Rusya ile işbirliği toplantısı düzenlendi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin koordinasyonunda Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik firmaları ve diğer yatırımcılar Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ile İstanbul'da bir çalışma

Tekirdağ 21.04.2015 18:26:00 0
Rusya ile işbirliği toplantısı düzenlendi

YATIRIM YAPMANIN TAM FIRSATI

Toplantıda TOBB ve Türk özel sektörü adına bir konuşma yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Rusya’daki ekonomik daralmanın geçici olduğuna dikkat çekerek, Türk firmalarının Rusya’ya olan ilgilerinin azalmadan devam ettiğini vurguladı. Günay, düşünülenin aksine Rusya’ya yatırım yapmanın tam fırsatı olduğunu ifade etti.

STRATEJİK ORTAKLIK DURUMUNA GELDİ

Türk-Rus ekonomik ve ticari ilişkilerinin ulaştığı seviyenin işbirliği noktasını aşıp, stratejik ortaklık durumuna geldiğini bildiren Cengiz Günay, özellikle nükleer enerji konusundaki Rus yatırımının bunun en güzel örneği olduğunu belirterek “21. yüzyıl, global seviyede yeni dengelerin ortaya çıktığı, dünyanın ekonomik ekseninin Avrupa’dan doğuya doğru kaydığı bir yüzyıldır. Oluşan yeni dengenin tam merkezinde Rusya Federasyonu ve Türkiye bunların en önemli ticari ve kültürel merkezleri konumundaki İstanbul ve Moskova bulunmaktadır. Bölgelerin cazibe merkezi olan bu iki şehir çok kültürlü ve güçlü yapıları ile Avrasya coğrafyasının parlayan iki yıldızı konumundadır. Türk firmalarının Rusya’daki yatırımları 10 milyar doları çoktan aşmıştır” dedi. Türk firmalarının Rusya’da başarıyla tamamlanan inşaat projelerinin beledinin ise 60 milyar doların üzerinde olduğunu dile getiren Günay “Çeşitli alanlarda 1000’e yakın Türk firması Rusya’da aktif faaliyet göstermektedir. Her yıl 4,5 milyonun üzerinde Rus vatandaşı ülkemizi ziyaret etmektedir. Ticaret hacmimiz 31 milyar dolar seviyesindedir. İki ülke Ekonomi Bakanlıkları mal ve hizmetler ticareti, yatırım ve kamu alımlarını da içeren kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması üzerinde çalışma yapmaktadırlar. Türk firmaları artık Rusya’ya sadece mal ve hizmet satmak için gitmiyorlar, Rus ortakları ile birlikte Rusya’da mal ve hizmet üretmek istiyorlar. Rusya’nın kalkınmasına katkı vermek ve onun bir parçası olmak istiyorlar. Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan TOBB olarak bizde firmalarımızla aynı düşünceleri paylaşıyoruz ve firmalarımızın Rusya’daki faaliyetlerini her zaman destekliyoruz” dedi.

PROTOKOL İMZALANDI

Toplantı çerçevesinde Rusya’nın önde gelen perakende zinciri temsilcileri ve gıda toptancısı firmaları ile Türk gıda üreticisi ve ihracatçısı firmalarla, oda ve borsa temsilcileri arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. Bazı Türk ve Rus firmaları arasında işbirliği protokolleri imzalandı.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10