MHP, belediyeye 'deprem'le yüklendi

Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan ülkemizde son 100 yılda 30 civarında büyük deprem meydana geldiğini ve yaklaşık 100 bin kişinin bu depremlerde yaşamını yitirdiğini ifade eden MHP ?

Çerkezköy 30.12.2014 11:22:00 0
MHP, belediyeye

2. DERECE DEPREM BÖLGESİ OLARAK KABUL EDİLMELİ

Siyasi iktidar ve yerel yönetimin başındaki insanlar gerek oy kaybetme korkuları, gerek kısa vadede vatandaşa şirin gözükme gayretleri, gerekse bilgisizlikleri sebebiyle binlerce kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan ve olacak olan deprem gerçeği konusuyla hiç ilgilenmediğini, tabiri caizse ellerini taşın altına koymadıklarını ifade eden Şümşet “Çerkezköy 1986 yılında yapılan deprem bölgeleri haritasında 3. derece deprem bölgesi olarak gözüküyor. Ancak o yıllarda bilimsel verilere dayandırılmadan hazırlanan, aktif faylara olan uzaklıklar baz alınarak, cetvelle çizilen bu haritalardan ziyade, bir çok araştırmacının yaptığı çalışmalar, bölgemizin zemin durumu, yapı stoğu dikkate alınarak emniyetli bölgede kalınması açısından statik hesaplarda 2. derece deprem bölgesi olarak kabul edilmelidir” dedi.

ÖNEMLİ ALANAA ALINMADAN BİNA İNŞA ETMEK YASAK

Bölgede görev yapan mühendis, mimar ve müteahhitlerin imar durumu belgesi aldıklarında UA, ÖA, AJE gibi simgeler ile karşılaştıklarını belirten Şümşet “UA: Uygun Alan, ÖA: Önlemli Alan, AJE: Ayrıntılı Jeolojik Etüt Gerektiren alanlardır. AJE’de bakanlık onayı ile önlemli alana alınmadan bina inşa etmek kesinlikler yasak. İlçemiz geneli itibari ile su baskını açısından önlemli alanlar, mühendislik problemleri açısından, zeminde gerekli iyileştirmeler yapılmadan bina inşa edilemeyecek alanlar ve kütle harekeleri tehlikeleri ve yüksek eğim açısından önlem alınabilecek nitelikte sorunlu alanlardadır” dedi.

ZEMİNİ PROBLEMLİ ALANLAR VAR

Çerkezköy’de 9 aylık görev süreleri boyunca mevcut belediye yönetimi tarafından kaç tane ÖA’lı  imar durumu verildiğini, kaçında önlem olarak ne yapıldığını yada teknik personelin imar durumlarına ÖA yazarken bunun ne anlama geldiği bilip bilmediğini soran Şümşet “Çerkezköy’de zemini gerçekten problemli alanlar var. Çerkezköy’de üzerinde okulların bulunduğu, yüksek eğimli heyelan riski taşıyan, 1 metreden başlayarak 15-20 metre sulu kum birimler üzerine oturtulan binalar, sıvılaşma riski taşıyan alanlar, oturma problemi olan, zemini iyileştirilmeden üzerinde yüksek katlı binaların inşa edildiği alanlar, rezonans riski taşıyan yüksek katlı binalar, minareler bulunuyor. Bunlar şakaya gelecek, belediye başkanlarının koltuk sevdalarına, teknik personelin deneyimsizliğine, mühendislerin, mimarların, yapı denetimlerin ve en önemlisi bilinçsiz müteahhitlerin para kazanma hırsına kurban edilecek meseleler değil” dedi.

YEREL YÖNETİM TARAFINDAN DİKKATE ALINMADI

Önlem alması gereken kurumların yerel yönetimler olduğunu dile getiren Şümşet “Devletin hemen hemen her bakanlığına bağlı Zemin Araştırma Daire Başkanlıkları varken bütün Büyükşehir Belediyelerinde Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlükleri varken, depremin herhalde Çerkezköy’ü ve Tekirdağ’ı teğet geçeceğini düşünen bir yerel yönetime sahip olduğumuzdan olsa gerek bütün uğraşlarımıza rağmen bu konu hiç kimsenin dikkatini çekmiyor. Bir önceki yönetim zamanında kentsel dönüşüm hakkında yapılan toplantıda Çerkezköy’ün zemini ile alakalı sıkıntılarımız o zamanın başkan yardımcısı ile paylaşılmış ve o zaman da hiçbir önlem alınmadı. Ve bugün dene yazık ki mevcut belediye başkanı tarafından bu sorunlar kaile bile alınmadı” açıklamasını yaptı.

DUYARSIZ KALMAMALI

Zemin bozuk ise hiçbir kuvvetin binayı depremde ayakta tutamayacağını dile getiren Şümşet “Zemin etüdü raporları kontrol edilmelidir. Öyle masa başında, evrak üzerinde değil, bizzat yerinde incelenmelidir. Belediyeler bunu yapmakla yükümlüdür ve halkını gerçekten seven, onların o koltukta oturmasını sağlayan, o makama layık gören halkının geleceğini, yaşama hakkını düşünen hiçbir belediye başkanı bu konuya duyarsız kalmamalıdır. Bunu halkına borçludur” dedi.

YARDIMCI OLMAYA HAZIRIZ

Belediyede çalılan Jeoloji Mühendislerini bir buçuk iki yıllığına izne ayrıldığını ve yerlerine geçici bir Jeoloji Mühendisi alınmadığını dile getiren Şümşet “Belediyemizde çalışmakta olan 2 şehir plancı, 4 harita teknikeri, 4 inşaat mühendisi, 2 makine mühendisi, 1 elektrik mühendisi çok gereklidir.Fakat 1 jeoloji mühendisi gereksiz midir? Temennimiz bundan sonraki süreçte bu uyarılarımızın dikkate alınması ve şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızın geleceğinin garanti altına alınması için çaba gösterilmesidir. Bizler hemşehrilerimizin geleceği için mevcut yönetimlere elimizden geldiğince yardımcı olmaya hazırız” dedi.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10