Zeytinyağı ile margarini karşılaştırmamak gerekir!

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) margarin hakkındaki güncel akademik verileri paylaştı.

22.09.2015 16:50:00 0
Zeytinyağı ile margarini karşılaştırmamak gerekir!

Zeytin yağı ile margarinin zaman zaman karşılaştırıldığına dikkat çeken MÜMSAD, “Yüzyıllardır tüketilen zeytinyağının iyi bir yağ olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak Türkiye’de yıllık zeytinyağı üretimi göz önüne alındığında, herkesin sadece zeytinyağı tüketmesinin imkansız olduğunu ve saf zeytinyağının pek çok aile için oldukça pahalı olduğunu da hatırlatmak isteriz.”denildi.

KARŞILAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL

Gazetelerde çıkan kanserden korunmak için margarin yerine zeytinyağı tercih edilmesine yönelik haberlere dikkat çeken MÜMSAD, margarin ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Zeytinyağı ve margarini birebir karşılaştırmak doğru olmaz. Sadece bir örnek vermek gerekirse, salatanıza margarin koyamadığınız gibi zeytinyağı ile de lezzetli kek yapmanız mümkün değildir. Genellikle zeytinyağı ve benzeri sıvı yağlar doymamış margarin ise doymuş yağ olarak kabul edilir. Oysa gerçek hiç de böyle değildir. Zira doğadaki bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ içerir. Örneğin zeytinyağı yüzde 15-17 ayçiçeği yağı yüzde 11, soya yağı yüzde 16 oranında doymuş yağ içerir. Kase margarinin doymuş yağ içeriği ise yüzde 15 civarında olup aynı miktar zeytinyağı ile birebir aynıdır.”

TÜKETİCİYİ YANILTIYOR

Bilimsel verilere dayanmadan yapılan açıklamaların tüketiciyi yanılttığına işaret eden MÜMSAD, açıklamasında, “Saydığımız bitkisel yağların kompozisyonu olan margarin de diğer yağlardan farklı değildir. Bilimsel detaylara sahip olmadan her hangi bir gıda maddesini, kanser gibi ölümcül bir hastalıkla örtüşerek tüketiciyi yanıltıyor.” ifadelerine yer verildi.

146 YILLIK ÜRÜN MARGARİN

MÜMSAD margarinin özelliklerini sayarak açıklamasını şöyle tamamladı: “146 yıllık bir ürün olan margarin, günümüzde modern margarin olarak adlandırılmaktadır.  Ve margarin şu özelliklere sahiptir. 1- Tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir. 2- Bitkisel kökenli hiçbir ürün kolestrerol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. 3- Kase margarinlerde doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağ seviyesindedir. 4- Trans yağ yoktur. 5. Kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60, paketlerin ise yüzde 70’dir. Bu nedenle aynı miktarda margarin, sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir.”

Çerkezköy Haber

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10