Ergene'nin suyu Ankara'dan takip edilecek

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında Velimeşe, Ergene1, Ergene 2, Türkgücü ve Muratlı Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesislerinin yapımı devam ederken, Cumartesi günü Çerkezköy Organize S

Çerkezköy 22.11.2014 16:47:00 0
Ergene

SON DURUM MASAYA YATIRILDI

Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürdal Adal, ÇOSB Müdürü Mehmet Özdoğan, Atık Su Arıtma Tesisi yüklenici firma yetkilileri ve OSB yönetimleri katıldı. Yapımına devam edilen OSB Atıksu Arıtma Tesisleri’nin son durumunun ele alındığı toplantıda “Velimeşe, Ergene1, Ergene2, Türkgücü ve Muratlı OSB Atıksu Arıtma Tesisleri’nde yaklaşık yüzde 25’lik fiziki yüzde 17’lik nakdi gerçekleştirme oranı sağlandı” bilgisi verildi.

KULLANILACAK EKİPMANLAR ANLATILDI

Toplantıda atık su arıtma tesislerinde kullanılacak mekanik ekipmanlar hakkında da bilgiler verilirken, 5 adet OSB Atıksu Arıtma Tesisi’nde 423 pompa, 79 blover, 22 dekantör, 207 mikser, 38 adet elektro mekanik ızgara, 376 aktüvatörlü penstock, 41 doğrusal ve dairesel sıyırıcı köprü, 140 bin adet ince kabarcılkıl difüzörün kullanılacağı ifade edildi.

 

 

250 ÖLÇÜM CİHAZI KULLANILACAK

Mekanik ekipmanların ardından atıksu arıtma tesislerinde kullanılacak elektrik-otomasyon malzeme ve ekipmanları hakkında da bilgilerin verildiği toplantıda, tesislerde, 200 kilometre muhtelif çaplarda kablo, 30 adet güç panosu, 100’ün üzerinde kumanda panosu, 33 adet (26 MVA’lık güce sahip) Orta Gerilim Hücretis, 250 adet ölçüm cihazı kullanılacağı ifade edildi.

4 AYRI İHALE YAPILACAK

Atıksu Arıtma Tesislerinde arıtılan atık suların Marmara Denizi’ne derin deşarjını sağlayacak hattın yapımı için 4 ayrı ihale yapılacağını belirten yetkililer, “Bu 4 ihale kapsamında toplam 82 kilometre (20 kilometresi tünel) Kara Kollektör ve 4.5 kilometrelik Derin Deniz Deşarj hatları yapılacak. İhaleler için 90’dan fazla istekliye dosya satışı yapıldı” dedi. Bu güne kadar ihale 1. oturumlarının (ön yeterlilik) ilk ikisinin tamamlandığını dile getiren yetkililer, bu kapsamda 34 istekli dosyasının da komisyonlara sunulduğunu söyledi.

7/24 TAKİP EDİLECEK

Ankara’dan gelen yetkililer Tekirdağ’daki teknik personelle birlikte OSB yönetimleri ve yüklenici firmalara online takip sistemleri hakkında da bilgiler aktarırken, Yulaflı İstasyonu’na teknik gezi de yapan yetkililer, “Ergene’nin Yulaflı Mahallesi’nde tesis edilen Online Takip İstasyonu’nda Ergene Nehri’ndeki su kalitesinin Ankara’dan 7/24 takip edilecek” dedi.

 

 

TESİSİ İNCELEDİLER

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının ardından yapımı devam eden Ergene2 OSB Atıksu Arıtma Tesisi’ne teknik gezi düzenlendi. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapımına devam edilen Ergene1 OSB Atıksu Arıtma Tesisi’nin, toplam 60 bin metreküp/gün evsel ve endüstriyel atıksu arıtma kapasitesine sahip olduğunu ifade eden yetkililer “Ayrıca, Ergene1 OSB Atıksu Arıtma Tesisi, N ve P giderimi yapılabilen bir tesis” dedi.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10