"Doğa katliamına hayır" dediler

Çerkezköy Emek Bileşenleri Platformu, doğa katliamını önceki gün saat 19.30'da belediye meydanında yaptıkları eylemle protesto etti.

Çerkezköy 23.06.2014 16:55:00 0

BU DURUM HEPİMİZİ KAYGILANDIRIYOR

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Daimi Kaya Suriye’de yaşanan olaylara tepki göstererek “Irak’ta, IŞİD’te, El Nusra’da 21.yüzyılın yamyamlığı yaşanıyor ve bu durum hepimizi kaygılandırıyor. İŞİD denilen terör örgütünün azılı katilleri Musul’u ve birçok bölgeyi ele geçirmek için farklı inançta olan grupları Şiileri, Kürtleri, Alevileri ve Türkmenleri acımasızca katletmekte ve kesmektedirler. Aleviler olarak çok zulüm gördük. Yıllarca bu ülkede şeriata karşı geldik. Şeriat toplumun bir arada yaşamasına fırsat vermediğini her geçen gün daha net görüyoruz. Sivas’ta canlarımızın yakıldığını, Maraş’ta, Çorum’da, Irak’ta Suriye’dekini aratmayacak katliamlar yaşadık. Aleviler şeriatçıların naraları ile katledildiler. Gerek Ortadoğu’da, gerek Türkiye’de adaletsizliğin egemen olduğunu görüyoruz. Adalet adeta ayaklar altına alınmış durumdadır” dedi ve Alevilerin bu katliama sabrı kalmadığını ifade etti.

ARTIK DUR DEMELİYİZ

Ergene şiirini okuyan Ergene İnisiyatifi üyesi Seyit Soydan da Ergenenin Türkiye’de Marmara Bölgesinin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları’ndan doğduğunu ifade ederek “Nehir Çerkezköy ve Çorlu’daki sanayi tesisleri yüzünden bütün Ergene Ovası kirlenmektedir” dedi. Birinci sınıf suyun, sanayi atıkları ile birlikte dördüncü sınıfa dönüştüğünü ifade eden Soydan “Bu da boydan boya Trakya ovasında bulunan insanları ve hayvanları zehirliyor. Artık bunlara dur demek gerekiyor” dedi.

SANAYİ TESİSLERİ NEHRİ KİRLETİYOR

Kıyıköy Belediyesi Eski Başkanlarından Nurtekin Erol da çevresel etkenlerin giderek halk sağlığında daha büyük önem kazandığını ifade ederek “Çerkezköy ve Çorlu’daki sanayi tesisleri nehri kirletmeyi sürdürürken bölgede yaşayan insanlar da sağlık sorunları ile boğuşuyorlar. Ülke genelinde kanserin en sık görüldüğü bölgelerin başında ise Trakya yer alıyor” diye konuştu. Ergene Nehri’nin her gün zehirlendiğini ifade eden Erol “Trakya’nın verimli tarım arazileri nehrin kirli sularından olumsuz yönde etkilenirken bölgede kanser vakalarında da adeta patlama yaşandı. Trakya bölgesinde yılda üç bin civarında kanser vakası görülüyor. Ergene, 1970’lerden beri Çerkezköy ve Çorlu’daki sanayi tesisleri yüzünden kirletiliyor. Çevresindeki sanayi tesisleri kesilen para cezalarına rağmen her gün 330 bin metreküp atık suyu nehre bırakıyor. Nehir güzergahında yaşayan nüfus da yıllardır çözülemeyen kirlilik sorunu yüzünden sağlık sorunları ile boğuşuyor” dedi.

FİLM GÖSTERİMİ İLE SONA ERDİ

Umut Sen temsilcisi Sevgi Mardinli Ergene Nehrinde yaşanan sorunlara değinirken, Hamdi Büyükak da Saray Güngörmez’de yapılması planlanan Kuvarsit Maden ocağına engel olarak bir dernek kurduklarını ifade ederek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.  Eylemin sonunda yapımcılığını ve yönetmenliğini Nejla Demirci'nin yaptığı belgesel türündeki Göndöndü filmi gösterildi.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10