Dünya Kadınlar Günü etkinliklerle kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Tekirdağ'da çeşitli etkinlikler düzenlenirken, etkinliklere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı.

Tekirdağ 9.03.2015 15:42:00 0
Dünya Kadınlar Günü etkinliklerle kutlandı

MOR ATKI HEDİYE EDİLDİ

Program Valilik önü çelenk koyma töreni ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından Cumhuriyet Kadınları Derneği, Emekli Öğretmenler Derneği, Türkiye Yardım Sevenler Derneği, Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi, Türk Kadınlar Birliği, Türk Anneler Derneği, Tekirdağ Sakatlar Derneği, Tekirdağ Çevre Eğitim ve Koruma Derneği, Tekirdağ Barosu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, Atatürk anıtı önüne çelenk bıraktı. Çelenk Töreninin ardından Türk Kadınlar Birliği Başkan Yardımcısı Birgül Kemiksiz, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Fatma Ormancı günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı. Törene katılan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak mor atkı hediye etti.

 

 

ŞİDDETİ PROTESTO ETTİLER

Valilik önündeki etkinliğin ardından Süleymanpaşalı kadınlar ve Sivil Toplum Örgütleri Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi öncülüğünde Tekira AVM önünde toplandı.  Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat kortejde Süleymanpaşalı kadınlarla birlikte yürüyerek şiddete “hayır” dedi. Yürüyüş sonrası Tuğlalı Park’ta toplanan Eğitim- Sen, Tekirdağ Barosu, Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği basın açıklaması yaptı.

CANDAN ERÇETİN KATILDI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Süleymanpaşa Belediyesi tarafından gerçekleştirilen organizasyona ünlü sanatçı Candan Erçetin de katıldı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve sanatçı Candan Erçetin’in de konuşmacı olarak katıldığı organizasyonda Süleymanpaşa Belediyesi tarafından kurulan çadırlarda; içimizden gelenler mesaj duvarı, el işi pazarı ve ebru sanatı standı yer alırken sahne arkasında kurulan dev ekranda kadına şiddetin önüne geçmek için hazırlanan klipler yer aldı.

 

 

YILDA BİR GÜNÜ BEKLEMEK DEĞİL

Etkinlikte konuşan Candan Erçetin “Dünya Kadınlar Günü insan hakları temelinde, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmıştır. Fakat ne yazıktır ki kadın başarılarının kutlandığı tek gün kadınların yıl boyunca erkeklerden gördüğü şiddet eziyet ve ayrımcılığı unutturmaya yetmeyecek. Bu yıl 8 Mart Günü’nde ülkemizde kadının gördüğü şiddet konusuna bir başka önem vermemizin nedeni ise yaklaşık bir ay kadar önce gencecik bir kızımızın yaşadığı son derece acı bir olay sebep olmuştur ve bu olay hepimizi çileden çıkarmıştır. Sevgili kadınlar bizlerin görevi şiddetin farkına varmak ya da şiddete engel olmak için yılda bir günü beklemek değildir” dedi.

 

 

ŞİDDETİN EN ÇOK YAŞANDIĞI 4. İL

Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılına ait bir araştırmasının sonucunda kadına yönelik 12 bin 946 şiddet olayının gerçekleştiğini ve en çok şiddet yaşanan ilk üç şehrin sırasıyla İzmir, Bursa ve Ankara olduğunu bu şehirleri 4. sırada Tekirdağ’ın takip ettiğini açıkladığını belirten Erçetin “Eğitim seviyesinin yüksek olduğu şüphe götürmeyen bu şehirlerin kadınları diğer şehirlerde yaşayan kadınlara göre durumlarını açıklayacak özgüvene sahiptir. Tekirdağ kadınları yaşadığını açıklamaktan korkmayan yüzde 11’lik kadın grubunun içinde yer almaktadır. Sevgili kadınlar bu istatistikleri ve bilgileri paylaşmak saatlerce sürebilir ve bizleri üzmekten öteye gitmez. Oysa bugün çözümleri düşünmenin zamanıdır. Ben kadına yönelik şiddetin tek çözümünün yine kadınların eline olduğuna inanıyorum. Çünkü kadını aşağılayan taciz eden döven tecavüz eden ya da öldüren erkeklerin hepsini yetiştirenler biz kadınlarız” dedi.

 

 

“ERKEK ÇOCUKLARA SİLAH KIZ ÇOCUKLARA BEBEK ALMAYIN”

Erçetin annelere de seslenerek “Sevgili anneler gelin erkek çocuklarınıza, kız çocuklarınıza farklı davranmaktan vazgeçin. Erkek çocuklara silah kız çocuklara bebek almayın. Her ikisinin de yaşına ve zekasına göre ortak oyuncaklar alın. Oğullarınızı öyle bir yetiştirin ki erkeklerin size yaşattıklarını bir gün gelip oğlunuz da başka kadınlara yaşatmasın. Kızlarınızı öyle bir yetiştirin ki ilk hedefleri kendi başlarına ayakta kalabilecekleri bir meslek edinmek olsun” dedi.

KONSER VERİLDİ

Başkan Eşkinat, Candan Erçetin’in gerçekleştirdiği etkileyici konuşmanın ardından kendisine çiçek takdim etti. Program Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi Süleymanpaşalılar ile Süleymanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Halk Oyunları Eğitmeni Sertan Acat tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisi ile devam etti. Dans gösterisi renkli anlara sahne olurken Golden Horn Brass grubu tarafından da konser verildi.

Çerkezköy Haber 


0282 726 91 91
0282 747 65 10