CHP'li kadınlar Zübeyde Hanım'ı unutmadı

Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, ölümünün 92.yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ı andı.

Çerkezköy 14.01.2015 16:50:00 0
CHP

92. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANDILAR

1857’de Selanik’te dünyaya gelen Zübeyde Hanım’ın Hacı Sofu adlı bir aileden Feyzullah Ağa’nın kızı olduğunu söyleyen Alaca “Selanik’te evkaf katibi ve gümrük memuru olarak çalışan Ali Rıza Bey ile evlendi. Bu evlilikten Mustafa ve Makbule adlı iki çocuğu oldu. Erken yaşta kocasını kaybedince iki çocuğuyla birlikte, Selanik dışındaki bir çiftlikte kahyalık yapan kardeşi Hüseyin Ağa’nın yanına yerleşti. Burada öğrenimi aksayan Mustafa’yı okuması için Selanik’e gönderdi” dedi.

SAYGIYLA ANIYORUZ

Zübeyde Hanım’ın oğlu Mustafa’nın 1893’te gizlice Selanik Askeri Rüştiyesi’ne girmesine önce karşı çıktığını, sonra ise kabul ettiğini belirten Alaca “1919’da oğlu Mustafa Kemal ve kızı Makbule ile birlikte, İstanbul’un Şişli semtinde bugün Atatürk Müzesi olan eve yerleşti. Kurtuluş Savaşı sırasında, 14 Haziran 1922’de Adapazarı’nda Mustafa Kemal ile buluşarak Ankara’ya gitti, daha sonra İzmir’e yerleşti. 14 Ocak 1923’te İzmir’de öldü ve burada toprağa verildi” dedi. Zübeyde Hanım’ın Türk milletinin saygıdeğer annesi olduğunu söyleyen Alaca “Sayende bu milletin kötü kaderi değişti ve tüm dünya gerçek bir lider nasıl olur gördü. Yeri dolmayacak ulu önderimizin açtığı aydınlık yolda emin adımlarla yürüyen Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak sizi sevgi ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Çerkezköy Haber / Sevay KARDEŞ

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10