eden, gelişmesine katkı sağlayan kurumdur” dedi.

“BU YATIRIMLARIN DEVAM ETMESİNİ ARZU EDİYORUM”

Türkiye’nin dünyada önemli üretim yapan ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Şentop “Ülkemizde 84 ilaç üretim tesisi mevcut. Bunlardan 13 tanesinde ham madde üretimi yapılırken, 300’e yakın da firma çalışmaktadır. 300 bin çalışanın yanı sıra 6 bin de ilaç ürünü üretiliyor.  2013 verilerine göre bu sektör Avrupa’da altıncı, dünyada ise 15’inci sıradadır. Piyasa büyüklüğü 15.4 milyar TL olmuştur. 2013’de 1 milyar dolar ihracat yapmışız, 4.5 milyar dolar ithalat yapmışız. Türkiye 150 ülkeye ürettiği ilaçlar ile ihracat yapıyor. Bizlerin 2023 hedeflerimiz var. Türkiye’de 15,4 milyar doları 23 milyar dolar olarak belirledik. 23 milyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Deva holding Türkiye’nin imkanları ile üretimine devam edecektir. Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass’a ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu tür yatırımların gelişmesini arzu ediyorum” diye konuştu.

“12 İLAÇ SEKTÖRÜMÜZ BULUNUYOR”

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da, Tekirdağ’ın son yıllarda Türkiye’nin 81 ili içersinde 2023 hedefi ile birbirleri ile tatlı bir rekabet içersine geren kentler arasında en gözde illerden birisi olduğunu ifade ederek “Tekirdağ çok güzel tarım, mükemmel sanayi kenti olmakla birlikte dört ulaşımın bir araya geldiği yol kavşağıdır. Kısacası İstanbul’un batı komşusudur. Tekirdağ Türkiye’nin en seçkin organize sanayi bölgelerinin yer aldığı yerdir. 2012 yılında talimat ile ergene havzası koruma eylem planı çerçevesinde sekiz tane ıslah OSB kuruldu. Artık şehrimizde bir serbest bölgemiz var. 13 OSB olduk ve 1500 sanayici sicili ve 12 ilaç sektörümüz bulunmaktadır” dedi.

ERGENE’YE KORUMA EYLEM PLANI GETİRİLDİ

Tekirdağ’ın, Organize Sanayi Bölgelerinin dışında sanayi tesisi kurma imkanı olmayan tek kent olduğunu dile getiren Yerlikaya “Bu İstanbul’da bile yok. Tekirdağ serbest bölgesi ve organize sanayi bölgesinin dışında var olan sanayi lejantlarına mekansal kısıtlama cesaretini göstermiş bir kenttir. Bu konu yargıdan bile dönmüştür. 38 bin dekarlık sanayi alanına kısıtlama getirilmiştir. Bizim kentimize batı komşusu İstanbul’dan devamlı sanayici geliyor. Gelmek isteyenlere geçmişte ev sahipliği olarak kusur işledik ve hazırlıksız yakalandık. İmar yetkisini kullanan 33 belediye ve il özel idare hazırlıksız yakalandı. Ergene ırmağı ve onun kardeşleri çok güzel bir nefes almıştır. Hükümetimiz ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de bulunan 25 havza içersinde sadece Ergene havzasına başbakanlık genelgesi ile koruma eylem planı getirdi. Bu noktada arıtma tesisleri 194 münferit arıtmayı kapatıp, beş ortak arıtma haline getirdik. Bu 246 milyon dolarlık bir yatırımdır. Bu çalışmaya sanayicinin cebinden beş para da ve teminat mektubu da çıkmamıştır. Bunlar içinde Türkiye’nin en büyük arıtma tesisi olan Velimeşe’de 150 bin metreküp günlük arıtma yapılıyor. 565 milyon TL ile OSB lerin altyapısı yapılacak” diye konuştu.

NEFES, HAYATIN OLMAZSA OLMAZIDIR

Yerlikaya “Bizim hayatımız ilk nefes son nefestir. İkisinin arasında geçen süreye ömür diliyoruz. Nefes almamız ve vermemiz hayatta olmazsa olmamızdır. Bu yatırımı buraya kazandıran herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Şentop, Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, ÇTSO Deva Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Philipp Hass inhaler binasının açılışını gerçekleştirdi.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10