İkametgah muhtardan değil, internet ortamından alınabilecek

İçişleri Bakanlığı, nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin daha kaliteli, daha hızlı sunulması ve bürokratik işlemlerin azaltılması için yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor.

25.08.2014 15:15:00 0
İkametgah muhtardan değil, internet ortamından alınabilecek

 

PARA CEZASI KALDIRILACAK

Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Diğer İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı, nüfus cüzdanlarından pasaporta, soyadı hatalarının düzeltilmesinden ikametgah alımına kadar vatandaşı yakından ilgilendiren kolaylıklar öngörürken, yasa taslağına göre nüfus cüzdanlarını kaybedenler ile doğumu gerekli sürede bildirmeyenlere uygulanan 81 liralık idari para cezası kaldıracak.

PASAPORT İÇİN NÜFUSA BAŞVURULACAK

Kanun taslağı adres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenlere uygulanan 436 liralık cezada ise indirim yapılmasını öngörüyor. Taslak yasalaşırsa, pasaport çıkarmak için polise değil, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurulacak.

DÜZELTMEK KOLAYLAŞACAK

Kanun taslağına göre, yazım ve imla hatası bulunan veya sorunlu olan soyadları, mahkemeye başvurulmadan, 3 yıl içinde dilekçeyle nüfus müdürlüklerine müracaat edilerek değiştirilebilecek. Ayrıca yazılı onay alınmak şartıyla yenisi talep edilen nüfus cüzdanının, kişinin eşi veya yakınları tarafından alınabilmesine da olanak sağlanacak.

ELEKTRONİK ORTAMDA ALINABİLECEK

Taslakta vatandaşın ikametgah belgesi alımını kolaylaştıracak düzenleme de yer alıyor. Buna göre muhtarların en büyük gelir kalemini oluşturan nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi alımı için muhtara gitmeye gerek kalmayacak. Bu iki belge e-devlet sistemi üzerinden elektronik ortamda alınabilecek. Türkiye'nin yurt dışındaki temsilcilikleri, doğum belgeleri, evlenme, boşanma kararları ve ölüm raporlarını mahkeme ve hastanelere elektronik ortamda gönderebilecek. Yine doğum bildirimleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilcilikler dışında, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunca yapılacak. Bu sayede doğum hızlı şekilde aile kütüklerine tescil edilebilecek.

Haber Merkezi

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10