Gazilerimiz Cumhuriyetin temel taşıdır

19 Eylül Gaziler Günü, Çerkezköy'de düzenlenen bir törenle kutlandı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, "Kahraman gazilerimiz en büyük Gazi Mustafa K

Çerkezköy 20.09.2015 21:49:00 0
Gazilerimiz Cumhuriyetin temel taşıdır

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene Doğu ve Güneydoğu Gazilerinden Ferruh Özcan, Erkan Durak, Zafer Kireko, Erdin Egi ve Alparslan Yılmaz da katıldı. Gaziler Günü kutlama töreni, Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği’nin çelenklerinin Atatürk Anıtı’na sunumu ile sürdü.

Gaziler Günü nedeniyle ilk düzenlenen çelenk sunumunda ilk olarak Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay Kaymakamlık çelengini Atatürk Anıtı’na sundu. Ardından sırasıyla 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım tarafından Garnizon komutanlığı çelengi, Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından Belediye Başkanlığı çelengi ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan tarafından da Gaziler Derneği çelengi Atatürk Anıtı’na sunuldu.

TÜRK KAHRAMANLIĞI’NIN TAÇLANDIĞI GÜN

Çerkezköy Belediye Meydanı’ndaki tören, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan’ın yaptığı konuşmayla sürdü. 19 Eylül gününün, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gün olduğunu söyleyen Yarlıgan, “Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, 13 Eylül 1921’de 22 gün süren, dünyanın en uzun muharebelerinden biri olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde Anadolu içlerine kadar ilerleyen, işgalci Yunan ordusunu Polatlı önlerinde durdurdu. Atatürk ve silah arkadaşları Yunan ordusuna tarihinin en büyük yenilgisini yaşatarak, cephede bozguna uğratmış, kaçmaya mecbur etmiştir. Düşman, 1 sene içinde topraklarımızdan tamamen atıldı” diye konuştu.

ANADOLU HALKININ ÖLÜM KALIM MUHAREBESİ

 

Yarlıgan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım savaşı olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi Anadolu’nun paylaşım planı olan Sevr Antlaşması gerçekleşecek, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hayal olarak kalacaktı. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman askerleri canlarını ortaya koyarak Anadolu halkına böyle karanlık bir tablo yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, savaşın seyrini değiştirerek bugünün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır.”

ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanı ile mareşallik rütbesinin verildiğini hatırlatan Yarlıgan, “19 Eylül Gaziler Günü, bu aziz vatana canını adayan kahramanların günüdür. Kahraman gazilerimiz en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcileridir. Gazilerimiz ve şehitlerimiz, Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıdır. Şehit ve gaziler toprağı vatan, insanı ulus yapan değerlerdir. Unutmayınız ki şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir” diye konuştu.

ŞEHİT VE GAZİLER TÜRK TOPLUMUNUN ORTAK DEĞERİDİR 

Yarlıgan konuşmasını şöyle tamamladı: “Ülkemiz bugün daha fazla iç ve dış düşmanların tehdidi altındadır. Türk halkının azim ve kararı her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonuna dek yaşatmaya muktedirdir. Vatanın bütünlüğü uğrunda akan kanların hesabının mutlak surette sorulacağından eminiz. Şehit kanıyla al rengini alan şanlı bayrağımız bugünlerde daha da kıymetlenmiştir. Tarihimizin şanlı zaferleri hiçbir zaman unutulmamalıdır. Gazilere olan ilgisizlik şanlı tarihimizle olan bağı koparır. Aziz şehitlerimiz ve gazilerimiz her zaman hatırlanmalıdır. Şehit ve gazisi olmayan Türk ailesi yok gibidir. Bu nedenle şehit ve gazi Türk toplumunun ortak değeridir. Bu anlamda gençlerimizin vatanın savunması konusundaki sorumluluğu tam anlamıyla yerine getireceğine ve ecdadımıza layık olacaklarına inancımız tamdır.”

KATILIM YOĞUN OLDU

Gaziler Günü nedeniyle Çerkezköy’de düzenlenen törene Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, AK Partili Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan,  İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Göksel Söylemez, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel, İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, İlçe Sağlık  Müdürü Olcay Palak, Tekirdağ Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Ordu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, askeri erkan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, şehit ve gazi aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber / Ragip KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10