Yerel tarih olmadan genel tarih yazılamaz

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından "Çanakkale Savaşlarında Tekirdağ" adlı sempozyum düzenlendi.

Tekirdağ 24.04.2015 17:23:00 0
Yerel tarih olmadan genel tarih yazılamaz

EMSALİ GÖRÜLMEMİŞ BİR MÜCADELE

Belediye Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile çok sayıda vatandaşın katıldı. Türk ordusunun ve Türk milletinin dirilişinin başlangıcı, tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümünde olduğumuzu anımsatan Albayrak “Hastalanmış hatta ölmüş gözüyle bakılan Türk milletine güven kazandıran, kim olduğunu hatırlatan Çanakkale Zaferi yeniden doğuşumuzun destanıdır. Dünyanın en güçlü ve en modern silahlarıyla boğaz boğaza, göğüs göğse geçen savaş tarihinde emsali görülmemiş büyük mücadeleler zinciridir” dedi.

ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Bu nedenle Çanakkale Savaşları’nın yalnız Türk tarihi açısından değil dünya tarihini etkileyen birçok gelişme ve sonuçlarıyla önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Albayrak “Türk askeri, Türk evlatları bu savaşın bir ölüm kalım mücadelesi olduğunu görmüş, gelecek nesillerin akıbetini düşünerek kendi canını feda etmekten korkmamış, kaçınmamıştır. Sofya Askeri Ataşeliğinden 19. Fırka Komutanlığına atanarak güzel Tekirdağ’ımıza gelen Yarbay Mustafa Kemal, kısa zamanda Çorlu, Saray, Hayrabolu, Malkara, Şarköy’den katılan yüreklerinde vatan sevgisi dolu gençlerle hazırladığı 19. Fırka ve 57. Alay ile Çanakkale’ye vatanı savunmak üzere hareket etmişlerdir” dedi.

ŞEHRİMİZ DESTAN YAZDI

18 Mart 1915’te başlayan Deniz Savaşlarında bozguna uğrayan emperyalist güçlerin 25 Nisan 1915 günü Kara Savaşlarını başlattıklarında karşılarında özellikle Büyük Komutan Mustafa Kemal’in hazırladığı 19. Fırka ve 57. Alayı bulduklarını dile getiren Albayrak “Milletimiz için bir dönüm noktası olma özelliği taşıyan Çanakkale Savaşlarının gidişatını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Bu unsurların başında lojistik faaliyetler gelmektedir. Çanakkale Cephesini destekleyen en önemli lojistik kaynaklardan biri olan Tekirdağ, coğrafi konumu itibariyle 1915 yılında hareketli günler geçirmiş, iskele oluşu sebebiyle asker başta olmak üzere her türlü askeri malzeme sevkiyatı yapılmıştır. Tekirdağ merkez başta olmak üzere Şarköy, Mürefte ve Eriklice’de kurulan hastanelere gönüllü olarak akın eden, evden getirdikleri çeyizliklerini yırtarak yaralı Mehmetçiğe sargı bezi yapan Tekirdağlı genç kızlarımız ayrı ayrı kahramanlık hikayeleri yazmışlardır. Aynı zamanda cephenin gıda ambarı görevini gören Tekirdağ’ımız Kurnalı Caddesi boyunca kurulan askeri fırınlarda her gün on binlerce ekmek üreterek lojistik açıdan cepheye destek vermiştir. Gösterdiği kahramanlıklarla adını tarihe altın harflerle yazdıran 19. Fırka ve 57. Alay, Çanakkale Savaşlarındaki en büyük gururumuz olmuş, sağladığı desteklerle savaşın kaderini değiştiren şehrimiz destan yazmıştır” dedi. 

YEREL TARİH OLMADAN GENEL TARİH YAZILAMAZ

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da yerel tarihler olmadan genel tarihlerin yazılmayacağını söyledi. İlk gün 2 oturum halinde gerçekleşen sempozyumda konuşmacılar çeşitli konularda dinleyenleri aydınlattı ve sorularını cevapladı. Şehitlikleri Koruma Derneği Başkanı Araştırmacı Yazar Mehmet Serez de Şehitliklerin iyileştirilmesinde emeği geçen başta Tekirdağ valisi Enver Salihoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak olmak üzere diğer kurum, kuruluş yetkilileri ve şahıslara plaket takdim etti. Ayrıca sempozyuma katılan konuşmacılara da plaket verildi.

Çerkezköy Haber 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10