ÇTSO, Etiyopyalı iş adamlarını ağırladı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası dün Türk iş adamları ile ikili iş görüşmelerinde bulunmak için Çerkezköy'e gelen Etiyopyalı iş adamlarını ağırladı.

Çerkezköy 17.03.2015 14:27:00 0
ÇTSO, Etiyopyalı iş adamlarını ağırladı

ÇTSO’YA GELDİLER

Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Gebrehiwot Gebreegziabher, beraberindeki 50 kişilik heyet Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa Ticaret Müsteşarı Zülfikar Kılıç öncülüğünde dün saat 09.00’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Heyet, Çerkezköy TSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, oda yönetim kurulu ve meclis üyeleri tarafından karşılanırken, toplantının ilerleyen bölümlerine Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da katıldı.

500 MİLYON DOLARA ULAŞMAK İSTİYORUZ

Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, Türkiye olarak inanç tarihinde hicretin sembolü olan Etiyopya ile aralarındaki kültürel bağları pozitif ayrıcalık olarak gördüklerini ifade etti. Akın,  Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile ilişkilere özel önem verdiğini belirtti. Devletin kendilerine sunduğu vizyon ve misyon sayesinde oda olarak Etiyopyalı girişimcilerle ikili ilişkiler kurmak, mevcut ilişkileri de güçlendirmek istediklerini belirten Akın “Etiyopya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2014 sonu itibari ile 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hükümetimizin Afrika açılım politikası kapsamında 2015 sonuna kadar ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.

 

 

MEYVELERİNİ BİRAN ÖNCE ALMAK İSTİYORUZ

Akın, bölgenin önde gelen ekonomik aktörleri olarak karşılıklı ticaret alanları oluşturmak bu buluşmanın meyvelerini bir an önce almak istediklerini belirtti. Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Gebrehiwot Gebreegziabher de Etiyopya’nın son 10 yılda Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduğunu ifade etti. Etiyopya sanayisinin de yavaş yavaş gelişmekte olduğunu ifade eden Gebrehiwot Gebreegziabher, Etiyopya ekonomisinde tarımdan sanayiye doğru bir geçiş yaşandığını belirtti. Özellikle ülkemizde Türk firmalarının yaptığı yatırımların bu geçişe destek olduğunu belirten Gebreegziabher Etiyopya’da faaliyet gösteren Türklerin, genellikle imalat sektöründe çalıştığını, Etiyopya’da Türk firmalarının yatırımlarının 1’inci sırada geldiğini belirtti.

YATIRIM YAPMANIN TAM ZAMANI

Gebreegziabher , Etiyopya’da 2011-2012 ticaret hacminin düzenli olarak artış gösterdiğini dile getirdi. Bu görüşmeler ile bir yandan ticaret hacminin artacağını, bir yandan da Türk yatırımcıların Etiyopya’daki yatırımlarını artıracağını dile getiren Gebreegziabher  “Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri bu anlamda ciddi rol üstlendi. Buradaki Türk iş adamı arkadaşlara sorumluluk üstlenmelerini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamalarını tavsiye ediyorum. Etiyopya’da güvenlik konusunda hiçbir sıkıntı yok” diyerek, Etiyopya’ya yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu belirtti.

 

 

FABRİKALARI GEZDİLER

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da Çerkezköy’ün, bölgesinde çok sayıda fabrika ve on binlerce çalışanın bulunduğu önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olduğunu ifade etti. Çerkezköy TSO’nun bu anlamda ilçenin gelişmesine önemli katkılarının olduğunu söyleyen Kubilay iki ülke iş adamları arasında yapılacak olan görüşmelerin Türkiye ve Etiyopya’da yeni iş imkanların yaratmasını ve karşılıklı ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamasını temenni etti. Çerkezköy TSO Meclis Üyesi Mehmet Savaş’ın sunumunun ardından Etiyopya heyeti Hema Endüstri ve BSH fabrikalarını gezerek incelemelerde bulundu.

Çerkezköy Haber / Cem BÜLBÜL


0282 726 91 91
0282 747 65 10