SP Cizre Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı

Şırnak Cizre ilçesinde 4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında meydana gelen olaylar hakkında bilgi edinmek, yaşananları yerinde incelemek üzere bölgeye giden Saadet Par

21.10.2015 16:31:00 0
SP Cizre Raporu

Genel Başkan Mustafa Kamalak ve beraberindeki heyet tarafından Diyarbakır ve Cizre'ye 16-17 Ekim 2015 tarihlerindeki ziyarete ait bilgilerin de yar aldığı raporda kanaat, tespit ve değerlendirmeler yapıldı. Raporun sonuç bölümünde, adına ister Kürt sorunu, isterse terör sorunu densin, Türkiye'nin tabularını yıkması ve bu sorunla yüzleşmesi gerektiği vurgulandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DOĞRU OLMADI!

Saadet Partisi Tekirdağ İl Karargah Başkanı Aytuğ Aslan tarafından dün yapılan yazılı bir açıklama ile Cizre Raporu değerlendirildi. Aslan, “Söz konusu rapordaki tespitlerde özellikle Cudi ve Nur mahallelerinde, emniyet güçlerinin sokaklara girmesini engellemek için kurulan, hendek ve barikatların çokluğunun göze çarptığı, bunların kapatılması için ilan edilen sokağa çıkma yasağının yararlı olmadığının net olarak görüldüğü belirtildi.”dedi.

DEĞERLENDİRMELER VE ÖNERİLER

Aytuğu Aslan, Saadet Partisi'nin temasları ve incelemelerine ilişkin değerlendirmesinde şunlara yer verildiğini kaydetti: “Acilen TBMM bünyesinde bir Araştırma Komisyonu kurulmalı, iddialar objektif bir şekilde araştırılmalıdır. Devlet ne olursa olsun hukuktan ve meşru zeminden ayrılmamalıdır. Otuz yılı aşkın terörle mücadele tecrübesine karşın halen silahlı mücadelenin baskı unsuru olarak kullanılması sorunu çözmemekte, daha da karmaşıklaştırmaktadır. Silahlı mücadele elbette olacaktır, ancak meselenin çözümü için siyasal-sosyo-kültürel ve ekonomik adımların da atılması gerekmektedir. Siyasetin acilen dilini düzeltmesi ve kutuplaşmadan vazgeçmesi gerekmektedir.”

CİZRE RAPORUNUN SONUCU

Aytuğ Aslan, açıklamasında Cizre Raporu’nun sonucuna yer verirken, “Saadet Partisi'nce hazırlanan raporun sonuç bölümünde adına ister Kürt sorunu, isterse terör sorunu densin, Türkiye'nin tabularını yıkması ve bu sorunla yüzleşmesi gerektiği vurgulandı. Aksi durumda muhataplarının her geçen gün sosyolojik tabanını genişletmesi sürecinin devam edeceği ve meselenin çok daha içinden çıkılmaz hale geleceği ifade edilerek, “İleri yaş kuşağına karşın özellikle genç kuşağın (10-40 yaş arası) devlet ve Türkiye toplumu ile ilgili bağlarının zayıfladığının fark edilmesi gerekmektedir.Ülke bölünmesin diyenlerin duygusal bölünmelere engel olması gerekmektedir.”açıklamalarını yaptı.

BÖLGE HALKININ TÜRKİYE’DEN AYRILMA GİBİ BİR DÜŞÜNCESİ YOK

Aslan açıklamasını şöyle tamamladı: “Partimizin Cizre Heyetine yakın ilgi gösteren vatandaşlarımız barış ve kardeşlik ortamının acilen tesis edilmesini beklemektedir. Ziyaretlerimiz esnasında fark ettiğimiz iki temel durum bulunmaktadır. Bunlardan birincisi bölgenin çok gergin ve endişeli olduğudur, ikincisi ise acilen normalleşmeyi istediğidir. Bölge halkı siyasi tercihini HDP'den yana kullandığı için yaşananlardan rahatsızlık duymuyor düşüncesi aldatıcı olacaktır. Aynı şekilde bölge halkı Türkiye'den ayrılmak gibi bir düşünceye de sahip değildir. Ancak bölge halkı devletin kurumlarına da güven duyamamaktadır. Bölgede devamlı surette çatışmacı bir süreç takip edildiği için vatandaşın gerçek anlamda duygularının görülmesi mümkün olamamaktadır. Bu nedenle bölgede sağduyu sahibi, uzlaştırıcı bir siyasi anlayışa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaca cevap verebilecek siyasi kadro ve fikri zemin Saadet Partimizde mevcuttur. Yaptığımız tüm temaslarda vatandaşlarımızın gösterdiği yakın ilgi bunun somut örneğidir."

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10