Verem hastalığında düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı çok önemli

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla açıklama yapan Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, verem (tüberküloz) hastalığının, verem basili tarafından oluşturulan ve

Tekirdağ 24.03.2015 15:52:00 0
Verem hastalığında düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı çok önemli

BULAŞICI BİR HASTALIK

Robert Koch’un tüberküloz basilini bulduğu günün Dünya Sağlık Örgütü tarafından 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü olarak ilan edildiğini anımsatan yetkililer “Asırlar boyunca milyonlarca insanın ölümüne, sakat kalmasına neden olan hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğu bu tarihte öğrenilmiştir. Verem hastalığı hastaların öksürme veya hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşmaktadır. Verem mikrobu vücutta hangi organa bulaşırsa o organ hastalanır. En sık solunum yoluyla bulaştığı için verem denince akla Akciğer Tüberkülozu gelmektedir” dedi.

TEŞHİS VE TEDAVİSİ ÜCRETSİZ OLARAK YAPILIYOR

Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığını belirten yetkililer “Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar Bakanlığımızca ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin dispanserde ya da hastanede başlanması gerekir. Aylık takiplerinin de dispanserde yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir” dedi.

BULAŞICILIK AZALIYOR

Hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımının çok önemli olduğunu vurgulayan yetkililer “Tedavide ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez. Tam tersine tedavisi güç bir duruma gelir. Bu duruma dirençli tüberküloz denir.  İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tedavisini önerilen sürede eksiksiz tamamlayan hastalar yüzde yüze yakın şifa bulmaktadır” dedi.

HEDEF VEREMSİZ BİR TÜRKİYE

Bireyin ve dolayısıyla toplumun hala önemli halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli hususun, tüberküloz hastalarına erken tanı konulması ve kısa sürede tedaviye başlanması olduğunu  belirten yetkililer “Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerini yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi ve bebeklerimize 2. Ayın sonunda BCG (verem) aşısı yaptırılması büyük önem arz etmektedir. Hedefimiz Veremsiz bir Türkiye” dedi.

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10