Akay: Altyapı sorunu görmezden gelinemez

Çerkezköy Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı dün saat 15.00'da Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında gerçekleştirildi.

Çerkezköy 1.10.2014 19:09:00 0
Akay: Altyapı sorunu görmezden gelinemez

HİSSE SATIŞLARI KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Açılış ve yoklamanın ardından İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün belediye hisselerinin satışına ilişkin yazısı görüşüldü. İlçe sınırları içinde kalan parsellerde 10 adet belediye hissesinin ortaklarına satışı konusu incelenmek üzere İmar Komisyonu’na gönderildi. Hisse satışlarının komisyona havale edilmesinin ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün gelir tarifesi görüşüldü. Konuyla ilgili bilgi veren Mali Hizmetler Müdürü Mustafa Gümüş, bakanlığın ilan, reklam, eğlence, işgaliye, iş yeri açma kapama gibi bazı gelir kalemlerinin sokak, cadde ve bulvara göre alınması yönünde tavsiye kararı olduğunu ve bu konuda çalışma yapılmasını istediğini belirtti. İlgili gündem maddesi de oy birliği ile kabul edildi.

 

 

KIZILPINAR’A DAHA FAZLA YÜZDELİK VERİLMELİ

Toplantı, stratejik planın hazırlanmasının görüşülmesi ile devam etti. 2015-2019 yılı stratejik planı oy birliği ile plan bütçe ve imar komisyonuna havale edildi. AK Partili Belediye Meclis Üyesi Dilaver Burak, “Bu stratejik planda bir sıkıntı var. Çerkezköy’ün bütün mahallelerinde yüzde 100 beton kaplaması bulunmaktadır. Kızılpınar’a ise dört yıllık süre zarfında yüzde 30 verilmiş. Kızılpınar’daki vatandaşlar çizme ile gezerken Çerkezköylüler nasıl rahat gezebilecek. Çerkezköy’ün beton kaplaması stratejik plana uygun değildir. Kızılpınar’a daha fazla yüzdelik verilmesi gerekiyor. Çünkü yağmur yağdığı zaman yola saplanan araçlar kepçe ile çıkartılıyor” dedi.

 

 

ÖNCE ALTYAPI

Büyükşehir’den destek almaya başladıklarını kaydeden Başkan Vahap Akay ise “Fatih Mahallesi’nin alt yapısı tamamlandı. Beton yolu yapıldı. Asfalt kaplanması gerekiyor. Kızılpınar’ın üst yapısı yok. TESKİ’nin programına sokmak istediğimiz alt yapı sorunu var. Kızılpınar’ın 25 sene önce üç bin nüfusa hitap eden alt yapısı hala kullanılıyor. TESKİ’nin programına aldırmadan bu işleri bitirmeden Kızılpınar’a üst yapı yapmanın doğru tarafı yok. Biz de bunu bir an evvel yapıp insanlarımızı rahatlatmak istiyoruz ama altyapı sorununu görmezden gelemeyiz. Yol çalışmalarının yüzde 80’ini Kızılpınar’da yapıyoruz. İki ay içinde vatandaşlarımızı rahatlatacak seviyeye ulaşacağız. Oradaki yıl dağılımı ise Kızılpınar’ın alt yapı sorunudur. Alt yapı sorununu halletmeden 2015 yılında yapacağız demenin anlamı yok” dedi.

BU PLANI KİM YAPTI?

Stratejik Planın acele hazırlandığını ifade eden AK Parti Grup Sözcüsü Remzi Garip ise “Bizlere verilen stratejik planın çok sığ ve yetersiz olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi. Başkan Akay’ın ‘Sığ olduğunu nasıl tespit ettiniz?’ sorusuna Garip, Çorlu Belediyesi’nin hazırladığı ve kitapçık haline getirdiği planı göstererek, “Orası da belediye burası da. Bizimki 7-10 sayfa kitapçık halinde. Bu planı kim hazırladı? Nasıl bir yol izleniyor? Hazırlanan planın bütçeler ile uyumlu olması gerekiyor. Grup olarak bunu merak ediyoruz. Plan yapma uzun yoldur ve teferruatlı bir iştir. Harcamalar ve bütçeyi de bağlamaktadır. Bütçeler stratejik plana göre yapılırken uyum içinde olmalıdır” dedi.

BİZDEN NEDEN GÖRÜŞ ALINMADI?

Hazırlanan taslağın 5 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Başkan Akay, “O sunum önümüzdeki günlerde elinize geçecek. Biz Çerkezköy’deki sivil toplum örgütlerinin tamamına fikir ve düşüncelerini belirtmeleri için talepte bulunduk. Herkesin beş yıl hakkındaki talep ve beklentilerini topladık. Bu süre zarfında beklentileri de katarak bu plan hazırlandı. O görüşlerin toplamından çıkardığımız sonuç budur. Burada Çerkezköy’de yaşayan herkesin görüşleri var” dedi. Bunun üzerine Remzi Garip, “O zaman bizden niye görüş alınmadı?” diye tepki gösterince Başkan Akay, “Siz de görüşlerinizi ve tespitlerinizi komisyonda ileteceksiniz” dedi.

SES VE HAVA KİRLİLİĞİ VAR

Çerkezköy’de çevre sorunu olduğunu ifade eden Garip, özellikle hava kirliliği konusunda Belediye Başkanı Akay’dan ciddi çalışma beklediğini kaydetti. Garip, “İlçenin en büyük sorunları ses ve hava kirliliğidir. Hava kirliliğini kimse gündeme getirmiyor. Bu zamana kadar her hangi bir somut gelişme yok. İlçede hava kirliliğini ölçecek bir ölçüm laboratuvarı gerekiyor. Çerkezköy ve Çorlu’da son 10 yılda kanser vakaları üç kat arttı. Bu konu ile ilgili belediyemiz her dakika hava ölçümü yapmalı ve sonuçları değerlendirmelidir” dedi.

BELEDİYELERİN YAPTIRIM GÜCÜ YOK

Garip’in ardından konuşan CHP Grup Sözcüsü Nedim Yılancı ise çevre konusunda Belediyelerin fazla bir yaptırım gücünün olmadığını belirterek, “Çevre kirliliğinden son dönemlerde muzdarip olan bir kişiyim. Belediyelerin bu konuda yaptırım gücü yok. Sizler iktidar partisinin temsilcilerisiniz. Bu konuda Çevre Bakanlığı başta olmak üzere çalışma yapabilirsiniz ve girişimde bulunabilirsiniz” dedi. Çerkezköy Stratejik Planı incelenmek üzere İmar ve Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

29 YILLIĞINA KİRALANACAK

Toplantı Performans Programı’nın görüşülmesi ile sürdü. Performans programının Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Fen İşleri Müdürlüğü’nün Çerkezköy Orman İşletme Şefliği Amenajman planı 168 nolu bölme içinde kalan Kartaltepe C tipi Mesire Yeri hakkındaki yazısı görüşüldü. Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, Kartaltepe Piknik Alanı’ndaki alanın Orman Genel Müdürlüğü’nden 33 bin 150 TL yıllık bedel ile 29 yıllığına kiralanacağını, teminat olarak bin 990 TL yatırılacağını söyledi.

BELEDİYE OLARAK KONUYA EL ATTIK

Konuyla ilgili meclis üyelerine bilgi veren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “1996 yılında hazineye ait 39 hektarlık yeri iki kısım olarak aldık. 10 Ocak 1997’de bu yer 49 yıllığına kiralandı. 27 Mart 2007’de Orman Genel Müdürlüğü burayı C Tipi Mesire Alanı olarak değiştirdi. Bu yerin tamamının kiralanması iptal edildi. 2007’de belediyemiz buranın 16 hektarını 5 yıllığına kiraladı. Bu yerin 5 yıllık kira süresi 27 Mayıs 2013’te bitti. 27 Ocak 2014’te Orman ve Bölge Müdürlüğü ihaleye çıkabilir yazısı gönderdi. Kamu haricinde kişiler de bu ihaleden yararlanabilir duruma geldi. Verdiğimiz mücadelenin ardından burası tekrar 29 yıllık kiralama şekline dönecek” dedi.

ERTEM’E TAŞ ATTI

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yaptığı işi grup olarak desteklediklerini kaydeden Garip, “Bu gündem maddesinde kabul oyu kullanacağız. Biz burayı 1997 yılında 49 yıllığına kiraladık. Bakanlık iptal etti ama 2007 yılında Belediye’nin bürokratları, siyasilerinin bu işe sahip çıkmadıklarını gördük. Buna itiraz etselerdi iptal olmayacaktı. 39 hektarın şuan ancak yarısına yakınını geri alabiliyoruz. Sizden önceki Belediye Başkanları bu konuda eksiklik yaşadı” diyerek tepkisini dile getirdi.

GEÇMİŞ GEÇMİŞTE KALDI

Garip’in açıklamalarına “Geçmiş geçmişte kalmıştır” diyerek cevap veren Akay, “Biz artık önümüze bakıyoruz. Geçmiş dönemde siyasetçiler hata yapmış olabilirler. Ama gelecek daha önemlidir” dedi. Yapılan oylamada  bahse konu Kartaltepe C tipi Mesire Yeri’nin 29 yıllığına kiralanması oy birliği ile kabul edildi. Toplantının yedinci maddesinde ise Tekirdağ Valiliği Kadastro Müdürlüğü’nün bilirkişi seçimi hakkındaki yazısı görüşüldü. Meclis’te bulunan siyasi parti gruplarının tespit ettiği her mahalle için 6 bilirkişi seçilmesi oy birliği ile kabul edildi. Toplantının son gündem maddesinde ise İsmail Altıntaş varisleri ve Fikret İşcan’ın 420 ada 1 ve 17 nolu parsellere ait  imar planı değişiklik talebini meclis üyeleri oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale etti. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından komisyona havale edilen konuları görüşmek üzere meclis bugün saat 15.00’da yeniden toplanacak.

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10