MHP İlçe Kongresinin ardından

Analiz / Milliyetçi Hareket Partisi Çerkezköy İlçe 11. Olağan Kongresi 21 Aralık 2014 günü gerçekleştirildi.

Çerkezköy 23.12.2014 15:35:00 0
MHP İlçe Kongresinin ardından

ÇOK ÖNEMLİ BİR FARK

Bu ilçe kongresinin çok önemli bir farkı vardı.

Kongrede İlçe Başkanlığına aday olan Şaban Kardeş Çerkezköy’den yayın yapan T Haber televizyonunun sahibi bir gazeteciydi.

Dolayısıyla kongrede yapılan konuşmalar T Haber kameralarınca kaydedilip yayınlandı.

Bu kayıt şunun için önemliydi?

Siyasi partiler için öz denetim, herkesin arzu ettiği ama gerçekleştirilmesi hayli zor ve masraflı bir yöntemdir. Siyasi partilerin özellikle ilçe kongreleri basının dikkatini çekmez ve bu sebeple kamu denetimi pek yaşanmaz.

Oysa genel merkezlerin kendi partisinin ilçe kongrelerinin başlayıp kongrelerinin ne kadar sağlıklı bir süreçten geçip geçmediğini izleyerek, ilçelerden illere oradan genel merkeze süzülüp gelen ilçe ve il başkanlarının kişisel bilgi birikim, çap ve vizyonu ile partinin misyonu arasındaki uyumu değerlendirmesi bu değerlendirmeden yola çıkarak da toplumu kucaklama yolunda gerektiğinde yeni stratejilere başvurması elzemdir.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin Çerkezköy İlçe 11. Olağan Kongresinin T Haber tarafından canlı olarak yayınlanması ve kayda alınması işte bu açıdan önem arz etmektedir.

Bu açıdan Milliyetçi Hareket Partisi’nin Çerkezköy İlçe 11. Olağan Kongresi, gelecek seçimlerin olduğu kadar gelecek nesillerin de hesabı yapılarak, tarafsız bir gözle izlenmeli ve söylemlerle eylemlerin,  birbirine ne kadar uyduğu değerlendirilmelidir.

Bu açıdan ele alındığında Milliyetçi Hareket Partisi’nin Çerkezköy İlçe 11. Olağan Kongresine katılım oldukça fazlaydı.  Şehitlere saygı duruşu yapıldı. İstiklal Marşı okundu.

Divan heyeti oluşturuldu.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin mesajı okundu.

Kongre faaliyet raporu ve mali raporu sunumu yapıldı ve oy birliğiyle kabul edildi.

 

SÖYLEMİ GÜZEL KAPLAN

Kongrede bir konuşma yapan MHP Tekirdağ İl Başkanı Enez Kaplan, kongreden çıkacak karar ne olursa olsun MHP’nin kazanacağını söyledi. 7 Haziran 2015’te yapılacak milletvekilliği seçimini milletimiz için ikinci bir kurtuluş mücadelesi fırsatı olarak değerlendirdi.

Söylemleri gerçekten çok güzeldi. Kongrenin demokrasi şöleni havasında geçmesi gerektiğini hatırlattı. Herhangi bir anlaşmazlığa, hizbe, kırgınlığa ve dargınlığa meydan verilmemesini tembih etti… Her kongrenin bir yenilenme olduğunu, bir demokrasi mücadelesi olduğunu belirtti. Kongre salonlarından kardeşçe çıkarak hep birlikte partimizin başarısı için çırpınmanın dava adamlığının ön şartı olduğunu söyledi.

Oysa Sayın Kaplan’ın Divan Başkanı olarak eylemi söyleme uymamıştı… Kongrede İlçe Başkanlığına aday olan Şaban Kardeş kürsüde yaptığı konuşmasını teşekkür ederek bitirdiği anda, divan başkanı sıfatıyla “ilçe başkanlarımıza isim isim teşekkür etmeliydin” diyerek ikaz ediyordu. Kaldı ki kayıtlarda da görüleceği gibi ilçe başkanlarına isim isim teşekkür edilmişti.

Ama aynı Divan Başkanı, söyleminde herhangi bir hizipçiliğe meydan verilmemesini ifade ederken “bu kürsüde konuşmak için 25 yıl bekledim” diyen bir ülkü ocağı başkanından hizipçilikle saklanan delege iletişim bilgileri konusunda ses çıkartmıyor veya sebebi bizce meçhul saiklerle ses çıkartamıyordu.

Kayıtlarda gönül verdiği partisinde adaylığını anlatmak, fikirlerini, görüş ve düşüncelerini paylaşmak için bile ilçe teşkilatında kim üye, kim delege iletişim bilgileri nedir verilmek istenmediğini kendisinden saklandığını söyleyen bir başkan adayı vardı.

Ve Sayın Kaplan bu sıkıntıdan kongre öncesi de haberdardı. Şöyle ki kendisine Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin Tekirdağ’daki en yetkili ismi olarak müracaat edilmiş ve ilçe delege listenin kendisinden saklanmaması konusunda yardımcı olması istenmişti. Ve bu telefon görüşmesi sonunda Başkan ve aday Koray Önsel Beye listeleri vermesini söylemişti.

Hizipçiliğin olmaması gerektiği bir ortamda bu listeler kerhen de olsa verilmek zorunda kalınmış ama delege listesi tam 4,5 saat sonra hem de iletişim bilgileri silinerek ulaştırılmıştı.

Bu su-i gayretin takdirini önce MHP Genel Merkezi, sonra kamuoyuna bırakmaktan başka yapacak bir şey yoktur.

Öte yandan bir teşekküre dikkat edecek kadar hassas olabilen bir Sayın Divan Başkanının, demokrasi yolunda ilk adım olan bir kongre öncesinde rakip aday kardeşinden liste saklanması gibi bir anti demokratlığı fark edememesi manidar değil miydi?

 

KAYITLAR İNCELENDİĞİNDE

Bu kongredeki konuşma kayıtları eğer parti genel merkezince istenip de incelendiğinde mangalda kül bırakmayanlarla, ortaya mangal gibi yürek bırakanların, esip savuranlarla, yüreği kavrulanların farkı görülecekti.

MHP Çerkezköy İlçe Başkan Adaylarından Şaban Kardeş de işte bu duyguyla ilk konuşmacı olarak kürsüye çıktı. Ne mi dedi?

Hakkın divanına çıkmadan önce MHP divanının önünde ülkü erlerinin huzuruna çıktığını söyledi.

Bu davaya gönül veren, 12 Eylül fırtınalarından geçmiş tüm şehitleri ve son şehit Cengiz Akyıldız’ı, Adnan Özaydın’ı, Turan Genç’i, İzzet Akın’ı, Ünal Yavuz’u, İsmail Çelik’i, Kenan Karaca’yı, rahmetle andı.

Partiye emek veren herkese teşekkür etti. Ana kucağından sonra, baba ocağı olarak gördüğü Ülkü Ocakları’nda gözünü açtığını belirterek şu misyonu dile getirdi:

“Allah bana iki şey nasip etti, merhum liderimiz Alparslan Türkeş’in son uç beyi oldum. Onun ölümünden sonra da Genel Başkan olan Devlet Bahçeli’nin ilk uç beyi olarak Çerkezköy Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptım” dedi.

“Rehber Kur-an, hedef turan” diye yola çıktıklarını ifade etti.

Başbuğ’un kalabalık bir salonda konuşurken bazılarının uyuduğunu görünce herkesi ayağa kaldırıp “siz uyursanız millet uyur. Biz bu harekete asla haram, hile katmadık. Sizler benim uç beyimsiniz. Kulaklarınızı tıkar, gözlerinizi kapatırsanız” dediğini hatırlattı.

4 Nisan’da veda edenin Başbuğ’un naçiz vücudu olduğunu ama fikirlerinin devam ettiğini, Başbuğ’un diktiği fidanların çınar olup ayakta dimdik onun davasını yaşaması ve yaşatması vefasına vurgu yaptı.

 

KARDEŞÇE HATIRLATMALAR

Celalettin Macit, Nuri Özdoğan, Eser Önsel ve Mustafa Ordu’nun ilçe başkanlığında Ülkü Ocakları Başkanlığı yaptığını söyleyerek “Yanlış yaptıklarında da bir bozkurt gibi karşılarına dikildim. Ben Alparslan Türkeş’in diktiği fidanlardan biriyim. Gelinen noktada Çerkezköy’de bırakın ağaç dikmeyi, mevcut ağaçlar budanarak, ‘ülkücü hareket küçük olsun benim olsun’ felsefesi yapıldı” hatırlatmasında bulundu.

MHP’nin Çerkezköy’de büyümesi, ülkücü iradenin Tekirdağ’da hâkim olması, MHP’nin Trakya’ya hükmetmesi, MHP’nin fikirlerinin yaşatılması ve yeşertilmesi için aday oldum, çünkü geçmişte yapılan hatalar, yanlışlar devam ediyor” hatırlatmasında bulundu.

Son 20 yılda Türkiye’nin hızla değiştiğini, Trakya’nın ve Tekirdağ’ın değiştiğin söyledikten sonra ‘bu değişiklikten Çerkezköy de payını aldı ama gelinen noktada büyümeyen, büyütülmeyen bir MHP var’ diye acı gerçeğe parmak bastı.

15 yıl önce, gördüğü yanlışlar sebebiyle halka hizmet etmek için başladığı gazetecilikte kalemini namus olarak kullandığını söyledi. “Kalemimi nasıl atmadıysam, satmadıysam, bundan sonra da kim yanlış yaparsa onun karşısında duracağım” manifestosunu haykırdı.

Anlayana sivrisinek saz misali kongre seçimi öncesi partiden üye listesini istediğini çoğu üyeye ulaşamadığını çünkü verilen listede iletişim bilgilerinin silinmiş olduğunu söyleyerek “siz kendi şirketinizin defterini böyle mi tutuyorsunuz? Kaldı ki bu sizin babanızın şirketinin değil, milletin defteridir” diye haykırdı.

80 yıl önce idama giden ülkü erleri gibi ülkücü iradenin divanına çıktığını söyledi. “Eğer bu harekete zeval verirsem idam sandalyeme tekmeyi siz vurun” öz güvenini sergiledi.

KALEMİ YİNE NAMUS OLDU

Mevcut ilçe başkanı Koray Önsel’in beyaz, Şaban Kardeş’in kırmızı liste ile yarıştığı seçimde 400 delegeden 291’i sandık başına gitti. Kullanılan oyların 5’i geçersiz sayıldı. Genel Merkez tarafından 2 kez ilçe başkanlığına atanan Koray Önsel, bu kez 214 delegenin oyunu alarak ilçe başkanlığına seçildi.

Ve bu kongre sonuçları kongre öncesi ve kongrede takınılan tavırlara rağmen gazeteci olduğunu ve kalemini satmadığının kaleminin yine namusu olduğunun en güzel ispatı olarak ertesi gün gazetesinde “MHP delegesi ‘Koray Önsel’ dedi” başlığıyla manşetten verildi ve kol kırılır yen içinde duygusuyla haberde objektiflikten ayrılmadı.

Ertesi gün de kamuoyuna bir teşekkür ilanı verdi.

Bu ilanda manidar olan ise “MHP Çerkezköy İlçe Teşkilatının geleceğini belirleyen kongrede kendi oyumdan ve kardeşimin oyundan başka kim olduklarını bilmediğim ama yüreğimi ortaya koyarak çıktığım bu yolda bana inanan ve evet diyen 70 isimsiz kahramana, kongreye katılan ve MHP’ye gönül veren delegelerimize ve tüm ülküdaşlarımıza, ayrıca 4 günlük adaylığım sürecinde kıymetli delegelerin iletişim bilgilerini, takdirini kamuoyuna bıraktığım şekliyle bana vermeyen Milliyetçi Hareket Partisinin mevcut ilçe yöneticilerinden daha dürüst ve daha objektif tavır sergileyip adaylığımı Çerkezköy kamuoyu ile paylaşan bağımsız değerli basın mensubu meslektaşlarıma ve tüm Çerkezköy halkına teşekkür ediyorum. Delegelerin oyları ile ilçe başkanlığına seçilen Koray Önsel ve yeni yönetimi de tebrik ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” centilmenliğini bir teşekkür ilanı ile yerine getirmesiydi.

Dolayısıyla MHP Genel Merkezi, Çerkezköy İlçesi 11. Olağan kongresinin canlı yayın bantlarıyla gerçekten önemli iç denetim ve öz eleştiri şansını yakalayabilecektir. Bu kayıtlar MHP siyasi hayatında istendiğinde Genel Merkezine sunulmak üzere muhafaza edilmektedir. 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10