"Tedarikçi olabilecek sanayicilerimizi ortaya çıkarmak istiyoruz"

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda Türkiye'de yapılması planlanan Nükleer Güç Santrallerine tedarikçi olmak isteyen sanayicilere yönelik önceki gün saat 14.00'da bilgilendirm

Çerkezköy 19.09.2014 13:39:00 0

TEDARİKÇİ OLARAK YER ALMALARINI İSTİYORUZ

Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eşref Akın derneğin kuruluş amaçları ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Akın, Nükleer Güç Santrali tedarikçiliği kapsamında Çerkezköy’de iş yapma potansiyeline sahip sanayi kuruluşlarını Akkuyu NGS şirketi yetkililerine gezdirdiklerini ifade ederek “Sanayicilerimizin bu süreçte tedarikçi olarak yer almalarını istiyoruz. Yurt dışında yapılması planlanan pek çok Nükleer Enerji Santrali var. Bu projelerde tedarikçi olabilecek sanayicilerimizi ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi.

 

TEKİRDAĞ SANAYİSİ VARLIĞINI İSPATLADI

TEKSANDER Nükleer Enerji Komisyonu Başkanı Cem Özyıldırım da Vali Ali Yerlikaya ile yapılan toplantıdan sonra TEKSANDER, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü ve NKÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. ile çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. TEKSANDER bünyesinde Nükleer Enerji Komisyonu oluşturduklarını ve yol haritası hazırladıklarını söyleyen Özyıldırım “Tekirdağ sanayisi Türkiye’de önder konumlar içinde varlığını ispatladı. Nükleer Enerji Santrallerinin çoğunu yerli olarak üretebilmeyi hedefledik” şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞMALARIMIZI PEKİŞTİRECEK

Özyıldırım, toplantının amacının yalnızca ülkemizde yapılacak olan santrallere malzeme ya da ekipman üretmek olmadığını ifade etti. 27-31 Ekim’de Rusya’da yapılacak olan santrale sanayicilerle birlikte gezi düzenleyeceklerini dile getiren Özyıldırım, 3 gün boyunca katılacakları fuarın çalışmaları pekiştireceğini ifade etti.

 

DESTEK VEREBİLECEK KAPASİTEDE

Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım da Türkiye’nin çok yüksek teknolojileri ihtiva eden sanayisinin olmadığını belirterek “Tedarik anlamında, ara malı üreten çok güçlü bir sanayimiz olduğu da bir gerçek” dedi. Bugün ÇOSB’deki fabrikaların tüm ekipmanları ile bu büyük sanayi kuruluşlarına destek verecek kapasitede olduğunu söyleyen Yıldırım, bu potansiyelin, bu büyük haritanın önemli bir bölümünde de Çerkezköy, Ergene, Çorlu, ve Velimeşe Organize Sanayi Bölgeleri’nin yer aldığını dile getirdi.

 

ENERJİ AÇIĞINI KARŞILAMALIYIZ

Yıldırım, Tekirdağ sanayisi olarak savunma sanayiinde önemli mesafe aldıklarını da belirterek “Türkiye'nin kalkınması gibi büyük bir hayalimiz var. Enerji anlamında Çin'den sonra enerjiye en çok ihtiyaç duyan ülke haline geldik. Ama çok çalışmak gerekiyor” dedi. Nükleer Enerji'ye çok ihtiyaç olduğunu dile getiren Yıldırım, yerli kaynakları kullanarak bu enerji açığının ülkemizin imkanları ile karşılanması gerektiğini söyledi.

 

PROJE YÜRÜTENLERE DESTEK OLUNMALI

Tedarik ve ara malı üretiminde nükleer enerji santrallerinin kurulmasında, kendi imkanları ile yüzde30-40 gibi kendilerinin tedarik edebileceğini söyleyen Yıldırım “Şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum, Mercedes'e yedek parça yapabiliyorken Boing'e yedek parça yapabiliyorken neden nükleer enerji santrallerine yedek parça yapamayalım. Biz idareciler ve kamu yöneticileri olarak bu projelerin yürütenlere destek olmalıyız” dedi. Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Projeler Daire Başkanı Necati Yamaç, Bakanlık ve Akkuyu NGS A.Ş. yetkililerisunum yaptı. Toplantıya Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, TEKSANDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eşref Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Projeler Daire Başkanı Necati Yamaç, TEKSANDER Nükleer Enerji Komisyonu Başkanı Cem Özyıldırım ve sanayi kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10