Dış ticarette hedef 1 milyar dolar

Trakya Kalkınma Ajansı ve MÜSİAD ortaklığında Çorlu Silverside Otel'de Bölgesel İş Geliştirme Forumu düzenlendi.

Tekirdağ 30.11.2014 12:56:00 0
Dış ticarette hedef 1 milyar dolar

SUDANLI İŞ ADAMLARI DA KATILDI

15.MÜSİAD Fuarı’na katılmak üzere ülkemizde bulunan farklı sektörlerden Sudanlı 30 işadamı Trakya yatırım ortamı hakkında bilgi almak ve iş adamlarıyla ikili görüşmeler yapmak üzere Çorlu’ya geldi.  TRAKYAKA ve MÜSİAD işbirliğiyle organize edilen Trakya Bölgesel İş Forumu’na Sudanlı ve Trakyalı işadamlarının yanı sıra Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, MÜSİAD Tekirdağ Şubesi Başkanı Dr. Oktay Dede ve protokol üyeleri katıldı.

 

 

YENİ İŞBİRLİKLERİ DOĞACAK

Trakyalı ve Sudanlı işadamları arasında yüz yüze yapılan ikili görüşmelerde Trakya’da üretilen ürünler konuklara tanıtılırken, Türkiye’de üretilen ürünlerin Sudan’a satılması ya da bayilikler verilmesi konusu da görüşüldü. İkili görüşmelerin ardından verilen yemekte konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “TRAKYAKA’nın destek verdiği bu organizasyondan yeni işbirliklerinin doğacağına inanıyorum. Türkiye’nin Afrika’ya bakış açısı Avrupalılardan oldukça farklı. İlişkiler kazan kazan düzeyinde ilerliyor” dedi.

 

 

İLİŞKİLER ÜST SÜZEYE ÇIKARILMALI

MÜSİAD Tekirdağ Başkanı Dr. Oktay Dede de “Türkiye ve Sudan arasındaki ticaret 500 milyon USD civarında. Türkiye’nin Sudan’ın ticaretindeki payı yüzde 1. Sudan ticaretini ağırlıklı olarak Müslüman olmayan ülkelerle yapıyor. İlişkilerin daha üst düzeye çıkarılması gerekiyor” dedi.

AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYACAĞIZ

Sudan’ın Ankara Büyükelçiliği Ticari Müşavir Yardımcısı Muhammet Sanusi isei Sudan’ın yaşadığı iç sıkıntılara rağmen büyüyen bir ülke olduğunu ifade etti. Türk işadamlarını ve sermayesini ülkelerinde daha çok görmek istediklerini belirten Sanusi, “Türkleri ikinci vatanları olan Sudan’da ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

MEMNUNİYETLE İZLEDİK

Yemekte konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da “Türkiye'de 15'incisi İstanbul'da düzenlenen Müsiad Fuarına Afrika'dan gelen 7 bin işadamının misafir edilmesini memnuniyetle izledik. Bu akşam burada aynı inancı, aynı dini paylaşan 30 Sudanlı işadamımızla birlikte olmaktan mutluyuz” dedi. Yerlikaya, Sudan ve Türkiye’nin ekonomisinden de bahsederek “Kardeş Sudan'ın toplam dış ticaret hacmi 14 milyar dolar civarında. Türkiye'nin Sudan'la olan dış ticaret hacmi 295 milyon dolar. Bu rakamı kabul etmemiz mümkün değil. Bu yüzden işleri değiştirmemiz, işlerimizi geliştirmemiz lazım. Çok çalışmalıyız ve ticari diyalogumuzu arttırmalıyız” dedi.

TEKİRDAĞ’DA AĞIRLAMAK İSTİYORUZ

Sudanlı işadamlarına da davette bulunan Yerlikaya “Ticaret Sanayi Odalarımız, Müsiad, Kalkınma Ajansı ve 13 OSB ile birlikte minimum 300 kişilik Sudan'lı işadamı heyetini ilimizde misafir etmek istiyoruz. Rumeli'nin misafirperverliğini göstermek, kalp ve yürek işbirliği yaparak Sudan'la dış ticaret hacmimizi 1 milyar dolarlara çıkarmak istiyoruz” dedi.

Çerkezköy Haber 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10