Kalbiniz için sağlıklı seçim yapın

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada sigara , alkol ve benzeri kalbe zarar veren maddelerden uzak durulması tavsiye ediliken, "K

Çerkezköy 29.09.2015 17:05:00 0
Kalbiniz için sağlıklı seçim yapın

Tekirdağ Halk Sağlığı Merkezi’nden Dünya Kalp Günü nedeniyle yapılan açıklamada kalp damar hastalıklarının önemine vurgu yapılarak,  “Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir. Bu ölümlerin 7,4 milyonu kalp krizine, 6,7 milyonu inmeye bağlıdır. Beklenilenin aksine ölümlerin %80’i iyi gelir düzeyi olan ülkelerde değil, düşük ve orta gelir düzeyinde yer alan ülkelerde gerçekleşmiştir. “denildi.

TÜTÜN VE ALKOL YÜZDE 80 SORUMLU

Hastalığın kadın ve erkekler üzerindeki etkilerine değinilen açıklamada şunlara yer verildi: “Kadınlarda risk düzeyi erken yaşlarda daha düşük iken, yaşın ilerlemesi ile risk artmakta ve hastalıktan kadınlar ve erkeklerde eşit olarak etkilenmektedir. Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir. Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının yüzde 80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir. Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, kan lipidlerinde yükselme, fazla kilo veya obezite görülür. Sosyal ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir. 30 yaş üstü her birey için kardiyovasküler riskin hesaplanması ve varsa davranışsal risk faktörlerine uygun müdahaleler ile kalp krizi, inme, kalp yetmezliği ve diğer komplikasyonların gelişmesini önleyebilecek tedbirlerin alınması önerilir. Her bir bireyin kalp ve damar hastalıklarına yol açan davranışsal risk faktörleri ile ilgili farkındalığının artırılması ve hasta olmamak için riskli davranışlarını olumlu davranışlara değiştirmesi için teşvik edilmesi gerekmektedir.”

RİSKİ AZALTAN FAKTÖRLER

 Halk Sağlığı Müdürlüğü, kalbin önemine dikkat çektikten sonra sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için ise şunların yapılması gerektiğini kaydetti: “Sağlıklı beslenelim  Düzenli fiziksel aktivite yapalım, Tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım,  Alkol kullanmayalım,  Kardiyovasküler riskimizi öğrenelim, Kilolu veya obez olup olmadığımızı , Kan basıncımızı,  Kan şekerimizi ve  Kan lipidlerimizi öğrenelim ve hekim tavsiyelerine uyalım.”


0282 726 91 91
0282 747 65 10