ÇESİAD'ın programına katılan Mehmet Altan'dan çarpıcı iddia: Alt zemin hazırlanıyor

Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği (ÇESİAD) tarafından düzenlenen "Güncel Meseleler Işığında Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Trendler ve 2015 Beklentileri" konulu seminere

Çerkezköy 21.11.2014 15:55:00 0
ÇESİAD

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist, Gazeteci, Yazar Mehmet Altan, Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı tarafından önceki akşam saat 20.00’da Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda düzenlenen “Güncel Meseleler Işığında Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Trendler ve 2015 Beklentileri” konulu seminere konuşmacı olarak katıldı.

ADALETİ HER KESİME EŞİT DAĞITAN ÜLKELER GÜÇLÜDÜR

TUSKON’un tanıtım videosunun gösteriminin ardından programın açılış konuşmasını yapan ÇESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Asbaş “Bir ülkenin dünyada söz sahibi olabilmesi silah ya da asker sayısına bağlı. Ekonomisi çarkına oturmuş, adaleti halkın her kesimine eşit dağıtabilen ülkeler güçlüdür” dedi.

YERLİ YERİNE OTURMADI

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist, Gazeteci, Yazar Mehmet Altan da dünyada çağın muazzam bir şekilde değiştiğini ifade etti. 21. yüzyılın 14’üncü yılının idrak edildiğini söyleyen Altan “Sanayi sonrası dönem başladı. Ama henüz yerli yerine oturmadı. Eski, hızlı bir şekilde buharlaşırken, yeni ise aynı hızla gelmiyor. Bunun ne anlama geldiğini iyi anlamak için benzer dönemlerle kıyaslamak gerekiyor” diyerek bunun için 1700’lü yıllardaki sanayi dönemi yıllarına gidilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE KOL GÜCÜNE OLAN İHTİYAÇ AZALIR

İşsizlik ile ilgili de konuşan Altan, Türkiye’de her 5 gençten 1’inin işsiz olduğunu ifade etti. Bu durumun dünyada da böyle olduğunu söyleyen Altan “Çünkü yıllar geçtikçe bazı meslekler yok oluyor. Bugün dünya genelinde fabrikalarda çalışan işçi sayıları ortalama olarak 100’den 16’ya düştü. ABD’de ise 12’ye düştü” dedi. Teknoloji geliştikçe kol gücüne olan ihtiyacın da azaldığını ifade eden Altan “Kol gücü yerine beynin emsal alındığı bir çağdayız. Eskiden makineler kol gücünü model alıyordu. Şimdiki makineler ise beyni model alıyor” dedi. Bilgisayarların yerini akıllı makinelere bıraktığını dile getiren Altan, İngiltere ve ABD’de öğrencilere küçük yaşta Bilgisayarlı Algoritmalar derslerinin verildiğini söyledi.

İNSANI VAR EDEN EN ÖNEMLİ ŞEY BEYNİNDEKİ CEVHERDİR

“Türkiye ekonomisinde en az para getiren unsur üretimin kendisidir” diyen Mehmet Altan, bir işletme eğer daha fazla kar elde etmek istiyorsa, üretim öncesi Ar-Ge çalışmalarına ve üretim sonrası dağıtım ağına daha fazla yatırım yapmak zorunda olduğunu söyledi. İnsanı var eden en önemli şeyin beynindeki cevher olduğunu dile getiren Altan, Edison’un mükemmel bir insan olduğunu, bugün Edison’un dininin, dilinin ya da ırkının konuşulmadığını, onun icraatlarının konuşulduğunu ve konuşulmaya da devam edileceğini belirtti.

 

 

İYİ İŞLER YAPILDI AMA YETERLİ DEĞİL

Altan, Türkiye’nin özellikle son 10 yılda ekonomik anlamda iyi işlere imza attığını, fakat bunun yeterli olmadığını ifade ederek Biz burada yaptığımız duble yollarla övünürken, başkaları bin 700 kilometre yukarıda şehir kuruyor. Bizdeki ilerlemenin hakkını vermek gerekiyor ama bir yandan da gerçekleri de göz ardı etmemek lazım” diye konuştu. Maden işçiliği ile ilgili de konuşan Altan, “Soma’da yaşanan maden kazası kelimenin tam anlamıyla bir katliam. Dünyada maden işçiliğinin en gelişmiş olduğu ülkeler Avusturya ve Almanya’dır. Fakat buralarda maden kazalarında kimse ölmüyor. Çünkü Soma’daki gibi bir facianın olmaması için adam 300 milyar vererek gerekli tüm tedbirleri alıyor” dedi. Altan ayrıca, Soma’da ölenlere verilen paraların Kadıköy’de bir ev parası bile etmediğini söyledi.

EN ÖNEMLİ OLAYLAR BİLE 23 GÜNDE UNUTULUYOR

Türkiye’de 153 bin sanayi kuruluşundan yalnızca 100 küsürünün ileri teknolojiyi kullandığını söyleyen Altan “Eğer ülke olarak bu yapıyı doğru şekillendiremezsek, bugün geldiğimiz noktadan daha ileri bir noktaya gidemeyiz” dedi. 2015 yılının bu açıdan çok daha zor geçeceğini söyleyen Altan “Maalesef ülkemizde parası olanlar ‘repo ne olacak, bonolar ne olacak’ diye sorarken, parası olmayanlar ölüyor. Üstelik hemen de unutuluyorlar. Isparta’daki kadın işçiler unutuldu. Soma’dakiler unutuldu. Tersanelerde ölenler unutuldu. Ülkemizde en önemli olaylar bile 23 gün sonra unutuluyor” şeklinde konuştu.

TOPLUM KENDİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ

Mehmet Altan, Türkiye’de hukuk bilincinin de gelişmediğini ifade ederek “Hiç hukuk konuşmadığımız için vatandaş ile devlet arasındaki ilişki illegalite üzerine oluyor. Herkesin ödü patlıyor. Bu devlet vergi almıyor, vatandaş vergisini vermiyor, geçinip gidiyorlar” dedi. Toplumun kendini gözden geçirmesi gerektiğini kaydeden Altan “İnsan haklarına saygılı, işçilerini öldürmeyen, kadınlarını bıçaklamayan, ürettikleri nitelikli, demokrat bir toplum olacağız zannediyordum. Dünya da böyle zannetti. 2011’den sonra bu denge tamamen tersine döndü. Hilafet, padişahlık…” dedi.

4 MİLYON İNSAN NEDEN SOKAĞA DÖKÜLDÜ?

Dünyanın, gezi olaylarına kadar işlerin iyi gittiğini zannettiğini söyleyen Altan “Peki gezi niye patladı? 4 milyon insan neden sokaklara döküldü. En üzücü olan ise biz muazzam bir imkanı kaçırdık” dedi.  IŞİD ile ilgili de konuşan Mehmet Altan, IŞİD meselesinin kendisine fazla oyun gibi geldiğini söyledi.

IŞİD’in çıkması ile birlikte Ortadoğu’daki bütün işlerin, mevcut egemen gücün canını sıkmayacak şekilde geliştiğini belirten Altan “Kürtleri birleştiriyor, Kürt ordusu çıkıyor. Meşrulaşıyor. Sünniler bir tarafa, Aleviler ve Şiiler bir tarafa ayrılıyor. Irak Ordusu toz oluyor. Ar diye bir yerleri alıyorlar. Bir şekilde Kuzey Irak’a bulaştılar” dedi. Burada muazzam bir Kürt birliğinin çıktığını ifade eden Altan, “Bu işlere biraz karışık bakıyorum” dedi. Altan, bir yandan yeni sınırlar oluşurken, yapıların alt zeminin hazırlandığını da iddia etti.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER


0282 726 91 91
0282 747 65 10