Down Sendromuna balon uçurarak dikkat çektiler

Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi tarafından 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Çerkezköy 20.03.2015 16:10:00 0
Down Sendromuna balon uçurarak dikkat çektiler

ETKİNLİK DÜZENLENDİ

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü dolayısıyla dün saat 10.30’da düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Şube Müdürlerinden Abdullah Nair, Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna, Hayırseverler Serkan-Müjgan Karagöz, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

21 MART TARİHİNİN ÖZEL NEDENİ VAR

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Okul Müdürü İdris Gündüzalp Birleşmiş Milletler’in 10 Kasım 2011 tarihli kararı ile 21 Mart tarihini Dünya Down Sendromu günü olarak tanıttığını ifade ederek “21 Mart tarihinin seçilmesinin özel bir nedeni vardı. Zira Down sendromlu bireylerde 21. kromozom 3 adet bulunmakta ve bu çocukların kendilerine has özellikleri bu farklılıktan kaynaklanmaktadır” dedi.

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

Down sendromlularla aynı gökyüzünün altında, aynı havayı soluyan aynı gülümsemeyi paylaşıp aynı hüznü yaşayan bireyler olduklarını ifade eden Gündüzalp “Engel, özür, farklılık, bizden olmayan, başka, diğeri, gibi ifadeler bizim dinimizde, örfümüzde, mizacımızda ve insanlık anlayışımızda yok. Zira bir toplum, içindeki tüm unsurları ile bir bütün olursa ancak medeni bir toplumdur. Bugün burada hep birlikte olmamız da bize gösteriyor ki sizler sağlıklı, huzurlu ve medeni bir toplumun en değerli üyelerisiniz. Hayata +1 katmak için bizimle olduğunuz için herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

DOWN SENDROMUNU ANLATTILAR

Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okul Müdürü İdris Gündüzalp’ın konuşmasının ardından “Mutluyuz” adlı video gösterimi gerçekleştirildi. “Bizim meleklerimiz” adlı videoda Down Sendromlu öğrencilerin fotoğrafları slayt eşliğinde katılımcılara izletildi. Özel Eğitim öğretmenlerinden Özlem Efil ve Muharrem Akgün down sendromu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Down sendromuna her yıl 600-700 canlı doğumda rastlandığını kaydeden öğretmenler “Her yıl yurdumuzda 2500-3000 down sendromlu bebek dünyaya geliyor. Bu ise ayda 250-300, günde on down bebek dünyaya geliyor demektir. Down sendromu en fazla görülen kromozom anomalisidir. İnsan vücudu oldukça fazla sayıda hücrelerden meydana gelmiştir. Her bir hücre içinde genetik bilgilerin bulunduğu iplik tarzında “Kromozom” dediğimiz yapı vardır. Kromozom sayısı normalde 46 adettir. Ancak bu sayı down sendromlu bireylerde 47’dir. Bu fazla kromızım 21.kromozom çiftinde denmektedir” diye konuştu.

BEĞENİ İLE İZLENDİ

Programda daha sonra Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi 11/C sınıfı öğrencilerinden Ahmet Taşan “Umut” şiirini okudu. Okulun down sendromlu öğrencilerinin hazırladığı “Elbiselerim “adlı rondu ise beğeni ile izlendi. Down sendromu ile ilgili kamu spotunun izlenmesinin ardından öğrencilerden Ahmet Taşan’ın velisi aynı zamanda okulun görevlilerinden Mehmet Taşan’a Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay okul yönetimi adına hediye verdi.

 

 

BALON UÇURDULAR

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay da “21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık günü etkinliği kapsamında Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi’nde yapılan bu anlamlı ve güzel etkinlik nedeniyle öncelikle okulumuzu idarecilerimizi, öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi kutluyorum.  Bu güzel eğitim kurumunu ilçemize kazandıran hayırsever Müjgan ve Serkan Karagöz çiftine teşekkür ediyorum. Bu çalışmaların yeni gayretlere, yeni faaliyetlere vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Kaymakam Kubilay ve Belediye Başkanı Akay Down sendromu hastası olan Yasin isimli çocukla yakından ilgilendi.  Programın ardından öğrenciler down sendromuna dikkat çekmek amacıyla balon uçurdu.

Çerkezköy Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10