Akgül: Kadına kalkan eli erkeğin indirmesi lazım

Çerkezköy Müftülüğü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Halk Eğitimi Merkezi'nde program gerçekleştirdi.

Çerkezköy 6.03.2015 11:46:00 0
Akgül: Kadına kalkan eli erkeğin indirmesi lazım

HALK EĞİTİMDE YAPILDI

Önceki akşam saat 20,15’te başlayan programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ve eşi Fisun Kubilay, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, İlçe Spor Müdürü Metin Aysal, Çerkezköy Halk Eğitimİ Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman, Çerkezköy Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, müftülük personeli ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kızılpınar Merkez Camii İmam Hatibi Ahmet Baksi tarafından Kuran-ı Kerim okundu. Programda açılış konuşması gerçekleştiren Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna programa katılan herkese teşekkür ederek, kadına verilen önemden bahsetti. Müberra Çetin adlı öğrenci ise İstiklal Marşı’nın on kıtasını okuyarak salondan bol bol alkış aldı.

“MUTLU BİR YUVAYA SAHİP OLMAK GEREKİYOR”

“Kadına kalkan eli erkeğin indirmesi lazım” diyerek konferansına başlayan Yazar Mustafa Akgül “Memleketimizde bundan yaklaşık 70 yıl evvel kıtlık hüküm sürüyor, insanlar ekmek bulmakta bile güçlük çekiyorlardı. Şimdi ise her şey olmasına rağmen huzur yok. İşte en büyük mesele; mutlu bir yuva kurmak ve bu yuvayı ömür boyu sürdürmek. Evlilikte mükemmeli aramayınız, kimse dört dörtlük değildir. Anne ve baba görüşü almadan evlenmeye karar vermeyiniz. Evlilik geciktikçe gayri meşru hatıraların oluşma ihtimali artar” dedi.

“DÖRT SEBEP İLE EVLENİLEBİLİR”

Evliliğin bir ibadet olduğunu, ibadeti geciktirmenin doğru olmadığını kaydeden Akgül “Bir insan ile dört sebep ile evlenilebilir. Güzellik, yakışıklılık, asalet, zenginlik, dindarlıktır. Bunların ilk üçü geçicidir. Dindarlık çok önemlidir. Ama yeterli değildir. Evlilik kararı “Ömür Boyu” beraberlik düşünülerek verilmelidir” dedi.

 

 

“MUTLULUK ZORLAŞIR”

Evlilik başladıktan sonra dikkat edilecek hususlar hakkında konuşan Akgül “Evlilikle beraber taraflar birbirine “Benim senin üzerinde haklarım var” diyerek işe başlarsa karşı taraf da, “Benim de senin üzerinde şu haklarım var” derse mutluluk zorlaşır. Taraflar “Benim eşime karşı vazifelerim nelerdir” diye evliliğe başlarlarsa, karşının hakkı da kendiliğinden gerçekleşeceği için hane mutlulukla dolar ve taşar. İnsanlar, hak vazife çalışması yapsınlar diye değil mutlu olsunlar diye evlenirler. Eş Allah’ın hediyesidir.  Bakara Suresi’nin 187’nci ayetinde Cenab-ı Allah ‘Eşleriniz sizin için bir elbise, siz de onlar için bir elbise konumundasınız’ buyurmuştur” dedi.

“HARAMLARI SÖKÜP ATINIZ”

Akgül “Eşinizden bir adım geride olun ki mutlu olun. Benim malım-senin malın demeyi unutun ki mutlu olasınız. Hazret-i Mevlana diyor ki ‘Mallar sizin değil, neyinizi bölüşemiyorsunuz; canlar sizin değil, ne diye döğüşüyorsunuz?’. Hiçbir devlet veya belediye kurumu insana evindeki huzuru veremez. Eşler birbirlerini sinirli gördüğü an, sussunlar. İhtilaf konusunun üstünden de 24 saat geçsin. Hem haram bir bombadır. Haram ve kul hakkını yuvaya sokmayınız. Varsa yuvadaki haramları söküp atınız. Alkol, kumar, kul hakkı, kibir, israf, cimrilik  yuva yıkar. Her haram yuva yıkar demiyoruz. Ama yıkılan yuvalarda mutlaka bir ve daha fazla haram vardır” dedi.

“ÖZÜR DİLEMEYİ BİLİN”

4S formülünü Sevgi, Saygı, Sabır ve Sadakat olarak açıklayan Akgül “Ortalıkta başarılı olmanın vazgeçilmez şartı sadakattir. En kutsal ortaklık ise evliliktir. Eşine karşı sadakatten uzaklaşan kişi önce Allah’ın yardımından mahrum kalır, sonra Cenab-ı Allah’ın gazabına uğrar. ‘Eşimden ayrılır, yeniden evlenir ve mutlu olurum’ zanneden erkekler, ikinci evliliği unutun. Aksi halde üç ay sonra bugünkü  halinizi mumla ararsınız. Özür dilemeyi bilin ve özrü yalama etmeyiniz. İyi geçinen aileleri her zaman örnek almanız gerekiyor” dedi.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10