II. Abdülhamit Dönemi fotoğrafları sergileniyor

Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi(IRCICA) işbirliğiyle düzenlenen ''Sultan II. Abdülhamid Koleksiyonundan ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma

Bölgede Gündem 9.04.2015 16:55:00 0
II. Abdülhamit Dönemi fotoğrafları sergileniyor

6 AY HAZIRLIK YAPILDI

Serginin açılışına Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve davetliler katıldı. Açılışta konuşan Vali Şahin, sergi için 6 aydır hazırlık yaptıklarını söyledi. Geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirildiğini belirten Şahin, “Sultan II. Abdülhamid Han ruhu şad olsun, çok büyük insan. Buraya özel fotoğrafçısını göndererek kentteki tarihi eserleri ve manzaraları tespit ettirmiştir. Bizde 100, 110 yıl sonra onun tespit ettirdiği fotoğrafları büyüterek sunuyoruz. Bunu sunmanın da onurunu duyuyoruz. Sergiyle ilgili bir katalog da hazırladık. Bunu da sunacağız” dedi. IRCICA Genel Direktörü Halit Eren de kültür mirasının korunması ve tanıtılmasıyla ilgili benzer çalışmalar yaptıklarını söyledi. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de “Günümüzden 100 yıl önce Osmanlı Hakanı 2.Abdülhamid Han ileriyi görerek bu fotoğrafları çektirmiş.  Bu proje ile ilgili valimizden ilk öneri geldiğinde biz de katkıda bulunmak istedik. Projenin yaklaşık %80’i Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Bu fotoğraflar Edirne’de bundan sonra yapılacak yenileme çalışmalarına da önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

136 YIL ÖNCEKİ HALİ GÖRÜLEBİLECEK  

Sergilenen tarihi fotoğraflar, 19. asır sonu–20. asır başı Osmanlı dönemindeki Edirne’yi farklı cepheleriyle gözler önüne sererken tarihin değişik yönlerini de yansıtıyor. Sergide 1. bölüm 1871 tarihli bir fotoğraftan yapılmış taşbaskısı Edirne panoramasına, 2. bölüm genel görünüşlere, 3.bölüm Edirne Sarayı’ndan görüntülere ayrıldı.

Çerkezköy Haber 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10