Avukatlar, meclise yürüyecek

Kolluk kuvvetlerine, kaymakamlara ve valilere verilecek yetkilerin arttırılmasını öngören 'İç Güvenlik Paketi'ne tepkiler sürüyor.

Tekirdağ 12.02.2015 17:39:00 0
Avukatlar, meclise yürüyecek

Tekirdağ Barosu da yaptığı açıklama ile tepkisini dile getirdi.  Kamuoyunda “İç Güvenlik Paketi” olarak bilinen “Polis Vazife Ve Selahiyet Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın vahim içeriği ile Temel Hak ve Özgürlüklerin kullanılmasına da, Hukuk Devleti ilkesine de açıkça saldırı niteliğinde olduğu belirtilen basın açıklamasında “Suç ve cezada kanunilik’ ilkesi esastır. Yani bir hukuk devletinde, hangi davranışın nasıl bir neticesi olduğunun, önceden birey tarafından açıkça bilinebilmesi zorunludur. Aksi hal, sadece ve tam anlamıyla hukuksuzluktur. Bir yasa içeriğinin, hak ve yetkiyi elinde bulundurana göre şekillenmesi demek olan “makul şüphe” kavramı ile açıklanmaya çalışılması, hiçbir şekilde makul ve asla masum değildir. Bu tasarı ile yapılmak istenenler,  halkı ve hukuku yok saymaktan ibarettir” denildi.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI HİÇE SAYILIYOR

Tasarı ile gözaltına alma yetkisini Cumhuriyet Savcısından alınıp kolluğa verileceği, kişilerin üstünün ve eşyasının aranabilmesi için hakim k ve savcı yok sayılıp, bütün yetkinin kolluğun keyfine bırakılacağı, mülki idare amirlerine "suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması" yetkisi verilerek; Kuvvetler ayrılığı ilkesi, Hukuk Devleti ilkesi ve yargı yetkisinin açıkça ihlal edilerek rafa kalkacağı, halkın 48 saat sorgusuz-sualsiz ve yargının haberi olmadan ve niteliği meçhul şekilde gözaltında tutulabileceği, özellikle halkın iktidara yönelik yapacağı toplu gösteriler sırasında, polisin silah kullanma yetkisinin genişletilip kolaylaştırılacağı, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının tehdit altına girmiş olacağı belirtilen açıklamada “Görüşülmekte olan yeni güvenlik paketi, insan hakları ve özgürlüklerini polis, vali ve kaymakamların “sübjektif” kriterleriyle sınırlandırılmasına yol açan bir düzenleme paketidir. Bireyin kendisini güvende hissetmesini sağlayan yargı organlarının bağımsızlığının önüne geçilmek suretiyle bu tür hak ve özgürlükleri kısıtlayan yasa düzenlemeleri ile kişileri fişlemekte, yargısız infazları yaygınlaştırılmakta ve yargı bağımsızlığı ilkesi hiçe sayılmaktadır” denildi. 

MECLİSE YÜRÜYECEKLER

Ankara Barosu öncülüğünde iç güvenlik paketinin geri çekilmesi için Türkiye’nin dört bir yanından avukatlar meclise yürüyecek.  Anayasal haklarımızı yok sayan, hukuk devletine ve kamu düzenine aykırı tasarının geri çekilmesi için İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde başlatılan “Adalet Nöbeti” ve Diyarbakır’da gerçekleştirilen yürüyüş ile devam eden eylemler dizisinin son ayağı, Ankara Barosu öncülüğünde düzenlenecek yürüyüş ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınacak. İstanbul Barosu ve İzmir Barosu başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki barolara mensup avukatlar 16 Şubat Pazartesi günü, saat 12.00’de, Ankara Adliyesi’nden Meclis’e cübbeleriyle yürüyecek.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10