Yüceer çocuklar için meclis araştırması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, sokaklarda yaşamak zorunda kalan çocukların içinde bulunduğu sorunların araştırılması için Meclis Araştırması istedi.

Tekirdağ 22.12.2014 13:02:00 0
Yüceer çocuklar için meclis araştırması istedi

SOSYAL SORUNLARIN BAŞINDA GELİYOR

Çalışmak, sokaklarda yaşamak zorunda kalan, suça itilen çocukların içinde bulunduğu durumun Türkiye’de yaşanan sosyal sorunların başında geldiğin ifade eden Yüceer “Ülkemizin kanayan ve gittikçe büyüyen bir yarası olmaya devam ediyor” dedi. Yüceer, TBMM Başkanlığı’na verdiği önergenin gerekçesinde nüfusun yüzde 30’unu yani 23 milyonunu her türlü ihmal ve istismardan korumak; en iyi şartlarda ve sağlıklı gelişimlerini sağlamak zorunda olunan çocukların oluşturduğunu belirtti.

3 BİN ÇOCUK SOKAKTA YAŞIYOR

Yüceer, “Türkiye’de sokakta yaşayan çocuk sayısı 3 bin, sokakta çalıştırılan çocuk sayısı 500 bin, dilendirilen çocuk sayısı 10 bin,  yoksul çocuk sayısı 4.5 milyon, çalışan çocuk sayısı 893 bindir.  2013’te 71 çocuğun iş kazalarında hayatını kaybettiği Türkiye’de çocuklara karşı cinsel saldırı, taciz, tecavüz davalarında 2008’den 2013’e kadar yaklaşık %400 artış olduğu görülmektedir.  Suça sürüklenen çocuk sayısı önceki yıla göre %14,5 artarak 115 bin 439 olmuştur. Her üç evlilikten biri çocuk evliliğidir. Son iki yılda 42 bin çocuk kaybolmuş yaklaşık 1500 çocuktan haber alınamamıştır” dedi.

UYUŞTURUCU TEHLİKESİNE DE DİKKAT ÇEKTİ

Uyuşturucu tehlikesine de dikkat çeken Milletvekili Candan Yüceer “Uyuşturucu madde kullanımında ergenliğin en riskli dönem olduğu gerçeği ortadayken, uyuşturucu maddeye bağımlılık yaşı, 10’a kadar düşmüştür. Sentetik uyuşturucu kullanımına bağlı her gün televizyonlarda bir ölüm haberi var. EGM’nin 2013 Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre 1 yılda 5’i 15 yaşın altında olmak üzere 325 kişi uyuşturucu madde kullanımına bağlı hayatını kaybetmiştir. Maalesef, uyuşturucu madde kullanımıyla mücadelede hala kurumlar arası yeterli bir koordinasyon bulunmamakta, yeterli tedavi merkezi olmadığı gibi sosyal destek de verilmemektedir” dedi.

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI İSTEDİ

Kamu kurumlarının her yıl toplam personelin binde 1’i oranında korunmaya muhtaç çocukları istihdam etmesi gerekirken, devletin uygulamanın takibini yapmamasını ve sınav açmayan kurumlara da herhangi bir yaptırım uygulamamasını da eleştiren Yüceer, çocukları sokakta yaşamak zorunda bırakan nedenlerin belirlenmesi, sokak ortamından kurtarılması, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanan ve suça karışan çocukların rehabilite edilerek topluma kazandırılması, çocuk istismarının önlenmesi, yetiştirme yurdunda kalan ve 18 yaşını bitirince ayrılmak zorunda kalan gençlerin problemlerinin için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10