Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları açıklandı

Çerkezköy Kurban Hizmetleri Komisyonu, Kaymakam Metin Kubilay başkanlığında toplandı.

Çerkezköy 9.09.2015 17:10:00 0
Kurban Hizmetleri Komisyonu kararları açıklandı

Kurban bayramı nedeniyle toplanan komisyon, ibadet amaçlı kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını dinî hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecekşekilde kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirleri almak üzere bazı kararlar aldı.

HAYVAN SATIŞ YERİ

Kurban Hizmetleri Komisyonu ilk olarak kurbanlık satış yeri için karar aldı. Buna göre, “Çerkezköy Pınarça Köyü yolu üzeri Narin Caddesindeki(324 Ada) Belediye tarafından uygun görülen yerin tahsis edilmesine, tüm ihtiyaçların Belediye tarafından karşılanmasına ve bu alan dışında satış yapılmasına izin verilmemesine, aykırı davrananlara Emniyet Müdürlüğü ve Belediye tarafından gerekli işlemin yapılmasına.”denildi.

KURBAN KESİM YERLERİ

Komisyon ikinci olarak kurban kesim yerleriyle ilgili karar verdi. Buna göre ise, kurban kesim yeri olarak; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy Belediye Mezbahası kullanılacak. Ayrıca, özel kesim yerleri ve Dernek Başkanları’nın dilekçeyle müracaat ederek veya denetim ekinin gidip talepleri alarak bayram günlerinde görev yapmak üzere bir din görevlisi ve bir veteriner hekim beyan eden, tarım, belediye ve sağlıkdan oluşturulacak denetim ekibi tarafından uygun bulunan ve 600 TL Kurban Komisyonu hesabına yatırıp dekont getiren söz konusu yerlerin kurban kesim yerleri olarak belirlenmesine karar verildi.

Komisyon,  Kurbanlık hayvan satış-kesim ve denetim yerlerinde  ise personel ve araç görevlendirilmesine, bunun için görevlendirilecek görevli listenin Komisyon Başkanı Kaymakam Metin Kubilay’ın onayına sunulmasına karar verdi.

KURBAN KESİM ÜCRETLERİ

Komisyon kurban kesim ücretlerini de belirledi. Buna göre, kurban kesim ücreti olarak küçükbaş hayvanlar için 60.00 TL. Büyükbaş hayvanlar için 200,00 TL fiyat biçti.

TEMİZLİK VE DENETİM BELEDİYE YAPACAK

Komisyonun aldığı diğer önemli kararlar ise şöyle:

-Belirlenen kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinin açık adreslerinin 07.09.2015 tarihine kadar DHYS(Din Hizmetleri Yönetim Sistemi) ne girilmesi.

- Belirlenen alanlar dışında park, cadde, sokak meydan gibi halka açık yerlerde kurban kesiminin yapılmaması.

- Kurbanlık hayvan hareketleri kontrollerinin Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce oluşturulacak ekiplerce yapılması.

- Belediye Başkanlığı’nın bayram öncesi ve süresince satış yerlerinde temizlik ve denetim birimlerinden yeterli sayıda eleman bulundurması.

-  Kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde su, tuvalet ve benzeri sosyal ihtiyaçların karşılanacağı yerler ile hayvanların taşındıkları araçlara bindirilmesine ve indirilmesine uygun rampalar yapılması.

 

 

-Satış ve kesim yerlerinde görüntü kirliliği oluşmaması için belediye tarafından gerekli tedbirler alınması.

KESİM ELAMANI KURSU

- Halk Eğitim Merkezlerinde “Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları” düzenlenmesine devam edilerek bu kurslara kurbanlarını kendileri kesecek olanların da katılmaların teşvik edilmesine,

- Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşasının önlenmesi için randevu sisteminin uygulanması ve hayvan kesimi, yüzme, et paylaşımı ve benzeri işlemler esnasında sıra bekleyenleri sıkıntıya düşürmeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınması.

- Kurban kesim yerlerindeki hazırlıklar yapılarak, Kurban Bayramı günleri süresince hijyene riayet ederek hizmet edecek şekilde gerekli tedbirlerin Belediye Başkanlığınca alınmasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri tarafından kontrol edilmesi.

- Hayvan satış yerlerinin güvenlik, temizlik ve sağlık şartları Çerkezköy İlçe Belediye Başkanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile yerine getirilmesi şartıyla satışlarına müsaade edilmesine ve kontrollerinin devam ettirilmesi.

-  Kurban Satış ve kesim yerlerinin camilerimizde vatandaşlarımızın görebileceği yerlere asılmasına, vaaz ve hutbelerle, ayrıca Belediye tarafından ses yayın sistemiyle halka duyurulmasına. 

KURBAN OLACAK HAYVANLAR

- Kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar kurban satış yerlerine getirilemez. Ayrıca, “Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, uzuvları tamam, besili olması, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı âzaları eksik meselâ bir veya iki gözü kör, kulakları kesilmiş ve boynuzları kökünden kesilmiş ve kırılmış, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanların kurban olmaması gerekir. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.” açıklaması çerçevesinde kurban ibadetinin sıhhatini ilgilendiren konularda aydınlatma yapılması.

KÜPELER TARIM MÜDÜRLÜĞÜ’NE  

-Kurban Hizmet komisyonunca belirlenen yerlerde ve belirlenen yerler dışında Kurban olarak kesilen hayvanların kulak küpe ve pasaportlarının 05 Ekim 2015 tarihine kadar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim edilmesi.

  Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10