"Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu" NKÜ'de başladı

Balkan Savaşları'nın 100. Yılı dolayısıyla gerçekleştirilen kongrelerin devamı olan "Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu" Namık Kemal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladÄ?

Tekirdağ 6.03.2015 11:35:00 0

SEMPOZYUM DÜZENLENDİ

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış törenine Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek,  Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Mustafa Özdemir, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, ulusal ve uluslararası araştırmacılar, kurum ve kuruluşların temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

GÖREVİMİZ BİLİNMEYENLERİ ORTAYA KOYMAK

Süleymanpaşa Belediyesi ile Balkan Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen sempozyumda “Balkan Savaşları ve Göç” Konulu belgesel gösterimi yapıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Efe, araştırmacıların başlıca görevinin Balkan Savaşları öncesi ve sonrasının bilinmeyenlerini ortaya koymak olduğunu belirtti.

 

 

YARINLARA GÜVENLE BAKAMAYIZ

Rumeli ve Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, “Ecdadımızın 500 yıl hüküm sürdüğü, 500 yıllık zamanda da huzurun, barışın olduğu coğrafyadan milliyetçilik akımları ile ecdadımızın yerlerinden edilmesiyle başlayan acı durmadı. Bu durum, günümüzde de devam etmektedir. Balkan Savaşları öncesi ve sonrası Balkanlarda neler yaşandığını çok iyi öğrenmek zorundayız. Geçmişte neler yaşandığını bilmez isek yarınlara güvenle bakamayız” dedi.

UNUTMADIK

Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Mustafa Özdemir ise “Balkan coğrafyası son yüz yılını acı ile geçirmiş bir coğrafya. Geçmişte pek çok acı yaşanmış olabilir; ancak artık Balkanlardaki kardeşlerimiz ile kurduğumuz dostluk bağları ve çeşitli faaliyetler ile uyum içerisinde yaşamaya başladık” dedi. NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek de,  “Balkanlar ve Göç” konulu bu sempozyumuna üniversitemizin ev sahipliği yapmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın Osmanlı Türklerinin Rumeli'ye gelişi ve Balkanlar'a geçişi bakımından oldukça önemli bir alan olduğunu belirten Rektör Şimşek, “Ev sahipliğini yapmaktan guru duyduğumuz bu sempozyum vesilesiyle; geçmişe ait kültürel ve tarihi bağlarımızı, bölgede bıraktığımız nüfus ve diğer varlıklarımızı unutmadık” dedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise Tekirdağ’ın Avrupa’ya açılan kapısı olAcağını belirtti. Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu, “Biz, Balkanlara, Avrupa içlerine ve güneye hükmeden bir millet olarak, hiçbir zaman işgal ettiğimiz coğrafyayı sömürmemişiz. Sömürmediğimiz gibi Anadolu’dan oralara medeniyet ve yardım da götürmüşüz” dedi.

 

 

SUNUMLARLA DEVAM ETTİ

Sempozyum NKÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dilber Yıldız tarafından hazırlanan defile ile devam etti. Yaklaşık 100-150 yıl önce Rumeli’de el tezgahında dokunmuş göyneklerin modernize edildiği bölgeye ait motif ve el oyası yazmalarla hazırlanan defileye katılımcıların ilgisi büyük oldu. NKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı başkanlığında gerçekleşen oturumda Araştırmacı Tarihçi Yazar Mehmet Serez, “Tekirdağ ve Çevresinde Mübadele ile Gelenler” konusunu anlatırken; Yunanistan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Balkanlarda Kalan Türk Toplumlarında Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Son Durumu ve Sorunları” konusuna sunumunda yer verdi. Birinci Oturumda Makedonya’dan katılan Prof. Dr. Adnan Kahil, “Göçlerin Ardından Makedonya’da Osmanlı Eserleri” konusunu aktarırken;  Yunanistan Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Mollaisa ise “Gümülcine 1933 Şehir Planı ve Vakıf Arazileri” konusunda sunum yaptı.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10