Somali'ye 10 bin konut müjdesi

Afrika Boynuzu ülkelere ziyaretini sürdüren ve son durağında Somali'de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva'nın Favori Group olarak işletmesini üstlendiği Mogadişu Aden Ad

Çerkezköy 26.01.2015 15:18:00 0
Somali

200 YATAKLI HASTANE AÇILDI

Açılışın ardından hastanede incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Emine Erdoğan hastaları ziyaret etti, Hemşirelik ve Sağlık Meslek Okulu mezunlarının diploma törenine katıldı ve doktorlar ile yardım kuruluşları çalışanlarıyla fotoğraf çektirdi. TİKA tarafından başkent Mogadişu’da yaptırılan 200 yataklı Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışında iki ülke arasında, hastanenin ortaklaşa işletilmesi için bir protokol imzalandı.

5 YIL ORTAK İŞLETİLECEK

Protokole göre, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek. Geçen yıl Eylül ayından beri hasta kabul edilen hastanede, Kasım’da da ameliyatlar başladı ve yataklı tedavi servisi hizmete açıldı. Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müştereken işletilecek ve süre sonunda Somali’ye bedelsiz devredilecek. 5 yıllık süreçte, bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların tedavileri yerinde yapılacak, Somali’de üçüncü basamak modern hastane işletme modeli oluşturulacak, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulacak, sağlık sistemine yetişmiş insan gücü kazandırılacak. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı.

 

 

10 BİN KONUT MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali temaslarında Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de olduğu gibi Somali halkına da müjdeler verdi. Erdoğan Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müştereken işletileceğini ve süre sonunda Somali’ye bedelsiz devredileceğini müjdeledi. Erdoğan, Türk Hava Yolları’nın haftanın her günü Mogadişu’ya sefer düzenleyeceğini müjdelerken Somali’ye ilk etapta alt gelir grup için 2 yıl içerisinde 45, 65 ve 85 metre karelik 10 bin konut yapılacağı müjdesini de verdi.

HİZMET AŞKIMIZ SÜRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı basın açıklamasında “Somalili kardeşlerimiz için dert değil her zaman hizmet ürettik. İnanıyorum ki bir 2 yıl içinde bu 10 bin konutu biz hazırlar ve Somali’ye kazandırırız. İşin ikinci etabını farklı şekilde planlayıp sonrasında yola devam ederiz. Terör grupları karşısında pes edemeyiz. İnandığımız yolda hizmet aşkımız sürecek” dedi.

KOZUVA’YI DA UÇAĞINA DAVET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı gün akşam saatlerinde Somali’den yine Somali Milli Marşı ve İstiklal Marşı çalınan askeri törenle uğurlandı. Erdoğan, Çerkezköylü işadamı Süleyman Kozuva’yı da uçağına alarak birlikte yurda döndüler.

Çerkezköy Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10