Bayraktar: Sanayici kendi ayağına kurşun sıkıyor

Tekirdağ Ramada Otel'de düzenlenen Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilendirme seminerine katılan Türkiye Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Sanayicinin üreticinin emeğinin değerini vermeyerek kendi ay

Tekirdağ 5.01.2015 13:51:00 0
Bayraktar: Sanayici kendi ayağına kurşun sıkıyor

KAYIT DIŞILIĞIN EN FAZLA OLDUĞU SEKTÖR

Sanayicini, kendisine ham madde sağlayan, kendisine kaynak sağlayan değerli üreticinin alın terini ve emeğini değerlendirmekte ihmal gösterdiğini ifade eden Bayraktar “Cimri davranıyor. Bu manada idare kurumuna gerek vardır. Tarımsal anlamda müdahale kurumuna ihtiyaç vardır. İşte bu manada teknolojide kullandığınızda fazla iş gücü, gizli işsizlik ortaya çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’na baktığınızda kayıt dışılığın en fazla olduğu sektörün tarım olduğunu görürsünüz” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ

Bir tarafta tarımı destekleyeceklerini, bir taraftan da tarımda kırsal kalkınmayı sağlayacaklarını ifade eden Bayraktar “Yani iş gücü fazlasını da muhakkak suretle tarım kesiminde yani kırsalda edeceğiz. Bu çok önemlidir. Karıştırdığımız bir konu var. Avrupa Birliği ülkelerde kırsal nüfus yüzde 25, tarım nüfusu yüzde 3 veya 5’tir. Yani tarımda çalışan azdır ama bunlara kırsalda tarım dışı istihdam yaratılmıştır. Bunlar varoşlara gecekondulara gönderilmemiştir. Orada istihdam sağlanmıştır. Türkiye’ye geldiğimizde tarım nüfusu yüzde 24-25 oranındadır. Tarımda nüfusumuz bu. Çünkü tarım dışı istihdamı dayatamadığımız için kırsal kalkınmayı sağlayamadık. Kırsal kalkınma yatırımlarına bu anlamda önem veriyoruz. Tarımdan kopan direk büyükşehirlere gidiyor varoşlarda gecekondularda yaşıyor. Bunun önüne geçmemiz lazım. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mali sürdürebilirliğini sağlamalıyız. Mali sürdürülebilirliğin sağlanması için en önemli enstrüman kayıt dışılığın önlenmesidir. Dünya da bununla uğraşıyor. Bunun için teşvik, denetleme gibi değişik yöntemler izleyebiliriz. Kayıt dışında en önemli şey toplumsal duyarlılığın sağlanmasıdır” dedi.  Seminere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Vali Yardımcısı Aydın Tetekoğlu da katıldı.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10