"Dünyayı besle, yeryüzünü önemse"

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Kapaklı Gönüllü Sorumlusu Ali Ülger, Birle?

Bölgede Gündem 17.10.2014 12:29:00 0

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR

 

Dünya Gıda Günü’nde, aile çiftçiliği kapsamında gıda güvencesi, tarımın yeniden ivme kazanması, sağlıklı bireyler yetişmesi ve yerel ekonominin canlanması konularının ön plana çıkarıldığını ifade eden Ülger, “Dünya Gıda Günü'nün 2014 ana teması ''Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse'' olarak belirlendi.Bu kapsamda gıda güvenliği, beslenme, istihdam, doğal varlıkların korunması ve doğru yönetimi, açlık ve yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi hedefleniyor” dedi.

 

TARIMSAL ÜRETİMİN DEVAMLILIĞI AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

Aile çiftçiliğinin kırsal kalkınma ve gıda güvencesi için anahtar olduğunu, tarımsal üretim, balıkçılık, meracılık, ormancılık ve su ürünlerinin üretiminin tüm aşamalarında ailedeki iş gücünü kullanarak gerçekleştirildiğini söyleyen Ülger “Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin ve yaygın yapılardan birisi olan aile çiftçiliği, gıda güvenliği açısından önemlidir. Geleneksel olarak üretilen tarımsal ürünler ile gıda ürünlerinin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlarken, özellikle yerel ölçekli aile işletmeleriyle dengeli bir beslenmeye imkan sağlıyor. Aile çiftçiliği aynı zamanda yerel ekonominin canlanmasını sağladığı gibi tarımsal üretimin devamlılığı açısından da önemlidir” dedi.

 

EKONOMİNİN CANLANMASINA DA KATKI VEREBİLİR

Aile çiftçiliğinin, gıda güvencesini tehdit eden unsurları ortadan kaldıracağını, tarımın yeniden ivme kazanmasına olanak sağlayacağını, sağlıklı bireyler yetişmesine ön ayak olacağını ve yerelde ekonominin canlanmasına katkı verebileceğini söyleyen Ülger “Bunun için aile çiftçisi olan küçük tarım işletmelerinin sorunlarına yönelik olarak kamu, özel sektör ve STK’lar birlikte işbirliği geliştirilmelidir. Aile çiftçilerinin özellikle üretimden tüketime kadar olan süreçlerinde elde edilen deneyimlerinin birbirleri ile paylaşmaları kolaylaştırılıp, birbirlerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Aile çiftçilerinin, çiftçi örgütlerine, karar alıcılara, finans kuruluşlarına, medya ve halka ulaşmaları etkin bir biçimde sağlanmalıdır. Aile çiftçiliği teşvik edilmeli, desteklenmeli ve gelişmeleri sağlanmalıdır. Yine, özellikle tarımsal üretimde karşılaşacakları sorunlara teknik destek sağlanmalı ve üretim süreçlerinde yaşadıkları yetiştiricilik sorunları ivedilikle halledilmeli ve gerekli eğitimler verilmelidir. Bu eğitimlerde, sürdürülebilir ekolojik tarımsal üretim yöntemleri ile sağlıklı bitkisel üretim metotları öncelikle aktarılmalıdır” dedi. Ülger “Ulusal ve küresel ölçekte doğru tarım politikalarıyla, fırsatları belirleyen ve uygulayan, gıda güvencesini sağlayan politikalara ulaşmamızı aile çiftçiliği sağlayabilir. 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak belirlenmesi ile Dünya Gıda Günü’nde de küçük aile işletmeciliğinin küresel ölçekte sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının önemine dikkat çekiliyor” dedi.

 

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10