Denetimsizlik meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Çorlu'da kimyasal maddeler üreten fabrikada meydana gelen yangın sonrası; binlerce tesisin denetlenmediği ve bu eksikliğin Çorlu'da ortaya çÄ?

Çorlu 7.07.2014 17:18:00 0
Denetimsizlik meclis gündeminde

BÜYÜK TEHLİKENİN HABERCİSİ

Yangın sonrası alınacak önlemlerin belli olmaması sebebiyle; tarım arazileri başta olmak üzere, insan ve doğa üzerinde de olumsuz etkileri düşünüldüğünde Trakya’yı büyük bir tehlike beklediği uyarısı yapıldığını anımsatan Köprülü “Bu tür felaketler sonrası kurumların ne gibi önlemler aldığı, mevzuata göre ne gibi yaptırımların söz konusu olduğu bilinmezken, Çevre ve Tarım Bakanlıklarının alınacak olan önlemler konusunda eksik kaldıkları ortaya çıkmıştır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre; ilgili kurumların alacakları önlemler ve doğanın nasıl korunacağını ayrıntılarıyla anlatan “çevre mevzuatının” hala uygulamaya geçilmemiş olmasının büyük tehlikelerin habercisi olduğu ifade edilmiştir” dedi.

BAKAN GÜLLÜCE’YE SORDU

Çorlu’da meydana gelen yangın sonrası kimyasalın şu an bölgeye yayıldığı uyarısı yapan uzmanların, o çevredeki toprağa, suya, besin maddelerine karışacak kimyasalın insan sağlığına ve doğaya etkilerinin yüksek olacağını belirttiğini söyleyen Köprülü, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde “6 Temmuz Pazar günü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, Çorlu-Çerkezköy yolu üzerinde bulunan kimyasal üretim yapan fabrikada çıkan yangın sonrası ilgili Bakanlık olarak bölgeye araştırma ekipleri gönderdiniz mi? Olası tehlikeler hakkında bir inceleme yaptınız mı? Patlama ve yangın sonrası bölgede yapılan çalışmalar nelerdir? Kimyasalın şu an havaya yayıldığı uyarısı yapan uzmanlar; acil önlemler alınmaz ise bu tehlikeli kimyasalın toprağa, suya, besin maddelerine karışacağını belirtirken bu durumu önlemek adına nasıl bir tedbir alacaksınız? 20 bine yakın tesisin denetlenmediği ve denetim eksikliği olduğu doğru mudur? Depoladıkları tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirmesi gereken tesislerden kaçı bildirimde bulunmaktadır? Hükümetiniz tarafından; Tesislerin hazırlaması gereken güvenlik raporları ve raporların Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmasını 2016’ya; Tesislerin tehlike riskini azaltma koşulu ile AFAD’ın olası kazalar konusunda ne gibi önlemler alacağını içeren “Harici Acil Durum Planı’nı da 2017’ye ertelediği iddiaları doğru mudur?” sorularını yöneltti.

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10