3 günde 38 ünite kan toplandı

Kızılay Çorlu Kan Merkezi ekipleri Çerkezköy'de kan bağışlarını kabul etti. Özel Çerkezköy Hastanesi'nin eski binasının giriş katında üç gün boyunca kan bağışlarınÄ

Çerkezköy 21.06.2015 15:53:00 0
3 günde 38 ünite kan toplandı

Kızılay Çorlu Kan Merkezi ekipleri Çerkezköy’de vatandaşlardan kan bağışı aldı. Vatandaşlar, kendilerine verilen formu doldurup doktor kontrolünden geçtikten sonra kan verdi.

 

RAMAZANDA İLGİ OLMADI

 

Kızılay’a bağlı olarak çalışan Çorlu Kan Bağış Merkezi Ekipleri Çarşamba günü Özel Çerkezköy Hastanesi'nin eski binasının giriş katında kurdukları ekipmanlarla duyarlı gönüllü kan bağışçıları topladı. İlk gün Kızılay Çorlu Kan Bağış Merkezi doktoru Metin Karadağ ve ekibi 15.00-24.00 saatleri arasında kan vermeye uygun 21 kişiden kan aldı. Ramazan ayının birinci günü olan Perşembe günü ise yine aynı saatler arasında Kızılay Çorlu Kan Bağış Merkezi doktoru Ahmet Öztürk ve ekibi ramazanın ilk günü olması nedeniyle vatandaşlardan fazla ilgi görmedi. 9 saatte sadece iki vatandaş kan bağışında bulunabildi.

 

38 ÜNİTE TOPLANDI

 

Son gün ise Metin Karadağ idaresindeki altı kişilik ekip gece 23.30’a kadar gönüllü kan bağışçılarından toplam 15 ünite kan topladı. Önce form doldurulan, ardından da kan ölçümü yapılan ve kan vermesinde sakınca bulunmayan gönüllü vatandaşlardan kan alındı. Kızılay ekibi, doktor kontrolünden geçen 0 kişiden, durumu kan vermeye uygun görülen 38'inin kan bağışları üç gün boyunca kabul edildi. Kan veren vatandaşlara sağlık ekipleri maden suyu ve kek ikramında bulundular.

 

“SAĞLIKLI BAĞIŞÇILARDIR”

 

Ramazan nedeniyle vatandaşların kan bağışı kampanyasına üç günlük süre zarfından fazla yoğunluk göstermediğini kaydeden yetkililer, “Kan bağışının insan hayatında iki önemli yeri var. Birincisi hayat kurtarmak, bir ünite kanla üç ayrı hastanın hayatını kurtarabiliyor. Ayrıca bunun dışında kan bağışında bulunmak sağlık açısından da çok faydalı bir eylemdir. Kan vermek kalp krizi riskini azaltmakta, damar tıkanıklığı riskini azaltmaktadır. Kan bağışı veren vatandaşlarımız tekrar bizlere dönerek çok memnun kaldıklarını ve rahatladıklarını ifade etmekteler. Kan, üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan çok önemlidir. Eğer kan verir isek vücut yeni kan üretir ve bu vücut için yararlıdır” dedi.

 

“BİNLERCE HAYAT KURTARALIM”

 

Bilimsel araştırmalara göre 18-65 yaş arasındaki sağlıklı bireylerin yılda dört kez kan verebileceğini kaydeden yetkililer, “Kızılay'a daha çok gönüllünün kan vermesini istiyoruz. Kan vererek birçok insanın canını kurtarabiliriz. Ayrıca kan bağışında bulunan vatandaşlarımıza bulaşıcı hastalıklar testini yapıyoruz ve bir sıkıntı çıktığı zaman vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Kan bağışında bulunan kişi bu sayede bir hastalık olup olmadığını öğrenebiliyor. Kan bağışı çok faydalı bir aktivitedir. bütün duyarlı vatandaşlarımızı kan bağışına bekliyoruz." ifadelerini kullandılar.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10