Kontrol altında tutulması gereken bir hastalık

68. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla açıklama yapan Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 1947 yılında kutlanmaya başlamışt

Tekirdağ 26.12.2014 11:38:00 0
Kontrol altında tutulması gereken bir hastalık

TEDAVİSİ VAR AMA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık 3’te 1’inin verem mikrobu ile enfekte olduğunu ifade eden yetkililer “Bu insanların yüzde 10’u yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaklardır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz 2014 Raporu”nda 2013 yılında 9 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon veremden ölüm olduğu bildirilmiştir. Verem hastalığı dünyada bir tek etkene bağlı, tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır” dedi.

ORTA DERECEDE YAYGIN

Ülkemizin dünyada tüberkülozun orta derecede yaygın olduğu ülkelerden biri olduğunu ifade eden yetkililer “Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana ülkemizde son derece etkili bir verem savaşı yapılmıştır. Ancak tüberküloz göçler gibi nüfus hareketine bağlı olarak yine de ülkemizde kontrol altında tutulması gereken hastalıktır” dedi.

HASTA SAYISI 13 BİN 409

Türkiye’de 2013 Yılında Verem Savaşı Dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam verem hastası sayısının 13 bin 409 olduğunu dile getiren yetkililer “Bu hastaların yüzde 59’u erkek, yüzde 41’i kadındır. Hastaların yüzde 3,7i yabancı ülke doğumlu hastadır. Hastaların %65’ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 35’sında akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin) tutulmuştur” dedi.

KALITSAL DEĞİL BULAŞICI BİR HASTALIK

Veremin kalıtsal değil, bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen yetkililer “Basil hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Basil kaynağı ile karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve havalanması bulaşmada önemlidir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık büyük oranda yok olur” dedi.

EN BİLİNEN BELİRTİLERİ

Öksürük, kilo kaybı göğüs ağrısı, ateş ve gece terlemesinin hastalığın en belirgin ve bilinen belirtilerden olduğunu ifade eden yetkililer “Hastalığın gelişmesine yol açan vücut direncini düşüren hastalıklar ve etkenler vardır. AIDS hastalığı bu bakımdan vücut direncini en çok kıran hastalıktır. Bunun dışında şeker hastalığı, böbrek hastalığı, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, sigara, madenci hastalığı ve diğer bazı ciddi kronik hastalıklar da vücut direncini düşürür. Bebeklerde ve yaşlılarda da vücut direnci düştüğünden hastalanma fazla olur.İki- üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir” bilgisini verdi. Verem hastalığının düzenli tedavi ile şifa bulacağını söyleyen yetkililer “ Verem hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları Verem Savaşı Dispanserinde ücretsiz muayene edilir. Hasta olmayan fakat verem olma riski taşıyan kişilere koruyucu tedavi verilir.  Bu tedavinin hastalanmayı %90’a varan oranda önlediği bilinmektedir. Verem hastalığını önlemede henüz enfekte olmamış çocukların BCG aşısı ile bağışık hale getirilmesi çok önemlidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Verem Savaş Dispanserleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çocuklarınızı veremden korumak için bcg aşısını yaptırın” dedi.

Çerkezköy Haber 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10