Kış aylarında hastalıklara dikkat!

Soğukların artmasıyla birlikte çocukların hasta olma olasılığı da yükseliyor. Vücut direncinin azaldığı bu dönemde özellikle bulaşıcı hastalıklar konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Türkiye Ä

28.11.2014 13:08:00 0
Kış aylarında hastalıklara dikkat!

İYİ TAKİP EDİLMELİ

Soğuk algınlığı ve grip, bronşiolit, bronşit, orta kulak iltihabı ve akut faranjit-tonsilit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler nedeniyle olduğunu söyleyen uzmanlar “Soğuk algınlığı ve grip, hafif öksürük, burun akıntısı ve vücutta kırgınlık belirtileriyle başlıyor. Grip, yüzde 99 oranla bir virüse bağlı olarak ortaya çıkıyor ve belirtiler virüsün tipine göre değişiyor. Daha çok 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda görülen bronşiolitte solunum sıklaşıyor, hırıltılı başlıyor, öksürük artıyor ve burun tıkanıyor. Kış aylarında özellikle RSV virüsünün yol açtığı enfeksiyon uç hava yollarını tutuyor. Küçük çocuklar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle bu tür durumlarda bakteriyel enfeksiyonlara da açık hale geliyor. Bu nedenle hasta çocukların iyi takip edilmesi gerekiyor” dedi.

AĞRI VE ATEŞE NEDEN OLUYOR

Bronşitin daha büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı, sık solunum ve öksürük nöbetleriyle kendini belli ettiğini dile getiren uzmanlar “Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konuluyor. Pnömoni yani zatürre, akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkıyor. Daha ziyade kalp hastalığı ya da önceden geçirilmiş akciğer hastalığı olan çocuklar ile erken doğumlarda görülen hastalığa bakteriler neden oluyor. Bu nedenle tedavi için antibiyotik kullanılıyor. Üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte burunda oluşan tıkanıklık kulağı da etkiliyor ve çoğunlukla orta kulakta enfeksiyon oluşuyor. Orta kulak iltihabı, ağrı ve ateşe neden oluyor” dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANMAK GEREKMİYOR

Virüslere bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu hastalıklarının bir kısmında antibiyotik kullanmak gerekmediğini söyleyen uzmanlar “Tedavide ağrı kesici ve ateş düşürücülerden, balgam söktürücü ve gıcık giderici şuruplardan yararlanılıyor. Taze meyve suları ve bitki çayları yardımıyla bol sıvı tüketmesi önem taşıyor. Mümkün olduğunca bulunulan ortamın havalandırılması, serin tutulması ve çocuğun açık havaya çıkartılması da iyileşme sürecini hızlandırıyor. Viral enfeksiyonlar 3-5 gün içinde iyileşmeye başlıyor. İyileşme görülmezse mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor” dedi.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10